Carlos Mazón: “El clúster de l’hidrogen verd de la Comunitat Valenciana és el primer projecte d’interés autonòmic (PIA) que es desenvolupa en el nostre territori”

El projecte desenvolupat per bp i Iberdrola permetrà posar en marxa la 1a fase del projecte HyVal

Guardar

Presentació del projecte d'hidrogen renovable que bp Energia Espanya i Iberdrola construiran en la refineria de Castelló
Presentació del projecte d'hidrogen renovable que bp Energia Espanya i Iberdrola construiran en la refineria de Castelló

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha manifestat que “el clúster de l’hidrogen verd de la Comunitat Valenciana (HyVal) és el primer projecte d’interés autonòmic (PIA) que es desenrotlla en el nostre territori”.

El cap del Consell ha destacat el Pla Simplifica, que inclou la figura dels projectes d’interés autonòmic, que permetran tramitar de manera urgent i preferent els projectes d’inversió clau per al desenrotllament de la Comunitat Valenciana. Així, ha subratllat que, esta nova mesura “s’està convertint en un reclam perquè demostra que hi ha un territori on s’és amable amb les inversions estratègiques”.

Així, ha destacat l’aposta del Consell per posicionar “la nostra terra com una terra oberta a la inversió” i ha reafirmat el seu compromís per “projectes industrials equilibrats, que generen ocupació de qualitat i sobre la base d’una indústria sostenible” perquè “l’ocupació és l’avantsala de la cohesió social”.

Unes declaracions que ha fet durant la seua intervenció en la presentació del projecte d’hidrogen renovable que bp Energía España i Iberdrola construiran en la refineria de Castelló. Es tracta del major projecte d’hidrogen renovable d’Espanya i el primer realitzat conjuntament per les dos empreses a través de la joint venture a parts iguals Castellón Green Hydrogen SL.

Un acte que ha comptat amb la presència de la presidenta de bp Energía España, Olvido Moraleda; el CEO d’Iberdrola, Mario Ruiz-Tagle; la consellera d’Economia, Hisenda i Administració Pública, Ruth Merino; la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes i l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco.

Així, es materialitza un acord entre dos de les principals empreses energètiques del món que permetrà posar en marxa la 1a fase del projecte HYVAL: la construcció, operació i manteniment d’un electrolitzador de 25 megawatts d’hidrogen verd per a proveir la refineria, que es durà a terme durant l’any 2025.

El clúster de l’hidrogen de la Comunitat Valenciana (HyVal) impulsat per bp que generarà inversions de 2.000 milions d’euros i 5.000 ocupacions, entre directes, indirectes i induïdes.

Així, el president ha subratllat que “Castelló i la Comunitat Valenciana desenrotllaran el major projecte d’energia renovable de tota Espanya” alhora que ha assenyalat que, apostant per l’hidrogen verd, “fem un pas més en el nostre objectiu estratègic d’aconseguir la sobirania energètica”.

Desenvolupament del projecte

Bp, la Generalitat, l’Ajuntament de Castelló i el Port de Castelló treballen junts, en diferents meses de treball, perquè esta gran inversió puga ser una realitat”. Així, des del passat 6 de maig, s’ha complit amb els acords en la firma del MOU i s’han mantingut reunions periòdiques en les quals s’han perfilat des dels aspectes urbanístics i mediambientals del projecte, fins a les infraestructures, la logística o els transports necessaris, passant per tot el que tinga a veure amb possibles ajudes i incentius, l’ocupació o la formació.

Juntament amb la col·laboració del Ministeri de Transició Ecològica, la transposició de la Directiva europea en matèria d’energies renovables (XARXA II), que inclou l’hidrogen verd, permetrà consolidar el projecte i la inversió i obrirà la porta a l’ús de l’hidrogen verd com a combustible alternatiu per al transport pesat.

El projecte permetrà, no solament la descarbonització de les operacions de la mateixa refineria de bp, sinó que també contribuirà a la descarbonització de les indústries termointensives de la regió o a la producció de nous combustibles com el SAF (combustible sostenible d’aviació).

Territori obert i atractiu per a la inversió

En un any, la Comunitat Valenciana ha atret inversions per valor de 7.725 milions d’euros que suposen la creació de 9.200 llocs de treball. Estes inversions permeten posicionar el nostre territori com un referent internacional en el camp de les energies renovables, la mobilitat i la fabricació de material mèdic d’alta tecnologia.
 

Destacats