Marta Barrachina enaltix l'aposta per la innovació i digitalització de la Diputació de Castelló al servici dels 135 municipis de la província

La presidenta de la institució provincial inaugura la primera edició del Hackathon on s'ha destacat el model Castelló SmartVillages

Guardar

Marta Barrachina assisteix a la primera edició del Hackathon que se celebrat aquest dijous en el Palau Provincial.
Marta Barrachina assisteix a la primera edició del Hackathon que se celebrat aquest dijous en el Palau Provincial.

 La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha enaltit l'aposta per la innovació i digitalització de la institució al servei dels 135 municipis de la província. Ho ha fet en la primera edició del Hackathon que se celebrat este dijous en el Palau Provincial.

La presidenta de la Diputació ha inaugurat esta iniciativa organitzada per l'àrea d'Enginyeria Interna, amb el diputat José María Andrés al capdavant, i que ha reunit a més de 100 persones, 33 empreses i 29 persones inscrites al repte. “Tenim tots els instruments i comptem amb tots els agents, presents ací hui: alcaldes, tècnics municipals, tècnics de la casa, enginyers, empreses, estudiants... perquè esta Diputació que és pionera en la incorporació de tecnologia smart en les zones rurals, continue avançant en innovació i digitalització al servici dels 135 municipis”, ha expressat la dirigent provincial.

Durant l'obertura de la jornada, la màxima representant de la institució provincial ha incidit en la importància de fomentar l'ús de tecnologies avançades i la digitalització de serveis públics i, com ha indicat, “mitjançant la plataforma SmartVillages, busquem que les oportunitats i la transformació digital arribe a cada racó de la nostra província”. “La plataforma SmartVillages és un altre exemple més de la Diputació cap a la discriminació positiva que beneficia als municipis més xicotets en detriment de la resta, perquè el nostre objectiu sempre és arribar on uns altres no arriben”, ha subratllat.

La plataforma SmartVillages permet el monitoratge i gestió centralitzada de servicis municipals clau com l'enllumenat públic, el proveïment d'aigües, el turisme intel·ligent, la gestió de residus urbans, la gestió energètica i la sostenibilitat, la gestió d'actius i béns municipals i aplicacions ciutadanes. “En definitiva, aconseguim municipis intel·ligents perquè puguen mesurar, conéixer i gestionar millor els seus servicis i en conseqüència millorar-los”, ha afirmat Marta Barrachina.

La dirigent provincial s'ha dirigit als alcaldes, alcaldesses, regidors i tècnics municipals que han participat en la jornada i que ja coneixen la importància del projecte per la seua experiència en la gestió del turisme intel·ligent, com per exemple Alcalà de Xivert, Benicàssim i Moncofa. En la facturació i mobilitat en el cas de Vistabella, Alcalà de Xivert, Costur, Moncofa o Jérica; i el control de l'enllumenat públic a Xodos, Villamalur i Benafer, aconseguint així un municipi intel·ligent, àgil, eficient, sostenible “i que oferix més amb menys, gràcies a la Diputació de Castelló i a l'ambiciosa iniciativa, SmartVillages, com a part del projecte global Territori Rural Intel·ligent de la Província de Castelló”, ha afegit la presidenta de la institució provincial.

Quant al desenvolupament de la jornada, ha comptat amb sessions dirigides a municipis per a destacar el model Castelló SmartVillages, amb la finalitat d'impulsar la col·laboració entre institucions i empreses i crear un espai perquè alcaldes, tècnics municipals, empreses tecnològiques, i centres d'investigació col·laboren i compartisquen experiències.

A més, s'han desenvolupat activitats i tallers pràctics per a promoure bones pràctiques en la gestió dels serveis públics i fomentar la participació ciutadana i empresarial.

Al principi de la jornada, els participants han proposat un repte, en este cas relacionat amb els servicis públics com ara arreplegada de fems, enllumenats, etc., per a després debatre la idea en grup fins a centrar el prototip/producte a fabricar. Finalment, han construït maquetes del possible producte i les han pogut connectar amb la plataforma provincial mitjançant electrònica/programari.

En definitiva, la jornada ha pretés conjuminar talent i territori per a generar sinergia i fer de Castelló una terra millor secundant-se en la tecnologia i la innovació”. Com ha afegit la presidenta de la Diputació de Castelló “plasmem en esta jornada el treball conjunt que ens permet continuar creixent municipi a municipi i fer-nos grans i competitius com a territori, com a província”.

Destacats