València Extra analitza com influïx la Intel·ligència Artificial en el turisme de la Comunitat Valenciana

Guardar

'Diálogos sobre el futuro' (Xisco Navarro)
'Diálogos sobre el futuro' (Xisco Navarro)

València Extra, diari líder del grup de proximitat, ha analitzat com la Intel·ligència Artificial (IA) i les noves tecnologies influïxen en el sector turístic en una nova trobada informativa. Es tracta de 'Diàlegs sobre el futur', una cita on experts han debatut sobre esta i altres qüestions relacionades, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana.

L'acte s'ha celebrat este dijous 24 d'octubre a l'Hotel SH València, amb dos meses redones. En la primera, ‘Les noves tecnologies aplicades al turisme i les tendències actuals’, han participat el secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, José Manuel Camarero; el diputat de Turisme de la Diputació de València, Pedro Cuesta; el director general del Grup Intur, Iker Llano; i la CEO de You Friends Are Boring, Clara Haba.

Primera mesa

Camarero ha sigut l'encarregat de l'obertura institucional i ha destacat que “és fonamental abordar el turisme des d'esta perspectiva i treballar units”. “Suposa un 16% del Producte Interior Brut (PIB) i hem de ser sostenibles econòmicament, socialment i mediambientalment, perquè la nostra principal riquesa és el nostre entorn i hem d'aconseguir un mix entre l'humà i la tecnologia”, ha apuntat.

Àlex Ladrón de Guevara, director del diari de proximitat de València, ha sigut l'encarregat de moderar la mesa de debat, en la qual s'han abordat com les noves tecnologies, sobretot les xarxes socials i la Intel·ligència Artificial (IA), influïxen en el turisme, així com la necessitat de desestacionalitzar-lo.

Els ponents han coincidit en la necessitat d'aconseguir l'equilibri i coordinar els tres temes per a impulsar el turisme. Així, s'ha posat en valor el Bo Viatge, que segons ha apuntat el secretari autonòmic de Turisme, “amb la seua remodelació i potenciació, hem aconseguit 100.000 pernoctacions fora de la temporada alta de turisme des que va començar l'any, la qual cosa suposa, a més, que eixa obertura més àmplia dels hotels atraga a un 17% més de turistes internacionals i un 27% més de gasto mitjà per turista”.

En la mateixa línia s'ha manifestat el director general de Grup Intur, que ha posat el focus en un turisme sostenible tot l'any tant a través del Bo Viatge com amb el programa Viatja +65, que acaba de posar-se en marxa amb un programa pilot. “Tot el que siga desestacionalitzar és positiu, necessitem un turisme sostenible per a la localitat que acull l'experiència i per les persones que anem com a turistes, i cal fugir de qualsevol missatge de turismofobia, som una referència i hem d'estar orgullosos del que venem i som”, ha explicat Llano.

El diputat provincial de Turisme, per part seua, ha assenyalat que des de la Diputació de València es treballa especialment en l'impuls dels xicotets municipis, especialment en aquells menors de 20.000 persones, a través d'esdeveniments com a fires, concursos gastronòmics, observació d'aus o rutes especials: “No deixem de treballar i innovar perquè la gent conega la nostra província i de moment hem aconseguit entre un 15 i un 20% més de turisme espanyol”.

Eixe turisme d'experiències que s'obri camí també ha sigut un dels temes centrals de la mesa redona, amb l'exemple de l'èxit de Your Friends Are Boring, una startup valenciana que unix a persones amb interessos afins a través de viatges en grup i que va tindre com a trampolí una beca i les xarxes socials. “Són claus en el nostre sector, abans et fiaves del teu amic i ara no, ens fiem sobre la base del que veiem en xarxes socials”, ha assenyalat la seua CEO, que ha posat en valor esta fórmula de treball.

També sobre exemples de noves tecnologies s'ha exposat el programa de territoris intel·ligents de la Diputació de València. Cuesta ha recordat que s'han instal·lat 4.000 sensors intel·ligents per a la recollida de dades que seran clau per a redirigir els fluxos turístics, entre altres usos, la qual cosa ha aconseguit el premi en el congrés nacional Digital Tourist d'AMETIC. “Estem treballant en el projecte i començarem a utilitzar-ho pròximament”, ha detallat el diputat.

Tant Haba com Camarero, Cuesta i Llano, han coincidit que les noves tecnologies i la IA són fonamentals per a impulsar el turisme en la Comunitat Valenciana, encara que sense perdre de vista el factor humà. Són els i les professionals del sector els qui han d'encarregar-se d'oferir la millor experiència al visitant amb el suport -i no reemplaçament- de la IA i les seues ferramentes.

Segona mesa

Este ha sigut el tema protagonista de la segona mesa, també moderada pel director de València Extra. ‘El futur de la IA aplicat al turisme’ és el títol del debat, en el qual han participat José Martí, vicerector d'Investigació, Transferència i Internacionalització de la Universitat Internacional de València (VIU); Rafa López, professor del Màster en IA d'EDEM; i Luis Ángel Ruiz, tècnic d'INVATTUR.

A la pregunta de si cal tindre por a la IA, la resposta ha sigut compartida i contundent: no. “No cal tindre-li por a la Intel·ligència Artificial, sinó a les aplicacions negatives que es puguen fer, però el seu objectiu és buscar el benefici social”, ha assegurat López, que ha apuntat que “en el cas del turisme, suposa una personalització extrema i una millor optimització dels recursos”.

Per part seua, Ruiz s'ha sumat a les paraules de López i ha afegit que un exemple d'això són els projectes que desenrotlla INVATTUR, especialment els que formen part del model de destinació turística intel·ligent en el qual treballen: “Exposem tecnologia perquè l'experiència turística siga més eficient i sostenible”.

A més, el tècnic ha assenyalat que l'ús de la IA en el turisme és fonamental també per a persones amb diversitat funcional, ja que garantix l'accessibilitat de totes i tots, “i estem avançant fins al punt que guies professionals es recolzen en estes ferramentes per a reforçar el seu treball”.

Martí, en este sentit, ha explicat que “la personalització que oferix la IA és clau i una gran ferramenta, igual que els sensors intel·ligents del projecte de la Diputació”. Sobre la possibilitat del ‘televiaje’, el vicerector ha assenyalat que, encara que hi ha els qui no el veuen factible, “sí que pot haver-hi una veta de mercat per a conéixer espais com Mart o submergir-te en el Titanic, encara que l'experiència no siga completa com el puga ser la física”.

Amb tot, els experts han compartit la idea que la IA servix per a personalitzar l'experiència, conéixer les necessitats a través de la recollida de dades i optimitzar els recursos dels quals disposa el sector, encara que tot això ha d'anar sempre acompanyat de la revisió i gestió humana, eixe punt de valor i talent que ha aconseguit que el turisme aporte un 16% al PIB.

Destacats