Els amants de la cultura tenen una cita el 9 i 10 de maig. Són les dates triades per a celebrar la Nit de l’Art de Castelló 2025, on una àmplia diversitat de disciplines s'uniran entorn de la creació artística i cultural contemporània, mantenint l'essència d'esta cita única en la Comunitat Valenciana, tal com s'ha presentat hui mateix, a un mes del seu retorn a la ciutat.
Organitzada per l'Associació d'Art Contemporani de Castelló (Asaco), La Nit de l’Art inicia rodatge gràcies al suport i el compromís institucional de l'Ajuntament de Castelló i la seua Regidoria de Cultura, de la Generalitat Valenciana a través del Consorci de Museus i de l’Institut Valencià de Cultura, de la Diputació Provincial, Al Port i la Universitat Jaume I.
“La Nit de l’Art és un projecte de ciutat que busca expressar la creativitat arreplegant totes les sensibilitats i abordant totes les disciplines; l'amateur es dona la mà amb el professional i això ho convertix en un esdeveniment cultural únic en la seua categoria”, destaca la regidora de Cultura de Castelló, María España.
En este 2025, La Nit de l’Art arreplega el testimoni de la seua última incursió en la capital de La Plana amb el repte de continuar reinventant-se. Més de 20.000 persones van poder gaudir l'any passat de les 130 proposades -exposicions, dansa, poesia, música, instal·lacions, performances, xarrades, tallers i accions participatives, disseny, rutes pel patrimoni local i fins a ‘facècies’ itinerants- amb les quals les i els 150 artistes participants van omplir carrers, places, galeries, tallers, museus i espais culturals. Fins a 50 localitzacions urbanes i 18 estudis i tallers d'artista van transformar Castelló i el Grau en un gran escenari a l'aire lliure. Un escenari que continua creixent enguany.
L'ampliació de la xarxa escènica és una de les novetats que acosta esta 17a edició, i que avança la seua directora, Yvonne Baques. “Enguany s'unixen a les localitzacions habituals una desena d'espais nous, ampliant de forma molt potent la presència al Grau, on augmenta també el nombre d'activitats organitzades, i ramificant les propostes més enllà del centre neuràlgic per a tirar arrels en altres barris de la ciutat”, assenyala.
En el districte marítim emergixen per primera vegada com a part d'este entramat escènic -al costat del Museu de la Mar que va inaugurar la cita en 2024-, l'edifici Moruno del port, el centre cultural La Marina i el parc de La Panderola. S'unixen també, en esta expansió, els instituts Porcar i Politècnic, a través de l'alumnat de Batxillerat Artístic i del Departament de Música, respectivament; el parc de l'Oest -de la mà del ja citat IES Politècnic-; la plaça del Primer Vaig moldre o el cementeri municipal, que acollirà visites teatralitzades entorn de personatges il·lustres del món de la cultura i l'art.
El centre es reforça amb localitzacions emblemàtiques com Quatre Cantons, la plaça de la Pau o la capella de l’Espai Cultural Obert (ECO) Els Aules; i “gràcies a la immersió de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), comptarem amb propostes en llocs tan especials com el Teatre Principal, el pati del Museu de Belles Arts o l’Espai d’Art Contemporani”, afig Yvonne Baques.
Per tots estos racons transitarà el més del centenar d'accions que encoratgen la programació. Tornarà a haver-hi “de tot i per a tots”, destaca la directora de la cita. Performances, exposicions, instal·lacions, dansa, música en directe, fotografia, teatre, poesia, rutes guiades, tallers creatius, desfilades i xarrades plasmen eixa disparitat de propostes “tan diferents les unes de les altres, però capaces d'acoblar-se acostant una Nit de l’Art summament bella, i tan lliure que es pot viure com es vulga, com se senta”.
Lliure i jove, perquè “sorprén la joventut de moltes de les propostes que aterren enguany; és realment agradable veure a eixos i eixes artistes joves amb projecte propi; plasma la bona salut de l'art, perquè els qui el projecten són ací per a donar una altra visió, una altra perspectiva”, assenyala Baques.
L'edició 2025, amb la qual la cita cultural s'acosta ja a la seua majoria d'edat, destaca, d'altra banda, per la incorporació de nous tallers i estudis d'artista, fins a aconseguir la vintena de participants “i amb els quals aprofundirem en eixa expansió urbana de La Nit de l’Art per a conéixer de primera mà el que cada artista està treballant i el preocupa”.