La Diputació de Castelló exigirà al Govern d'Espanya mesures urgents per a garantir el subministrament d'aigua en la província

La Diputació demanarà crear un Pacte Nacional de l'Aigua "que incloga la construcció d'infraestructures hídriques, l'aposta per la depuració i reutilització d'aigües", ha ressaltat el portaveu Héctor Folgado

Guardar

Ple ordinari del mes de maig de la Diputació de Castelló
Ple ordinari del mes de maig de la Diputació de Castelló

La Diputació Provincial de Castelló exigirà al Govern d'Espanya mesures urgents per a garantir el subministrament de l'aigua en la província. El ple ordinari corresponent al mes de juny que se celebrarà este dimarts 18 en la Diputació de Castelló, inclou una moció presentada pel Govern Provincial en defensa del territori i que insta al Govern d'Espanya l'adopció de diverses mesures en relació amb la situació d'emergència hídrica i escassetat de recursos hídrics que patix la província de Castelló.

"És necessària una política compromesa amb el nostre territori que garantisca accions que aporten solucions a la província i resolguen els problemes que realment importen", ha ressaltat el portaveu de l'equip de Govern, Héctor Folgado.

En este sentit, Folgado ha lamentat "l'abandó" del Govern Central a la província de Castelló i ha posat l'accent que "la falta de pluges i la falta d'inversions del Govern d'Espanya, està provocant que en la província de Castelló, des de les diferents administracions com la Generalitat, Diputació i ajuntaments, s'estiguen prenent mesures extraordinàries davant el risc de sequera".

Perquè l'aigua "és més que un recurs fonamental, és un recurs imprescindible, és territori, progrés i estabilitat", ha assenyalat Folgado. De l'aigua depén el nostre present i el nostre futur, per això, "des de l'equip de Govern de la Diputació exigim al govern de Pedro Sánchez que engegue totes les accions que siguen necessàries i solucionen, en la mesura que siga possible, esta situació", ha insistit.

Héctor Folgado ha expressat "la necessitat de crear un Pacte Nacional de l'Aigua que garantisca la cohesió i un equilibri sostenible i que incloga la construcció d'infraestructures hídriques, l'aposta per la depuració i reutilització d'aigües". "Exigim que s'adopten totes les mesures possibles per a pal·liar els efectes negatius que la sequera està provocant a Castelló", ha assenyalat.

Per la seua banda, el diputat del Cicle Integral de l'Aigua, Iván Sánchez, ha lamentat que, davant la falta de pluges, "la falta d'inversions per part del Govern d'Espanya a Castelló està provocant pèrdues molt significatives en sectors com l'agricultura o la ramaderia, sectors claus de l'economia castellonenca".

Per este motiu, la moció presentada exigix al Govern d'Espanya "que sol·licite a la Unió Europea ajudes urgents per a estos sectors, afectats per la sequera, que veuen en perill la seua viabilitat econòmica". "És competència del Ministeri d'Agricultura que estes ajudes arriben als afectats en la brevetat més gran possible. Insistirem i arribarem on faça falta perquè els nostres agricultors i ramaders recuperen el que han perdut", ha expressat Iván Sánchez.

"Volem que Espanya atenga esta província que tant necessita", ha destacat el diputat provincial, qui ha afegit dient que "continuarem treballant acompanyats de la Generalitat Valenciana per a l'execució d'infraestructures hidràuliques de proveïment d'aigua potable en la província".

Nou marc per a la cogeneració

El ple de Diputació de Castelló també portarà a ple l'aprovació d'una moció per a sol·licitar al Govern d'Espanya un nou marc per a la cogeneració. "Per a la Comunitat Valenciana és clau la cogeneració, tant per l'eficiència energètica que suposa per a la indústria, amb la disminució de costos que això comporta, com per l'impuls que suposa per a la creació d'ocupació en la indústria auxiliar i especialitzada en els equips i serveis que requerixen estos processos de producció", ha manifestat el portaveu Héctor Folgado.

En este sentit, ha ressaltat que "a causa de la preocupació mostrada pel sector industrial pel retard de més de dos anys del Govern d'Espanya per a aprovar un nou marc d'operació perquè es duguen a terme les subhastes de cogeneració, presentem esta moció per a insistir a Pedro Sánchez que aprove i convoque de manera urgent i definitiva en el nou marc d'operacions, les subhastes de cogeneració i capacitat que es troben paralitzades des de fa dos anys a fi d'evitar el risc de desinversió i deslocalització latent".

La moció també contempla la necessitat de prorrogar dos anys les plantes de cogeneració fins que es culmine el nou marc i les inversions previstes en sectors clau com la ceràmica, l'alimentació, begudes, química, refinament i residus, entre altres. "Amb això les indústries podrien mantindre la seua producció, competitivitat i ocupació mentre preparen un nou cicle d'inversió", ha conclòs el portaveu de l'equip de Govern de la Diputació de Castelló

Destacats