El govern de la Generalitat Valenciana es transforma després del cessament dels consellers de Vox

Miguel Barrachina, al capdavant d'Agricultura, i Vicente Martínez Mus, a Medi Ambient, són les dues noves incorporacions després de l'eixida dels tres consellers de Vox

Guardar

Celebració del ple extraordinari del nou Consell de la Generalitat Valenciana
Celebració del ple extraordinari del nou Consell de la Generalitat Valenciana

El govern autonòmic valencià ha patit una reordenació en les últimes hores provocada per la ruptura del pacte de govern al que el Partit Popular i Vox van arribar fa més d'un any després de les últimes eleccions autonòmiques del 28 de maig. La decisió ha sigut "unilateral", tal com ha afirmat en roda de premsa el president del Consell, Carlos Mazón, i ha sigut presa per la direcció nacional de Vox sota el comandament de Santiago Abascal.

De fet, va ser el mateix Abascal qui va comparéixer en la nit d'ahir dijous per a anunciar que Vox trencava tots els acords de govern que tenia amb el Partit Popular en cinc regions: la Comunitat Valenciana, Extremadura, Castella i Lleó, Aragó i la Regió de Múrcia. Una decisió motivada pel repartiment de menors estrangers no acompanyats a les comunitats autònomas a la qual el Partit Popular de Feijóo havia arribat a un acord amb el Govern central.

Així, i com a conseqüència de la supressió de l'acord entre PP i Vox per a governar la Comunitat Valenciana en majoria, tres consellers de Vox han sigut cessats. En concret, Vicente Barrera (exconseller de Cultura i Esports i exvicepresident primer), Elisa Núñez (qui havia dirigit Justícia i Interior) i José Luis Aguirre (que és destituït d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca) han sigut els tres membres del govern la destitució del qual ja s'ha oficialitzat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Nous nomnraments i reagrupació de carteres

Tal com ha exposat Mazón durant la seua intervenció, els canvis en el govern reduïxen de deu a nou les conselleries de l'Executiu autonòmic. I és que, la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esports, que fins ara estava gestionda per Berrera, queda suprimida i es reorganitza: en primer lloc, l'àrea de Cultura passarà a dependre de la Conselleria d'Educació, Ocupació i Universitats sota la direcció de José Antonio Rovira; mentre que Esports serà assumit pel departament de Presidència.

En eixa línia, les noves incorporacions al Consell són: Miguel Barrachina, fins ara síndic del PP en les Corts Valencianes, qui ara assumirà la Conselleria d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca; Vicente Martínez Mus (abans director general de Costes, Ports i Aeroports), i qui rellevarà a Salomé Pradas al capdavant de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

Nueva composición del Consell de la Generalitat Valenciana tras la salida de Vox
Nova composició del Consell de la Generalitat Valenciana després de l'eixida de Vox

Així mateix, Salomé Pradas deixarà el departament de Medi Ambient que ha ostentant des de l'inici de la legislatura per a substituir a Elisa Núñez i convertir-se en la nova consellera de l'àrea de Justícia i Interior. Sobre els nous consellers, el president ha posat en valor que Pradas és una advocada "extraordinàriament competent" per a la qual ha desvetlat que va tindre en ment en l'àrea de Justícia fa un any: "Té la capacitat i el prestigi suficient com per a portar la conselleria a bon port". De Barrachina ha destacat que va treballar en el programa d'agricultura del PPCV, que és agricultor i que té "una vocació i una il·lusió" per aquest sector que "coneix a la perfecció".

Destacats