La Diputació comença la celebració del seu bicentenari amb el repte d'acostar-se a la ciutadania

Un congrés sobre la història i futur de les institucions provincials inicia el programa d’actes, que s’estendran fins al mes de maig de 2022

Guardar

palau
palau
La Diputació de Castelló celebra 200 anys amb un clar repte: acostar la institució a la ciutadania. Després d'una bestreta de la celebració amb el lliurament de premis del Dia de la Província el passat 14 de maig, hui comença el programa d'actes de l'aniversari, que anirà des d'un congrés sobre la història i el futur de les diputacions fins a un gran concert per a visibilitzar el paper de la institució -probablement la més desconeguda- en el dia a dia de la ciutadania.El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha destacat que sent amb "orgull" estar al capdavant de l'administració provincial en un aniversari tan especial com aquest. "Semblen molts anys, però som una institució jove, d'origen liberal i constitucional, allunyada de l'autoritarisme que han tingut altres institucions i que han distanciat a la ciutadania", va assenyalar durant la presentació dels actes del bicentenari.En la trobada, Martí va deixar clar que la finalitat d'aquest aniversari no és un altre que acostar encara més la institució. Des de 2019, l'equip de govern ha reiterat la seua missió d'aproximar la institució als ajuntaments però dotant-los d'autonomia, i ara es pretén fer un pas més de cara als veïns i veïnes dels 135 municipis de Castelló, especialment amb les generacions més joves.

Congrés per a realçar el valor de la institució

En un moment en el qual són cada vegada més les veus i partits que debaten sobre el paper de les diputacions, la Diputació de Castelló començarà la seua pròpia festa amb un congrés que té com a objectiu repassar el naixement d'aquestes institucions, el seu paper al llarg de la història i el seu futur en l'actual estructura territorial de l'Estat.El Saló de Recepcions del Palau de les Aules acull la sessió inaugural hui mateix, amb la presentació del llibre 'Ajuntament d'Ajuntaments. Els orígens de la Diputació Provincial de Castelló, 1812-1823', de Manuel Chust i José Antonio Pérez. Serà a les 18.00 hores i comptarà amb la presència del president de la Diputació, la rectora de la Universitat Jaume I (UJI), Eva Alcón, i dels seus autors.Quant al dimecres, a les 10.00 hores se celebrarà el debat 'Fa 200 anys. Els orígens de l'Estat Nació en tots dos hemisferis: províncies i diputacions en el Trienni Liberal', amb Carmen García (Universitat de València), i amb Pedro Rújula (Universitat de Saragossa). Després d'això, a les 12.00 hores, una anàlisi més concreta de les diputacions valencianes en el trienni liberal i el bicentenari de la Diputació, amb Manuel Chust, de l'UJI, i de José Antonio Pérez Juan, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH). A la vesprada, a partir de les 17.00 hores, es donarà a conéixer l'evolució històrica d'altres diputacions a Mèxic, amb la participació telemàtica de Mariana Terán, de la Universitat Autònoma de Zacatecas, i Graciela Bernal, de la Universitat de Guanajuato.El dijous, el congrés se centrarà en les diputacions com a governs intermedis. A les 10.00 hores, Antonio Such, director general d'Administració Local de la Generalitat Valenciana, oferirà la xarrada 'Diputacions i ajuntaments hui en la Comunitat Valenciana'. Li seguirà a les 11.30 hores Nicolàs Reynés, coordinador de Paternalia i delegat de la Confederació Europea de Poders Locals Intermedis (CEPLI), amb 'El paper dels poders locals intermedis a la UE'.Finalment, la jornada final del dijous destacarà els nous reptes de les diputacions. Començarà a les 10.00 hores amb Manuel Zafra, catedràtic de la Universitat de Granada, amb 'La intermunicipalitat com a garantia de l'autonomia municipal'. A les 11.30 hores, Carmen Calvo, exvicepresidenta i diputada del Govern d'Espanya, oferirà 'Les diputacions en l'estructura territorial de l'Estat'. El president de la Diputació serà l'encarregat de clausurar el congrés a les 12.30 hores.

Activitats fins a 2023

El 200 aniversari de la Diputació comptarà amb un ampli programa d'activitats històriques, culturals i gastronòmiques que s'estendrà fins a maig de 2023, i del qual es coneixen tan sols les principals pinzellades. A poc a poc es donaran a conéixer tots els detalls, encara que el president, José Martí, ja ha avançat que la música i la gastronomia seran els grans atractius.El més esperat serà el gran concert a Castelló de la Plana, que se celebrarà el 22 d'octubre amb un "artista molt potent" i altres grups i artistes. Serà gratuït i de moment també es desconeix la ubicació, encara que promet ser un gran reclam per a la joventut, a qui es dirigeix principalment, tal com ha avançat Martí. A aquest se sumen altres propostes culturals, com un cicle de concerts "de la terra i per a la terra" al llarg de les comarques, un concurs literari o de fotografia i una exposició sobre la Diputació, entre altres.A la tardor també se celebrarà d'una altra jornada d'oci. A Benicarló, es podrà gaudir d'un gran festival gastronòmic vinculat a la marca Castelló Ruta de Sabor, del Patronat Provincial de Turisme, en el qual participaran xefs amb estrela Michelin de Castelló, com Raúl Resino, Miguel Barrera, Alejandra Herrador i Emmanual Carlucci.
Destacats