Martí es compromet a ajudar els ajuntaments en la lluita contra la pandèmia: “Ells han estat a la trinxera d’aquesta guerra”

El president de la Diputació ha defensat el pla Reactiva Castelló com la clau per a la recuperació provincial al Debat sobre l’Estat de la Província

Martí es compromet a ajudar els ajuntaments en la lluita contra la pandèmia: “Ells han estat a la trinxera d’aquesta guerra”

La pandèmia de la COVID-19 ha estat el tema principal del Debat sobre l’Estat de la Província que hui ha protagonitzat el saló de recepcions de la Diputació de Castelló. Un debat en què l’equip de govern ha defensat la ràpida actuació davant la crisi sanitària, econòmica i social, la importància del municipalisme pel qual ha apostat la institució i la necessitat de consensuar les polítiques per a la reactivació de Castelló.

José Martí, president de la Diputació de Castelló, ha lamentat que aquests setze primers mesos de legislatura han estat complicats, “amb una intensitat que ningú mai podria imaginar i esdeveniments extraordinaris i inesperats com la Borrasca Gloria i la pandèmia, que han canviat la vida de la gent i el camí dels nostres objectius”. Segons ha valorat, “els nostres pobles, les nostres ciutats i la nostra província estan tristos”, per això ha assenyalat que “és el moment de Castelló, de liderar el camí de la vitalitat” a través del pla Reactivem Castelló, “una idea amb força que va més enllà d’un eslògan”.

Així, el president s’ha dirigit a la resta de membres de la Diputació per a demanar consens, empatia i treball mà a mà per a tirar endavant d’aquesta greu situació. A més, ha assenyalat que aquest “moment de la província de Castelló” va de la mà dels ajuntaments, la mateixa Diputació provincial, la Generalitat Valenciana, el Govern d’Espanya i la Unió Europea (UE).

En aquest sentit, Martí ha defensat en la seua intervenció la resposta de l’equip de govern des que es va decretar l’estat d’alarma i el confinament, amb especial èmfasi en el Pla de Xoc, que té com a objectiu reduir l’impacte negatiu de la pandèmia. Un programa que ha inclòs des del repartiment pioner de mascaretes per als consistoris castellonencs, medicaments i aliments; la flexibilització dels períodes de pagament dels impostos i de la tramitació de les subvencions; o l’aprovació d’una bestreta de tresoreria que va suposar injectar cinc milions d’euros als ajuntaments, entre altres.

Respecte a aquesta última mesura, el president ha insistit en la importància de dotar als ajuntaments de més autonomia, un dels principals reptes de la nova Diputació, que, tal com ha dit, “no és una institució supramunicipal, sinó intermunicipal”: “Ells són la institució que ha estat en la primera línia, en la trinxera d’aquesta guerra que estem lliurant contra un enemic invisible, però que produeix estralls en les persones. Calia fer costat a uns ajuntaments que havien de posar en marxa mesures per a combatre el virus i reconstruir el teixit econòmic i social dels nostres pobles com més prompte millor”.

Al Pla de Xoc se suma el Pla Reactiva Castelló, un conjunt de mesures que es duran a terme amb una partida de 9 milions d’euros, segons ha recordat José Martí. El cap de l’equip de govern ha recordat que 3 milions es destinaran a ajudes per als ajuntaments; 2,85 milions seran per a la implementació d’un pla de defensa del sector turístic; i els altres 3 milions seran la nova bestreta de tresoreria per als consistoris i mesures de Benestar Social, Cultura, Esports, Presidència, Consorci Provincial de Bombers, assessorament a municipis, CEDES, Promoció Internacional i Teixit Científic i Innovador.

“Les dues prioritats són protegir la salut i ser part de la recuperació del teixit econòmic de la província”, ha defensat Martí. “Ho hem fet amb les ajudes directes als ajuntaments en el Pla Reactiva Castelló, com a forma eficaç perquè arriben als sectors que més el necessiten, amb ajudes directes a diversos sectors, principalment el turístic, sense oblidar-nos del suport al comerç local, clau per a la supervivència dels nostres pobles, principalment els més xicotets. Si comprem local, si consumim local, si ajudem als negocis locals assegurem l’economia i la vida dels nostres pobles. La campanya de promoció del comerç de proximitat, amb una dotació de 200.000 € ha pretès aquest suport a un comerç necessari per a cadascun dels nostres pobles”, ha justificat.

Així, el cap de l’equip de govern de l’administració, que ha reconegut la difícil situació a què s’enfronta, ha reiterat que l’objectiu és “que ningú es quede enrere”. Per això, ha demanat a la Generalitat Valenciana col·laboració estreta, així com a la resta de diputats i diputades d’altres grups polítics.

L’oposició demana més agilitat i inversió

Cristina Fernández, portaveu de Ciudadanos, ha coincidit amb el president amb la necessitat de consens i col·laboració, però, ha dit, “la pandèmia no eximeix de responsabilitat, malgrat ser un període dur”. En aquest sentit, ha defensat que “ha trobat a faltar un lideratge més clar en qüestions que van més enllà de la Diputació. No serveix de res, per exemple, fer declaracions institucionals que després no es materialitzen”, ha defensat. A més, la diputada ha demanat millorar les comunicacions de la província, tant amb l’Aeroport de Castelló com amb el servei de rodalia.

Per part seua, Vicent Sales, portaveu del PP, ha centrat el seu discurs a demanar més agilitat en els tràmits, per exemple per a atorgar les ajudes de la Borrasca Gloria: “hem de ser la solució, no el problema”. També ha instat a reforçar la sanitat pública i l’atenció primària en aquest context i a augmentar les inversions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari