El ple de la Diputació aprova un pressupost de 168,3 milions d'euros, un 13% més que en 2020

Entre les novetats, l’institució provincial estrenarà un nou sistema de finançament d’atenció primària que ajudarà els petits ajuntaments

arxiu

El ple de la Diputació aprova un pressupost de 168,3 milions d'euros, un 13% més que en 2020

La reconstrucció i l’impuls de la província davant l’impacte de la pandèmia, la protecció i la sostenibilitat seran els objectius principals de la Diputació de Castelló per a aquest 2021. I és que hui el ple de l’administració pública provincial ha aprovat un pressupost “històric per a un moment històric” de més de 168 milions d’euros, tal com ha assenyalat el president, José Martí. Ho ha fet amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans, mentre que el PP ha votat en contra.

“Entràrem en el govern en 2019 amb un pressupost heretat que no podíem reorientar; en 2020 vam fer un treball important per a garantir l’estabilitat de la despesa i ens trobem amb la pandèmia de la COVID-19… però hem sigut capaces de reorientar-lo sense endeutar-nos aquest 2020 i, per a 2021, hem aconseguit un pressupost històric”, assenyalava el diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, durant la presentació dels comptes públics al costat del president i al diputat de Sostenibilitat, Cicle Integral de l’aigua, Residus i Reciclatge i Energies Renovables, Ignasi Garcia, també portaveu de Compromís.

En 2021, la Diputació de Castelló comptarà amb un pressupost de 168,3 milions d’euros, un 13% més que en 2020, en el qual els comptes es van situar en els 148,9 milions d’euros. “És un pressupost molt treballat i sobretot que ha escoltat molt, perquè s’ha elaborat tenint en compte a la societat civil a través de les taules de treball, al 100% dels alcaldes i alcaldesses dels municipis amb els Cims, a l’equip tècnic de la Diputació, als diputats i diputades i als grups polítics amb representació”, ha destacat Agustí.

En concret, aquests quasi 170 milions d’euros s’articulen en quatre eixos: Reconstruir Castelló, amb 37,4 milions d’euros repartits en matèria d’obres, ajudes per a pimes i autònoms – com a novetat per a respondre a aquesta necessitat davant la pandèmia, per al fons de Cooperació de la Generalitat Valenciana o per a turisme; Impulsar Castelló, amb 32,5 milions destinats a la promoció de circuits culturals, patrimoni, esport, bombers i investigació; Protegir Castelló, amb 11 milions que aniran cap als serveis socials i a polítiques de promoció d’igualtat; i Fer més sostenible Castelló, amb 14 milions d’euros amb l’objectiu d’aconseguir l’eficiència hídrica i energètica, impulsar la recollida selectiva de residus, ampliar el servei d’educació ambiental o garantir el proveïment i sanejament de l’aigua amb el Pla Director de l’Aigua.

Per al president, José Martí, que hui ha vist aprovades els comptes en el ple amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans i el “no” del PP, la Diputació s’ha “reinventat” per a actuar enfront de la COVID-19: “Hem fet història perquè és un pressupost històric en un moment històric, seguim amb el canvi que hem defensat sempre i volem ser la palanca de canvi i reconstrucció de la província i seguir amb la lluita contra la despoblació i la captació de fons europeus, essencials en aquest moment”.

Nou model de finançament d’atenció primària

Una de les principals novetats per a 2021 és que la Diputació de Castelló estrenarà un nou model de finançament de l’atenció primària per als municipis de menys de 10.000 habitants, un total de 124 poblacions. Per a això, es destinaran 4,2 milions d’euros, “un esforç econòmic molt important, però que val molt la pena”, en paraules de la vicepresidenta de la Diputació i diputada de Benestar Social, Patrícia Puerta.

Així, des de l’1 de gener la institució provincial es farà càrrec de la pràctica totalitat del cost lligat al personal dels serveis socials i de les prestacions d’urgència, com són les ajudes d’emergència social, per a combatre la pobresa energètica i d’atenció domiciliària. Per a concretar aquesta nova relació interinstitucional es procedirà a la formalització d’un contracte-programa amb cada ajuntament, en el qual s’especificaran els detalls de les accions a desenvolupar i el seu finançament.

Quant al pagament del finançament, la responsable de Benestar Social ha explicat que s’agilitaran els tràmits perquè els ajuntaments disposen al llarg del primer trimestre de l’any el 90 per cent de la quantitat que per població els correspon. “Ens hem marcat com a data límit el 31 de març de 2021 per a signar els nous contracte-programa. És essencial que així siga perquè no podem permetre que els ajuntaments hagen d’avançar gran part dels diners quan encara no han recaptat els seus impostos o que el mateix personal assumisca serveis amb els seus recursos fins que arriben els fons”.

Per a Puerta, aquest canvi és “un gran avanç social” perquè aquest sistema permetrà dissenyar plans d’actuació a més llarg termini i garantir l’ocupabilitat a quatre anys vista del personal adscrit a aquests serveis, amb totes les millores quant a atenció i cura de les persones que això comporta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari