Compromís presenta al·legacions contra l'eliminació del topònim en valencià de Castelló

Ignasi Garcia argumenta que l'informe de Fortuño "ignora que lingüísticament, científicament i, sobretot, socialment i històricament sempre ha sigut Castelló de la Plana"

Guardar

El grup municipal Compromís de Castelló es manifesta contra el canvi de topònim
El grup municipal Compromís de Castelló es manifesta contra el canvi de topònim

Compromís ha participat en les al·legacions al procediment de canvi de denominació de la ciutat de Castelló de la Plana que vol dur a terme el govern de PP i Vox. Per al portaveu de la formació valencianista en el consistori "Carrasco el que pretén és invisibilitzar el valencià perquè no li agrada que es parle en valencià, no hi ha altre motiu ni explicació". D'acord amb Garcia, "la proposta del govern per a eliminar la forma exclusiva en valencià del topònim contradiu el que diu la legislació vigent, la qual cosa diu l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, les recomanacions internacionals i el que diu la mateixa llei de patrimoni cultural". "La toponímia és un bé cultural i la toponímia tradicional és la que s'ha de gastar", ha afegit.

Garcia ha insistit que "l'informe de Santiago Fortuño òbvia la realitat sociolingüística perquè el valencià ha sigut prohibit durant molt de temps, la major part d'estos dels últims segles". Des de Compromís, asseguren que en l'al·legació oferixen arguments que desmunten les falsedats que diu el Partit Popular, qui defensa que amb la doble toponímia tothom serà bilingüe, "però res més lluny de la realitat, perquè és conegut que el bilingüisme ha anat cap arrere i, de fet, patim una situació de diglòssia lingüística i de minorització de la nostra llengua", ha lamentat el portaveu.

"El Partit Popular ha arribat a defensar que la forma bilingüe és tradicional, però la realitat és que el nom de la ciutat ha sigut oficialment bilingüe només 37 anys dels més 700 anys d'història que té el nom de la nostra ciutat", ha retret Garcia.

La formació valencianista ha adjuntat a la seua al·legació l'informe sociolingüístic del departament de llengües i cultura europees de l'UJI, que segons afirma Garcia, "posa de manifest que Fortuño no té currículum i que és necessari fer un altre informe". Per este motiu, des de Compromís es demana que s'incorpore l'informe dels filòlegs de l'UJI.

"No pot ser que l'alcaldessa òbvia a tot el Departament de Llengües i Cultura Europees de l'UJI en el seu absurd i que la seua decisió unilateral sense cap mena de base lingüística, ni social, ni històrica, que és el que exigix la llei que ha d'anar davant en estos procediments, que s'ha de presentar un informe d'un lingüista i el que tenim no complix cap dels criteris i, per tant, el que s'estaria fent és un incompliment de la legalitat", ha subratllat el portaveu municipal de Compromís.

Finalment, des de Compromís han insistit que "és una realitat que Fortuño ha quedat desacreditat totalment" i que "el que ha de fer el govern és rectificar i, si de veritat volen fer les coses bé, que paren este desastre i aporten arguments sòlids, perquè la ciutat no s'ho mereix".

Destacats