Castelló i Teruel coordinen els seus mitjans de prevenció d'incendis per a la defensa del patrimoni natural

El Toro acull una reunió en la qual s'ha constituït un grup de treball entre la Generalitat Valenciana i Aragó per a donar una resposta conjunta als incendis forestals

Guardar

Reunió de coordinació per a la prevenció d'incendis entre les províncies de Castelló i Terol
Reunió de coordinació per a la prevenció d'incendis entre les províncies de Castelló i Terol

Les províncies de Castelló i Teruel coordinen els seus mitjans de prevenció d'incendis per a la defensa del patrimoni natural de tots dos territoris.

El municipi del Toro ha acollit este matí una reunió en la qual s'ha constituït un grup de treball entre la Generalitat Valenciana i Aragó per a donar una resposta conjunta i coordinada enfront d'amenaces com els incendis forestals. La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha participat en la trobada que ha qualificat "de vital importància per a reforçar la coordinació i l'actuació conjunta enfront d'incendis forestals que es puguen produir en zones limítrofes d'ambdues comunitats".

La dirigent provincial ha incidit que "els temps de resposta en les intervencions per incendis o emergències i salvament és clau a l'hora d'actuar de forma reeixida i d'ací la importància d'una col·laboració i coordinació entre ambdues comunitats". "Enfront del foc la solidaritat, la prevenció i la política útil ens uneix per a generar seguretat, conscienciació i tranquil·litat en les nostres províncies", ha afirmat Marta Barrachina.

Al costat de la presidenta de la Diputació de Castelló han participat en la reunió la consellera de Medi ambient, Salomé Pradas, la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, el conseller de Medi ambient i Turisme, Manuel Blasco, i el president de la Diputació de Terol, Joaquín Juste. En esta trobada s'han analitzat tant els riscos que compartixen tots dos territoris com els mitjans i recursos disponibles en cada comunitat per a fer front a incendis forestals.

Com ha explicat la presidenta de la Diputació de Castelló, els assistents han coincidit en la importància de seguir col·laborant a tots els nivells, tant operatiu, com en gestió i comunicació, sense oblidar un aspecte fonamental com és la prevenció, "per a seguir millorant i garantir, per tant, la millor resposta davant estes emergències".

Un dels aspectes importants per preservar davant l'amenaça d'incendis és el patrimoni natural que és comú a tots dos territoris. Exemple d'això és la Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriel, la Reserva de l'Alt Túria, parcs naturals fronterers com la Tinença de Benifassà, el Penyagolosa o el parc natural de la la Pobla de Sant Miquel, que naix de les estivacions de la Serra de Javalambre a Terol.

Els titulars de Medi ambient i Interior d'ambdues autonomies i els presidents provincials han coincidit que aquests espais "són vertaderes joies naturals que mereixen ser protegides". Per este motiu han apostat per garantir la cooperació per a "defensar estos enclavaments del foc, però també per a protegir tot el territori i fomentar la regeneració dels espais afectats per les flames".

En la trobada s'han posat en relleu els objectius comuns d'este grup de treball, que es reunirà amb caràcter periòdic, i que seran fonamentalment la conservació del mitjà natural, la lluita contra els incendis forestals i la protecció de l'entorn en els municipis d'interior.

La presidenta de la Diputació de Castelló ha explicat que des de la institució provincial ja s'ha aconseguit la inversió de 1,8 milions d'euros per a tasques de mitigació i neteja, s'han realitzat unes 130 actuacions en la província, sobretot en les àrees més properes als habitatges "amb la finalitat de garantir el resguard dels habitatges i municipis", ha expressat Marta Barrachina.

La màxima representant de la institució provincial ha remarcat l'anunci realitzat per part de la Conselleria, ja que, com ha avançat durant la trobada la consellera de Medi ambient, Salomé Pradas, les EDAR "seran en esta campanya 2024 un instrument més per a lluitar contra el foc en un context de sequera tan complicat". Pradas ha afirmat que el seu departament, al costat de la Conselleria de Justícia i Interior, ha impulsat un pla per a utilitzar aigua regenerada de depuradora per a l'emplenament de depòsits destinats a la prevenció i s'utilitzarà estos recursos hídrics en l'extinció d'incendis. Pradas ha assegurat que "amb l'aigua regenerada de les depuradores i a través de l'EPSAR s'han seleccionat un centenar d'instal·lacions més pròximes als diferents depòsits amb l'objectiu que l'enviament siga el més fàcil i àgil possible".

La presidenta de la Diputació de Castelló també ha incidit per la seua banda en l'important dispositiu que manté operatiu el Consorci Provincial de Bombers. "L'esforç que realitzem per part de la Diputació a ampliar i millorar els serveis del Consorci Provincial de Bombers es reflectix en l'engegada de més mitjans, més inversió i més recursos per a aquest estiu", ha indicat Marta Barrachina, qui ha afegit que "en el Consorci ho tenim tot preparat per a tindre un estiu que, a més de ser un sinònim de descans i de diversió, siga sinònim de seguretat, prevenció i tranquil·litat en la nostra província".

En preveure un estiu complicat i d'alt risc d'incendis per la falta de precipitacions, es disposa d'un ampli dispositiu format per mitjans propis i per mitjans que la Generalitat té assignats en la província. Dispositiu compost per 750 efectius en total, entre voluntaris, protecció civil i bombers professionals; 200 vehicles, 5 mitjans aeris, 4 parcs de Bombers Professionals; URM (Unitat de Rescat de Muntanya); URA (Unitat de Rescat Aquàtic); URS (Unitat de Rescat i Salvament); 5 parcs de Bombers Voluntaris, 18 Unitats de Bombers Forestals de Generalitat assignades al Consorci, UML (Unitat de Maquinària i Logística) i Unitat de Voluntaris de Protecció Civil de Diputació.

Així mateix, durant la trobada celebrada en El Toro, la màxima representant de la institució provincial ha tingut l'oportunitat d'explicar el desenvolupament de la ramaderia extensiva i la prevenció d'incendis a través d'un projecte pilot pioner de tancat virtual. Aquesta iniciativa desenvolupada a Catí és finançada per la Diputació de Castelló i ja s'han col·locat deu dispositius de Nofence que ocasionen el tancat virtual elèctric per a acomplir un projecte de pasturatge i neteges de zones per a estalviar en alimentació i per a previndre incendis.

Destacats