La Diputació de Castelló garantix l'aigua durant el Sexenni sense un sobrecost per als veïns

La presidenta Marta Barrachina anuncia un conveni de 180.000 euros amb el consistori per a sufragar la infraestructura de canalització necessària

Guardar

La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, en roda de premsa
La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, en roda de premsa

La Diputació Provincial de Castelló ix al rescat dels veïns de Morella i garantix l'aigua durant el Sexenni sense un sobrecost per als veïns.

La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha anunciat este dimarts en roda de premsa el conveni que subscriurà la Diputació de Castelló amb l'Ajuntament de Morella per un import de 180.000 euros per a sufragar la infraestructura de canalització necessària que garantisca el subministrament d'aigua durant el Sexenni. Així mateix, la dirigent provincial ha exigit a l'alcalde Bernabé Sangüesa la derogació immediata de la decisió aprovada per ple “que posava contra les cordes a hostaleria, ramaderia i veïns en multiplicar per cinc el rebut de l'aigua”, ha subratllat.

La presidenta de la Diputació ha incidit en què “des de les administracions hem de centrar les nostres accions pensant en el benestar dels veïns” i per això des de la institució provincial assumiran la pujada que suposaria en la quota del consum de l'aigua per a poder sufragar el condicionament d'un pou amb el qual garantir el subministrament hídric durant els 18 dies de celebració del Sexenni.

Des del consistori han treballat en la “única possibilitat tècnica” que aconseguirà evitar que el municipi es quede sense aigua durant els dies de celebració d'esta festivitat. I és que amb les reserves hídriques actuals i l'increment de consum previst per al mes d'agost, la solució tècnica per a poder evitar la falta d'aigua és dotar de la infraestructura i maquinària necessària per a l'extracció, així com connectar amb la xarxa pública a un quart pou de la zona del Colomer que va ser perforat en el 2007 per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i al qual mai abans s'havia donat utilitat.

Posar en funcionament un quart pou en la zona del Colomer és l'única solució tècnica i esta solució comportaria al fet que els veïns hagueren de pagar de 1,53 euros/m³ a 8,21 euros/m³, cinc vegades més que en l'actual rebut, per a finançar eixa obra de 180.000 euros que donarà servici durant el Sexenni.

Amb este conveni, la Diputació de Castelló demostra, una vegada més, l'agilitat de resposta davant els problemes reals dels veïns de la província i, en este cas, els veïns de Morella no hauran de pagar este cost addicional. “Una agilitat que també li demanem a l'alcalde de Morella quant a que rectifique i anul·le la decisió presa per ple d'establir eixa pujada en els rebuts de l'aigua dels morellans. Morella, els seus ciutadans, el seu sector primari i serveis, mereix l'aigua necessària però sense que això comporte un sobrecost en els rebuts”, ha incidit la presidenta.

Així mateix, quant al Sexenni, la institució provincial també mostra el seu suport a esta festa que se celebra a Morella cada sis anys amb la Declaració Institucional inclosa en el ple ordinari del mes de juliol sol·licita al Govern Central incloure a Morella dins del programa d'incentius fiscals que permeten ajudar a sufragar els múltiples gastos que principalment els veïns i empreses de Morella assumixen com a propis per a engalanar els carrers i organitzar la festa.

A més de reivindicar al Govern d'Espanya esta declaració, des de la Diputació de Castelló s'atorga una ajuda directa de 35.000 euros dirigida a alleujar els gastos que els veïns i veïnes del municipi de Morella realitzen perquè esta festa, que se celebra cada sis anys, s'embellisca.

Destacats