PSOE i Compromís signen "el pacte de la Llum de Tol" per a governar Vila-real en coalició

L'entrada dels tres regidors de Compromís reordena la corporació municipal que ara ja compta amb la majoria absoluta per a governar

Guardar

Nova corporació municipal a l'Ajuntament de Vila-real després de la signatura del pacte de govern entre PSOE i Compromís
Nova corporació municipal a l'Ajuntament de Vila-real després de la signatura del pacte de govern entre PSOE i Compromís

L'alcalde de Vila-real, el socialista José Benlloch, i la portaveu de Compromís, María Fajardo, han signat hui el que ambdues formacions han denominat com "el pacte de la Llum de Tol" i que certifica la unió dels dos partits per a governar en coalició l'Ajuntament de Vila-real. En eixe sentit, l'acord, que s'ha signat en un espai simbòlic com és la Llum de Tol, antiga instal·lació fabril d'energia hidràulica i símbol de l'arribada de la modernitat i la industrialització de Vila-real, implica l'entrada dels tres regidors de Compromís en el govern.

Un "acord històric", en paraules de l'alcalde, que "marca una diferència en la situació d'inestabilitat política que es viu en altres àmbits polítics" i que permetrà "construir una ciutat millor per al futur, la nova Vila-real del segle XXI que volem". Per la seua banda, la portaveu de Compromís ha descrit este pacte com "un dic de contenció de les polítiques regressives de la dreta i la ultradreta".

L'alcalde de Vila-real ha recordat que este acord ve precedit pels 8 anys de govern conjunt que PSPV i Compromís van compartir i que va ser fonamental per al desenvolupament i progrés de la ciutat. "Esta legislatura comencem dialogant i decidim caminar junts, però teníem una situació molt complexa des del punt de vista econòmic, i era difícil que Compromís decidira entrar en el govern des del primer moment i assumir la responsabilitat d'aquesta situació", ha admés Benlloch. "Però van treballar des de fora i gràcies al diàleg aconseguirem trobar la solució per a pagar als proveïdors, acordar el pressupost, després de tres mesos de treball, i ara, finalment, entrar a compartir responsabilitats en el govern", relata l'alcalde.

Firma del pacto de gobierno en Vila-real entre Compromís y PSOE
Signatura del pacte de govern a Vila-real entre Compromís i PSOE

Benlloch ha insistit que és un pacte sòlid, "basat en un diàleg i un decàleg treballat" per part de tots els regidors, als qui l'alcalde ha donat les gràcies. "El decàleg parla d'una ciutat millor per al futur, que és la que hem de construir; és un acord per a la Vila-real del 2030, per a la nova Vila-real del segle XXI, que ha de superar una manera de governar contra la que volem lluitar, la de la dreta i la ultraderecha, un pacte que ha de fer de Vila-real una ciutat inclusiva i solidària, però que també genere oportunitats i lideratge", ha asseverat.

Per la seua banda, la portaveu de Compromís, Maria Fajardo, ha afirmat que "tenim clares les prioritats que el nostre municipi necessita per a seguir avant" i ha assegurat que "per Vila-real i des del cor, ens deixarem la pell per a millorar la vida de les persones que ací vivim".

Aixímateix, Fajardo ha subratllat que "treballarem perquè els nostres xiquets i xiquetes puguen heretar una ciutat més verda i sostenible; perquè el masclisme desaparega de les nostres places, dels nostres carrers i de les nostres vides; perquè la gent més desprotegida i més vulnerable del nostre poble tinga, en Ca la Vila, l'oportunitat de tirar endavant; no defallirem en la lluita per a recuperar la memòria democràtica. Deixarem clar que la nostra llengua no es toca i en definitiva, lluitarem per a fer de Vila-real eixe llogaret gal que combatrà les polítiques regressives de la dreta i la ultraderecha".

L'entrada de Compromís configura una nova corporació municipal

La consecució d'un acord per a governar en conjunt en el consistori de Vila-real per part de PSOE i Compromís força una reconfiguració de l'actual corporació municipal, que fins ara estava constituïda únicament per edils socialistes. D'aquesta manera, l'entrada de tres regidors del grup Compromís en el govern reordenara la composició de govern que passarà d'11 a 14 regidors, aconseguint a lasí majoria absoluta.

En eixa línia, Maria Fajardo serà primera tinent d'alcalde (vicealcaldesa) i es convertirà en la primera dona regidora de Serveis Públics (incloent Medi ambient, Cementeri i Agricultura), a més d'assumir la Regidoria d'Igualtat. Per la seua banda, Daura Saura serà regidora de Cultura i Gent gran.

En el cas de Santi Cortells, l'últim regidor de Compromís que s'incorpora a la nova Executiva local, est assumirà les àrees de Normalització Lingüística, Arxiu Municipal, i també es farà càrrec de dues regidories de nova creació: Transparència i Diàleg intercultural. A més, l'alcalde ha avançat que Fajardo i Cortells formaran part de la Junta de Govern, una incorporació que es produirà ja la setmana vinent.

Destacats