La Diputació de Castelló impulsa la nova unitat de brigades rurals d'actuacions forestals i incendis

a nova unitat arrancarà amb quatre brigades que es localitzaran a Caudiel, Zucaina, Vall d'Alba i Xert

Guardar

Extinció de l'incendi forestal de Benicàssim. Imatge: Consorci Provincial de Bombers de Castelló
Extinció de l'incendi forestal de Benicàssim. Imatge: Consorci Provincial de Bombers de Castelló

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, impulsa la creació d'una nova unitat de brigades en el Consorci Provincial de Bombers, les brigades rurals d'actuacions forestals (BRAF) i reforça la prevenció i la lluita contra els incendis en les muntanyes de la província.

Com ha indicat la presidenta de la institució provincial, “des de la Diputació de Castelló continuem treballant i sumant recursos per a protegir el ric patrimoni forestal del nostre territori i amb estes brigades reforcem els treballs de prevenció i el suport en els treballs de repàs i consolidació del perímetre, claus en la lluita contra els incendis”. “Tenim una superfície forestal molt àmplia, amb zones habitades pròximes, amb explotacions agrícoles i ramaderes, o recursos turístics que hem de protegir, i com més apostem i treballem en la prevenció i les labors d'extinció, més assegurarem i preservarem el nostre entorn natural”, ha afegit Marta Barrachina.

Les primeres quatre brigades d'esta iniciativa es localitzaran a Caudiel, Zucaina, Vall d'Alba i Xert, “espais que s'han triat de manera estratègica per a donar cobertura a tota la província”. Així ho ha indicat el diputat de Bombers, David Vicente, qui s'ha reunit amb la presidenta de la Diputació per a ultimar la posada en marxa d'esta iniciativa que naix amb un pressupost de 600.000 euros.

Cadascuna de les quatre brigades BRAF compta amb un capatàs i amb quatre peons especialistes. “Totes elles disposaran d'una estructura perfectament organitzada per a fer front a les actuacions encarregades de prevenció i suport als mitjans en extinció”, ha explicat el diputat provincial.

Quant a la relació de les funcions a realitzar, estes brigades tenen com a objectiu desenvolupar treballs de prevenció d'incendis forestals, entre els quals s'inclouen especialment la silvicultura i la vigilància preventiva. D'igual forma, s'encarregaran de reforçar la neteja i condicionament de les zones interfície urbana forestal.

I entre les seues funcions també cal destacar la seua intervenció com a servei complementari en altres emergències, amb especial menció a l'extinció d'incendis forestals. En este punt, la unitat de brigades rurals d'actuacions forestals actuarà en cas d'emergències per a repàs del perímetre i rematada de l'incendi; “estes brigades seran un suport important als mitjans encarregats de l'extinció d'un incendi realitzant treballs de suport a la resta d'operatiu en el repàs i consolidació del perímetre per a evitar possibles rebrots i contribuir a la seua extinció ”, ha incidit David Vicente.

Per a la posada en marxa d'estes brigades, el Consorci Provincial de Bombers realitzarà una selecció de personal i de formació. Sobre aquest tema, el diputat provincial ha indicat que tots aquells interessats a formar part del personal de les noves brigades poden dirigir-se als seus respectius ajuntaments els qui faran arribar al Consorci les candidatures que els vagen arribant.

El diputat provincial ha insistit en la importància de mantindre nets els camins i les sendes del medi natural i ha assegurat que “des del Consorci treballem durant tot l'any per a procurar evitar la propagació del foc i per això continuem reforçant els mitjans disponibles, tant humans com materials”.

El diputat responsable del Consorci de Bombers ha subratllat que “els treballs que realitzen les brigades són fonamentals”. Així mateix, ha assegurat que “els ciutadans juguen un paper essencial a l'hora de cuidar les nostres muntanyes, el medi ambient. És responsabilitat de tots protegir el nostre ric patrimoni natural”, ha conclòs David Vicente.

Destacats