La Diputació de Castelló alça la veu per a reivindicar la reforma del sistema de finançament

La institució provincial també aprova dirigir-se al Govern Central per a exigir que el cost de les dessaladores siga assumit per l'Estat

Guardar

Ple ordinari de la Diputació de Castelló del mes de juliol 2024
Ple ordinari de la Diputació de Castelló del mes de juliol 2024

La Diputació Provincial de Castelló ha alçat la veu per a reivindicar la reforma del sistema de finançament per un tracte just per a la Comunitat Valenciana. Ho ha fet en el ple ordinari del mes de juliol celebrat este dimarts en la institució provincial en una sessió en la qual s'han aprovat dos mocions encaminades a exigir al Govern d'Espanya a habilitar de manera immediata un fons d'anivellament transitori per a compensar l'infrafinançament de la Comunitat mentres s'escomet la reforma del sistema de finançament autonòmic.

D'una banda, el ple ha aprovat una moció conjunta de l'equip de govern (PP) i els grups de l'oposició PSOE i Compromís en la qual es posa de manifest que l'actual model de finançament, caducat des de fa deu anys, ha de ser substituït per un model “just, equitatiu i suficient” en el qual es reduïsquen les diferències que existixen entre les regions millor i pitjor finançades.

En eixe sentit, a través de la moció, que ha comptat amb el vot en contra de Vox, a més d'exigir la reforma, de manera urgent, de l'actual sistema de finançament autonòmic, s'insta el Govern d'Espanya a habilitar de manera immediata un fons d'anivellament transitori, que inicialment es xifra és una mitjana 1.782 milions anuals per al període 2024-2027 i que 205 milions d'euros corresponen a la província de Castelló, per a compensar l'infrafinançament de la Comunitat, mentres s'escomet la reforma del sistema de finançament autonòmic, reforma que serà tractada en el Consell de Política Fiscal i Financera per a evitar que es generen desigualtats entre espanyols. Com ha explicat la vicepresidenta i responsable de l'àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, “durant molts anys la Comunitat Valenciana ha patit un sistema de finançament injust, alguna cosa que ens ha impedit el desenvolupament i creixement”. “Hem de treballar perquè la nostra Comunitat tinga els mateixos drets i els millors serveis públics; i totes les forces polítiques ens hem d'unir per a abordar i exigir este nou model de finançament”, ha incidit.

En la mateixa línia, però en este cas amb els vots a favor del conjunt de la corporació provincial, el ple ha aprovat una moció en defensa de la igualtat entre espanyols i en contra de privilegiar a unes comunitats autònomes enfront d'unes altres. A través d'esta moció la institució provincial instarà el Govern d'Espanya a garantir una distribució equitativa dels recursos i a assegurar que totes les comunitats autònomes i ajuntaments reben el suport econòmic necessari per part de l'Estat per al seu desenvolupament i benestar. També s'arreplega la sol·licitud perquè es promoga una reforma del sistema de finançament local conjuntament amb el finançament autonòmic que garantisca els principis d'igualtat, justícia social, solidaritat i equitat.

En un altre orde de coses, la Diputació de Castelló també ha aprovat en ple dirigir-se al Govern Central per a exigir que el cost de les dessaladores siga assumida per l'Estat i per a sol·licitar la declaració del 55 Sexenni de Morella com a esdeveniment d'excepcional interés.

Pel que fa a les dessaladores, el ple ha aprovat una moció a fi d'exigir al Govern d'Espanya que assumisca tot el cost de les infraestructures, les instal·lacions i la posada en marxa de les dessaladores de la província. En eixa demanda, la institució provincial sol·licita que s'inicien tots els tràmits oportuns perquè estes infraestructures pertanguen íntegrament al domini públic hidràulic de l'Estat i, amb això, que les administracions locals no sufraguen els costos derivats de la seua construcció. A través de la moció també se sol·licitarà al Govern Central a elaborar un estudi per a analitzar els usos alternatius que es pot donar a les plantes dessalinitzadores d'Oropesa-Cabanes i Moncofa de manera que amb estos nous usos es puga garantir la seua rendibilitat. Així mateix, es vol aconseguir que el Govern d'Espanya projecte i execute, amb fons estatals, les connexions necessàries per a integrar les plantes dessaladores en les xarxes de distribució d'aigua més pròximes a fi de possibilitar l'ús de l'aigua dessalada pel màxim de població. Finalment, s'instarà el Govern d'Espanya a presentar un projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2024, que done resposta als problemes que afecten la província de Castelló i es puga garantir finançament per a les dos dessaladores de la província.

Finalment, el ple també s'ha unit en el seu conjunt a través de la declaració institucional aprovada perquè el 55 Sexenni de Morella perquè siga declarat Esdeveniment d'Excepcional Interés Públic.

Com resa el text aprovat i que ha llegit la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, “la importància del Sexenni no sols radica en el fet que és un esdeveniment de primer orde que se celebra cada sis anys, sinó que a més conjumina l'esforç, treball i sentiment de centenars de morellans que engalanen artesanalment els carrers per a convertir-les en un verdader museu a l'aire lliure”.

A través d'este acord, se sol·licita al Govern Central incloure a Morella dins del programa d'incentius fiscals que permeten ajudar a sufragar els múltiples gastos que principalment els veïns i empreses de Morella assumixen com a propis per a engalanar els carrers i organitzar la festa. La institució provincial s'unix així a l'acord plenari de l'Ajuntament de Morella perquè la celebració d'esta festivitat en honor a la Verge de Vallivana compte amb el màxim suport per part de totes les administracions públiques.

públiques.

Destacats