La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló destaca la planta d'Algímia d'Alfara com a referent en la gestió de residus a nivell autonòmic i nacional.
La dirigent provincial, al costat de la presidenta del Consorci Palància Belcaire, àrea de gestió C3/V1, M.ª Carmen Climent, el president de la Diputació de València, Vicente José Mompó, i el diputat de Residus, Ximo Llopis, ha visitat este dijous la planta de residus que proveïx a 56 municipis, dels quals 40 són de la província de Castelló i 16 de la província de València.
Els ajuntaments d'eixos 56 municipis, al costat de la Diputació de Castelló, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, gestionen de la manera més eficient possible els residus urbans del Pla Zonal C3/V1 en esta planta de Residus Sòlids Urbans (RSU) que té una capacitat de tractament de 120.000 tones anuals i la capacitat total de les quals de l'abocador és de 1.425.824 m3 .
Durant la seua visita, la presidenta de la institució provincial ha comprovat in situ les avançades instal·lacions amb les quals compta el complex, on es recupera el 72% dels residus que entren. Marta Barrachina ha destacat “el caràcter innovador i tecnològic” de les instal·lacions ja que es troben integrades en el paisatge i tots els seus elements constructius són reciclables.
Entre les últimes mesures instaurades en la planta s'inclou el nou sistema d'alimentació, que millora l'eficiència i qualitat de la recuperació dels materials a l'entrada de la planta, recuperant més subproductes i millorant el tractament posterior de la resta. A més, l'any passat es va posar en marxa un nou mòdul de recuperació de vidre trencat, complint així amb les directrius de la Generalitat Valenciana en el PIRCVA2019. La instal·lació d'un sistema d'afinament final en la planta de tractament és una altra de les últimes actuacions dutes a terme així com la renovació completa de la maquinària de processament de CSR i diversos equips òptics. Gràcies a elles, la planta continua sent referència en l'empenyiment als processos de recuperació de subproductes i matèries primeres secundàries en la Comunitat Valenciana i Espanya.
Estes mesures han incrementat les ràtios de recuperació, reduint la quantitat de residus destinats a l'abocador. I, a més, s'ha millorat l'explotació en l'abocador gràcies a l'absència d'este material, així com la qualitat del compost i el bioestabilitzat produït en esta instal·lació.
Pel que fa a la recollida separada dels bioresidus d'origen domèstic, esta és obligatòria en tots els municipis des del 31 de desembre de 2023. S'entén també com a recollida separada de bioresidus la separació i reciclatge en origen mitjançant compostatge domèstic o comunitari. La recollida separada dels residus voluminosos ha d'implementar-se en tots els municipis abans del 31 de desembre de 2024.
Els residus domèstics generats en l'àrea de gestió C3/V1 i/o tractats en la planta TMB d'Algímia d'Alfara ascendixen a 107.965,81 tones. D'esta quantitat s'han recuperat 7.798,19 tones, la qual cosa suposa el 7,22%, sense considerar la matèria orgànica.
Des del Consorci Palància Belcaire, àrea de gestió C3/V1 es continuarà treballant per inversions addicionals en les instal·lacions, tant de la planta de tractament com de l'abocador de rebutjos, encaminades a la reducció addicional de les emissions a l'atmosfera de les instal·lacions, mitjançant l'optimització de la canalització de biometà de l'abocador i el tractament dels diferents residus líquids que es generen en les instal·lacions. Actuacions amb les quals el Consorci continuarà avançant en la reducció al màxim possible del rebuig a abocador, des del vessant del tractament previ. “Seguirem apostant perquè arriben les inversions necessàries per a continuar millorant les instal·lacions i reforçar la gestió eficaç del tractament de residus, tot això encaminat a aconseguir una correcta i àgil transició cap a un model més sostenible i respectuós amb el medi ambient”, ha afegit la presidenta Marta Barrachina.
Per part seua, el president Vicente José Mompó ha apuntat que la Diputació de València “vol estar al costat dels municipis i els Consorcis de Residus per a facilitar-los la tasca diària de la gestió de residus; la prioritat és garantir la prestació integral i adequada dels servicis de gestió de residus sòlids urbans en tota la província amb especial atenció als municipis de menys de 20.000 habitants”.
La Diputació de València porta anys col·laborant amb el Consorci C3/V1 Palància Belcaire per a millorar les infraestructures i processos de la Planta Residus Sòlids Urbans d'Algímia d'Alfara a través de les ajudes anuals dirigides als Consorcis de Residus de la província.