La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat a Borriana les noves aeronaus no tripulades que ha desplegat aquest estiu la Generalitat Valenciana per a reforçar les labors de vigilància i prevenció a les platges de la Comunitat Valenciana. Bravo ha destacat que per a aquesta campanya estival la Generalitat ha duplicat el nombre de drons de socorrisme i salvament dels quals disposa. D'aquesta manera, l'Administració autonòmica ha facilitat als ajuntaments un total de 20 dispositius en les zones de bany.La titular d'Interior ha subratllat que aquesta campanya "tracta de multiplicar esforços amb els serveis d'emergències, de socorrisme i els ajuntaments per a reduir una xifra de víctimes inassumible". Bravo ha assenyalat que fins al mes de juny s'han registrat 24 ofegaments en la Comunitat Valenciana, unes xifres que, en la majoria dels casos, podrien haver-se evitat"."Les aeronaus no tripulades s'han convertit en una eina summament útil que permet la detecció ràpida de persones que estan en perill sobre la mar. Durant la passada campanya, els drons de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències van salvar 6 vides en accions directes de rescat, gràcies als 851 vols que es van dur a terme sobre un total de 2.137 quilòmetres de costa. El salvament d'aqueixes sis persones justifica plenament tots els nostres esforços", ha manifestat la consellera.
Xifres per províncies
Aquest estiu la Generalitat ha destinat aquest servei a sis municipis de la província de Castelló. Concretament, els drons ja actuen sobre les platges de Borriana, on s'ha realitzat una demostració, a més de Vinaròs, Peníscola, Moncofa, Alcalà de Xivert i Orpesa.A València s'han desplegat sis unitats que operen en les localitats de Cullera, Gandia, La Pobla de Farnals, Miramar, Piles, Alboraia. A la província d'Alacant, huit localitats compten amb aeronaus no tripulades. Concretament, Altea, Benidorm, Dénia, Oriola, Santa Pola, Xàbia, Guardamar del Segura i El Campello.Gràcies a aquests nous recursos -ha afegit Bravo- "millorem la nostra capacitat de resposta enfront de possibles ofegaments perquè detectarem amb major celeritat a les persones en perill". De fet-ha concretat- "les aeronaus poden enlairar de la seua base en només 5 segons i arribar a una velocitat de 85 quilòmetres per hora al lloc on s'està detectant l'emergència".La responsable d'Interior ha afegit que "aquests dispositius venen acompanyats d'un salvavides que, en cas necessari, pot entregar-se de forma adreçada als banyistes en situacions de risc. A més, els drons es coordinen diàriament amb els serveis de Socorrisme i Salvament dels Ajuntaments per a fer tasques de suport a la vigilància en les zones de bany".
Estratègia Platges Destrals
La responsable d'Interior ha remarcat que l'objectiu de la campanya és salvar vides, per a això la sensibilització és tan important com els equips tècnics i humans que participen en aquesta campanya. "A través de la conscienciació promovem en la nostra societat una cultura basada en la prevenció. En aquesta línia, el projecte Platges Destrals abasta una estratègia global: la informació sobre les bones pràctiques i també els mitjans humans i materials perquè, com diu el nostre eslògan, No et desbarates l'estiu. Volem tornar a veure't. Una campanya en la qual volem implicar la ciutadania en la prevenció i lluita contra els ofegaments".Així mateix, Bravo ha recordat a la població els consells bàsics per a reduir les xifres d'ofegaments en les zones de bany de la Comunitat. "És imprescindible que es respecten les banderes, banyar-se només en plenes facultats físiques, evitar el consum d'alcohol, no endinsar-se en la mar sense socorrista i mantindre una especial vigilància amb els menors", ha postil·lat.