Ignasi Garcia: “Castelló mereix un alcalde que conega els seus veïns i estiga disposat a demanar-los ajuda”

El candidat de Compromís a l’Alcaldia de Castelló defensa que la seua formació ha defensat la democràcia i ha impulsat mesures pioneres

Guardar

22112021 Ignasi Garcia-37
22112021 Ignasi Garcia-37
Ignasi Garcia pretén fer de Castelló una ciutat de drets, oportunitats i que exercisca la seua capitalitat com mereix, amb polítiques progressistes i que facen front a l'emergència climàtica. Així ho explica el regidor de Neteja i Reciclatge, Transparència i Bon Govern de Castelló i candidat a l'Alcaldia per Compromís. A pocs dies per a les eleccions municipals del 28M, coneixem en primera persona el projecte de la seua formació.

En aquesta última legislatura has sigut regidor de Neteja i Reciclatge, Transparència i Bon Govern a l'Ajuntament de Castelló, però ja són dues legislatures en les quals has format part de l'equip de govern. Com s'ha transformat Castelló en els últims anys?

Uf, és molt bona pregunta. Jo crec que és evident que a Castelló i en molts pobles del País Valencià des de Compromís li hem fet la volta als models que hi havia. El que tenim clar és que, en funció del que decidisquen els ciutadans i, per tant, en la mesura que puguem, com més força tinguem, més podrem canviar les coses. Volem una ciutat de drets, serveis i oportunitats.Això va tot molt lligat: garantir drets és garantir oportunitats. Garantir el dret a l'educació és garantir una bona ocupació. La principal transformació és que a Castelló en 2015 vivien 171.000 persones i ara som unes 400 persones més, segons l'últim cens, i si mires el nombre de persones que cotitzen a la Seguretat Social hem passat de 76.000 a 96.000. Hi ha més de 20.000 persones més treballant i això és molt bona notícia.Des de la conselleria d'Economia i la secretaria autonòmica d'Ocupació -que porta Enric Nomdedéu, l'anterior portaveu de Compromís a l'Ajuntament de Castelló -, així com Compromís per Castelló, podem estar molt contents.Ara mateix hi ha una situació d'inflació i crec que és una situació que gràcies a la nostra experiència en la gestió, sabem com fer-li front. En 2021 el govern espanyol va baixar l'IVA de la llum perquè hi havia una crisi energètica derivada de la gestió dels recursos naturals enfront del canvi climàtic, i nosaltres en eixe moment ja parlàvem de comunitats energètiques locals. I per posar-te un altre exemple, en Diputació jo ja tenia llest un Pla de l'Aigua abans que s'accentuara la sequera. Ens hem avançat i això ens ajuda a fer-ho ara amb reptes que es posen al davant.

I en matèria d'Educació i Igualtat?

Parlant d'escoles, a més, tenim un gran canvi. Hem passat que Alberto Fabra tirara al carrer a 5.000 professors dient que no els necessitàvem, o d'escoles com el Mestre Canós o el CEIP Herrero que van perdre línies educatives. Nosaltres hem baixat la ràtio, la qual cosa fa que els professors puguen dedicar-se millor als alumnes; hem fet millores a través del Pla Edificant i el CEIP Herrero serà un referent; hem aconseguit que els llibres de text siguen gratuïts i hem sigut la comunitat autònoma que més ha augmentat la beca de menjador. Això no es fa en qualsevol lloc, i a més ara garantirem els llibres gratis també en Batxiller.A més, comptem amb l'FP Dual. En la legislatura passada entre Marzà i la regidoria d'Educació vam posar l'FP de Química a Castelló, on tenim la ceràmica. El 100% dels alumnes ixen amb treball, el 100%. I hem aconseguit que a gent que estudia ací la criden des de fora.Hem fet moltes inversions a la nostra ciutat i la majoria han sigut de la mà de la Generalitat Valenciana i precisament per Educació. Així mateix, hem donat la volta a la programació cultural i hem democratitzat l'accés al nostre patrimoni, perquè per exemple ara hi ha un horari per a pujar al Fadrí, hem obert la Vila Romana, el castell Vell...També destacaria que hem recuperat drets i democràcia. Hem retirat la creu del Parc Ribalta i hem plantat cara a l'extrema dreta quan volien retirar llibres de temàtica LGTBI de les aules, comptant fins i tot amb el suport del Govern de l'Argentina. En Compromís hem defensat la democràcia. Fins i tot hem sigut pioners amb el 'No és no' en unes festes populars vam ser nosaltres amb la Magdalena.També s'ha aprovat el Pla General, la qual cosa dona molta garantia jurídica a inversions, que no es feien ni per empreses ni per particulars. I hem sigut una capital pionera al País Valencià a treballar amb educadors ambientals, amb contenidors d'orgànica que han permés triplicar la recollida de residus, pensant ja en eixa economia circular que perseguim.

I quina posició té Compromís amb el nou Hospital General?

Ara cal mirar cap avant i hem sigut capaços que la Conselleria de Sanitat rectificara perquè no volia un nou Hospital General, i des de Compromís hem aconseguit que canviara d'opinió. I no sols això, sinó que tindrem un Hospital General amb habitacions individuals, com té el de la Plana o La Fe de València des de fa molts anys, complint amb la llei de 2003. És un projecte que tardarà, però que ja està ací, de manera que garantim que la gent estiga millor.

Quins tres projectes són prioritaris per a Compromís en la pròxima legislatura?

Jo crec que Castelló té molts projectes pendents. Hi ha dos que ja estan en marxa gràcies a Compromís no sols a l'Ajuntament, sinó també en la Generalitat, que són l'Estació Intermodal i el Corredor Mediterrani, que són bàsics per a la nostra indústria, per a ser competitius. Són grans projectes perquè a més ens ajuden al fet que Castelló exercisca la seua capitalitat com a pol logístic, perquè tenim capacitat logística en estar al costat del Port. A més, el Corredor Mediterrani ens ajudarà a millorar el ferrocarril i tindre una mobilitat més àgil, cohesionada.En la part sanitària, el més urgent és el centre de salut de Palleter. Ja s'ha licitat el de Sequiol, que es va haver de retardar per la inflació, però que ja és ací. I com no, les obres de l'Hospital General Universitari, que es realitzaran la legislatura que ve. A més, cal dotar de més personal sanitari als centres d'atenció primària, perquè no pot ser que tinguem acabat un centre de salut com és el del Raval Universitari i estiga preparat per a atendre urgències les 24 hores i no estiga en marxa. Això ha de ser una realitat.En temes educatius hi ha diversos també. Des d'una cosa tan bàsica com el bon funcionament de les universitats fins al conservatori de música i dansa. Eixa és la principal prioritat que hem d'assumir. La situació que tenim en la plaça Fadrell amb els conservatoris i l'escola del disseny no pot continuar així.Cal donar-los una solució perquè són dels millors que hi ha al País Valencià i a més són un pol econòmic, perquè atrauen el major nombre d'estudiants Erasmus d'Espanya, per exemple. I necessitem un Centre Integral de Formació Professional en el Grau que es dedique a la branca marítim-pesquera. Hi ha una densitat de tots eixos treballs professionals del sector. I cal ampliar també l'FP de Química.I em deixe molts més, com garantir la connexió de la nostra xarxa hídrica a les dessaladores per a garantir l'aigua davant la sequera que ve i donar-li la volta al sistema energètic, començant pels sostres i continuant amb les comunitats energètiques locals. Igual que els habitatges no poden ser un bé de mercat, que sembla que alguns s'han adonat ara que venen eleccions, tampoc ho pot ser l'energia, perquè és totalment necessària per a viure.Tampoc puc deixar de costat la residència del carrer Onda, i això és molt important perquè l'Ajuntament ha tardat 4 anys i mig a cedir aquest espai, i l'ha cedit gràcies al fet que nosaltres hem estat en l'equip de govern. Si haguérem tingut sis regidors i no tres, haguera sigut molt abans i ara famílies de Castelló tindrien un centre que ara mateix no tenen.

Si calguera rubricar un nou pacte, quines serien les condicions de Compromís?

Jo estic convençut que els projectes que tenim al cap tiraran avant perquè són necessaris per a mantindre els drets i serveis que mereix la ciutadania. Per tant, sí que és veritat que algú per raons que desconec puga decidir retardar-los o no veure'ls o tindre discrepàncies amb les ubicacions, però no crec que qualsevol partit que vulga a Castelló i que vulga que la ciutat progresse no els faça.No estic en condició sine quòrum perquè estic convençut que tiraran avant i sobretot perquè en Compromís som honestos, no hem dit que sí a una cosa per a després canviar-la en l'últim moment.

En canvi, quina seria una línia roja?

Bé, la nostra línia de ruta és que som ací per a garantir drets i oportunitats i els qui vulguen eixir-se de tot això, ens trobaran. Tot dependrà del que diga la ciutadania, perquè una cosa és negociar sabent que som una força molt potent i imprescindible o no. Som generosos, dialogants, com hem demostrat on hem pogut i hem tingut oportunitat. Hi haurà línies roges si amb qui hem de negociar volen posar-les. Si es vol sumar, perfecte, i si es vol veure a socis com un adversari, apareixerem. Això es veurà amb el temps, ara és moment que la ciutadania decidisca als seus pròxims representants.

Et presentes liderant una llista renovada. Com la descriuries?

Bé, jo crec que és una llista que més s'assembla a la ciutadania de Castelló, perquè tenim a gent jove, a gent gran, un equip amb gent molt reivindicativa i activista, amb experiència en el govern que ha demostrat que som capaços d'arribar a acords, se suma gent nova autònoma, comerciant, que està presidint associacions i col·lectius... Jo crec que representa potser de Castelló. Hi ha canvis, però també hi ha gent que tota la vida han estat lluitant per un Castelló millor.

També has sigut diputat provincial en la Diputació de Castelló. Quin balanç fas? T'agradaria continuar si tens l'oportunitat?

A mi m'agradaria ser alcalde de Castelló i si ho soc no puc estar en la Diputació perquè la ciutadania requereix molt. És incompatible, perquè més del 100% de la teua vida aniria a això. Però el que sí que valore molt positiu d'haver estat en la Diputació és conéixer les diferents administracions i com funcionen, i entendre les nostres comarques.Castelló no pot entendre's sense la seua àrea metropolitana, sense les seues comarques i sense la seua província. La quantitat de gent que viu a Castelló, però és d'un altre municipi i comarca és enorme. Castelló ha de tindre un espai en les seues festes, ha d'exercir la seua capitalitat, i quan reivindiquem un hospital general no és per la nostra ciutat, és pel departament de salut i per un hospital que és referent de tota la província. Saber exercir eixa capitalitat i treballar en conjunt amb altres municipis ens ajudarà a posar en marxa projectes. Per exemple, si Castelló pensa en transport públic i no pensa en Almassora o a Borriana... poc podem fer.Per això crec que és important un alcalde de Castelló que conega als seus veïns i estiga disposat a demanar-los ajuda i ajudar-los sense problema en qüestions econòmiques, d'ocupació, climàtiques... que deuen solucionar-se amb la col·laboració d'ells. El pas per la Diputació em dóna un bagatge i una experiència que jo crec que voldrien tots els candidats i candidates que es presenten a aquestes eleccions.

Quina previsió hi ha aquest 28M?

Jo el que veig i és el que ens fan arribar és que som la garantia d'un govern progressista i sobretot que es facen polítiques progressistes. En cap enquesta ens diuen que baixem, sinó que ens mantenim o pugem i volem millorar resultats, amb més vots per a poder mantindre un govern progressista, que és el nostre objectiu. Evidentment, com tots, tenim un projecte que és diferent dels altres i que considerem que és el millor per a Castelló, per a aconseguir una ciutat de drets i oportunitats i enfrontar-nos a una emergència climàtica que va d'economia, matèries primeres, aigua... i som els únics que tenim un projecte que és sostenible, estable en el temps i que garanteix els drets i benestar de les famílies.Som els únics que ens estem centrant en això. Per això, volem traure el millor resultat possible i per descomptat guanyar l'Alcaldia. El nostre objectiu és garantir un govern progressista i no tornar a les polítiques de la dreta.

Personalment, com t'enfrontes a les urnes?

La meua agenda està bastant complicada i es presenta com s'ha de presentar aquest mes. Vaig començar en 2016 en càrrec públic i han sigut anys molt intensos, on hi ha hagut una gran revolució a nivell polític, llavors sembla que ha corregut molt. Al final, el que tinc clar és que serem al carrer en aquestes eleccions per a mostrar el nostre projecte.

Arxivat a:

Destacats