La Diputació celebra amb una gran festa el seu 200 aniversari per tota la província

Martí anuncia un gran concert i un festival gastronòmic com a principals atractius de la celebració

Guardar

200 aniversario diputacion castellon
200 aniversario diputacion castellon
El 200 aniversari de la Diputació de Castelló portarà una gran festa de celebració a tots els racons de la província, amb l'objectiu d'"acostar la institució a la ciutadania i mostrar el seu esperit jove i de superació", així com per a enfortir la seua visibilitat com a cohesionadora del territori, en paraules del president, José Martí. Una festa que comptarà amb un gran concert en la capital de la Plana i amb un festival gastronòmic amb productes de proximitat com a grans atractius.Així ho ha revelat aquest matí José Martí durant la presentació dels actes de celebració del bicentenari de la Diputació de Castelló. "El 16 de maig complim 200 anys, una efemèride redona i que mereix una celebració especial. Malgrat que semblen molts anys, som una institució jove, d'origen liberal i constitucional allunyada de l'autoritarisme, que han tingut altres institucions i que han distanciat a la ciutadania. Ara, volem reforçar encara més el vessant vertebrador del territori i la descentralització del poder que duu a terme la institució i acostar-la més que mai a la ciutadania", ha assenyalat Martí, que s'ha mostrat "orgullós" d'estar al capdavant de la Diputació.En aquest sentit, el president ha donat algunes pinzellades del programa d'actes de la celebració, encara que tal com ha explicat, de moment hi ha algunes activitats que tenen detalls per confirmar i a poc a poc s'aniran sumant més a la llista. El que sí que ha deixat clar és que serà una festa que abaste tot el territori, amb activitats itinerants, i que se celebra des d'aquest mateix mes de maig -amb la gala del Dia de la província del passat dissabte 14- fins a maig de 2023.

Un gran concert a Castelló de la Plana

Sens dubte, el principal reclam de la programació serà un gran concert a Castelló de la Plana, del qual no s'han donat molts detalls. Se celebrarà el 22 d'octubre amb ubicació de moment desconeguda i el president ha avançat que "serà un artista molt potent". Abans de la gran actuació, hi haurà més concerts de grups de diversos estils i serà gratuït.En aquest sentit, Martí ha subratllat el treball de la diputada de Joventut, Lluïsa Monferrer, i que amb concerts com aquest, que es donaran a conéixer més endavant amb tota la informació, "l'objectiu és acostar la Diputació a un dels grups més allunyats, com és la joventut, que estarà molt present en aquest 200 aniversari".A aquest se suma un cicle de concerts que se celebraran al llarg de les comarques de la província, "amb un clar enfocament territorial on es farà música en la nostra terra per músics de la terra", segons el president.

Festival gastronòmic

La gastronomia també comptarà amb un protagonisme clau en la celebració. Benicarló celebrarà un gran esdeveniment gastronòmic vinculat a la marca Castelló Ruta de Sabor, per a "millorar el posicionament de la província de Castelló com a destinació turística gastronòmica". En aquesta primera edició participaran xefs amb estrela Michelin de Castelló, com Raúl Resino (Benicarló), Miguel Barrera (la Vall d'Alba) i Alejandra Herrador i Emmanual Carlucci (d'Alcalà de Xivert - Alcossebre).Aquest esdeveniment, que se celebrarà a la tardor, tindrà un gran escenari en la zona del port marítim de Benicarló en el qual podrà gaudir-se de degustacions, actuacions musicals, servei de barra amb cerveses i vins elaborats a la província i zona de descans amb ambient chill-out.

Activitats culturals

Al llarg d'enguany també hi haurà diverses activitats culturals, entre elles una exposició itinerant per tots els pobles de la província que es podrà veure a la fi del mes de juny i fins a finals de setembre, sota el títol 'Diputació, 200 anys al teu servei'.José Martí també la celebració de la primera convocatòria del concurs literari 'Mediterrània Diputació de Castelló' en les modalitats de narrativa en castellà i en valencià. De la mateixa manera, es convocarà el concurs 'Matilde Salvador' per a la selecció d'una obra simfònica sobre el 200 aniversari.Finalment, s'organitzarà un concurs de fotografia sobre el medi natural amb diferents premis i una dotació de 1.000 euros per al primer premi, amb modalitats per a estudiants de primària i secundària.

Congrés sobre el bicentenari

Després de la gala de lliurament de premis del Dia de la Província en el Teatre Principal de Castelló, la programació oficial comença amb el Congrés sobre el Bicentenari que tindrà lloc del 24 al 27 de maig en el saló de recepcions del Palau Provincial i del qual cal destacar la presentació del llibre 'Ajuntaments d'ajuntaments. Els orígens de la Diputació Provincial de Castelló 1812-1823' de Manuel Chust i José Antonio Pérez el 24 de maig a les 18.00 hores. També cal destacar la presència de la diputada en el Congrés i exvicepresidenta del Govern d'Espanya, Carmen Calvo, en la conferència 'La diputació en l'estructura territorial de l'Estat' que tindrà lloc el dia 27 de maig a les 11.30 hores.
Destacats