'Salvem la ceràmica' farà seues les al·legacions de les patronals i els sindicats al reglament de les ajudes a les indústries gas intensives

Guardar

salvem ceramica
salvem ceramica
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha traslladat a la societat un missatge d'unitat al final de la sessió de la taula de seguiment de 'Salvem la ceràmica' celebrada aquesta vesprada, posant l'èmfasi en la necessitat que el Govern d'Espanya modifique el que estableix l'esborrany que ja s'ha publicat sobre el reglament que regirà la concessió de les ajudes a les empreses que formen part del clúster ceràmic provincial.Martí ha sigut categòric a l'assegurar que l'esborrany "és clarament millorable". En conseqüència, la taula de 'Salvem la ceràmica' farà seues les al·legacions i presentarà les mateixes que les patronals del sector i els sindicats UGT i Comissions Obreres, el termini de presentació de les quals expira el pròxim dia 3 de març.Unes al·legacions que fonamentalment guarden relació amb l'exigència de l'actual llei estatal de subvencions que impedeix l'accés a les mateixes de les empreses que tinguen una demora en els seus pagaments de més de 60 dies. Segons ha explicat el president, "amb semblant condicionant aquestes ajudes són inviables per a moltes empreses".El desacord de la taula amb el reglament també fa referència a l'exigència que apareix en l'esborrany que el 50% de les ajudes concedides vagen dirigides a inversions en matèria d'eficiència energètica. Segons ha dit, "no estem en aquest moment, estem en el moment de salvar la ceràmica".També es plantejaran al·legacions en matèria de terminis perquè que els mateixos es puguen estendre fins a març de 2024 s'ha considerat excessiu.El president comprén que els ritmes de la part social que conformen empresaris i sindicats no siguen els mateixos que els de 'Salvem la ceràmica' però la taula els continuarà prestant tot el seu suport a fi d'aconseguir l'objectiu que les ajudes arriben al sector.

Acte potent en Cevisama

En el transcurs de la reunió celebrada hui en el saló de recepcions de la Diputació de Castelló s'ha plantejat la possibilitat de realitzar diverses accions reivindicatives de suport al sector, la més imminent en Fira València amb motiu de la celebració de Cevisama 2023, que es desenvoluparà entre el 27 de febrer i el 3 de març. Martí ha expressat la voluntat de "dur a terme un acte potent perquè es conega el posicionament de suport a la ceràmica de Castelló dels ajuntaments i de la Diputació com a ajuntament d'ajuntaments". També s'han plantejat algunes altres accions encara per definir entre les que podria estar portar les al·legacions de la taula de manera presencial al ministeri d'Economia.

Marta Barrachina, PP

En l'atenció als mitjans posterior a la celebració de la taula de seguiment també ha intervingut l'alcaldessa de la Vall d'Alba i presidenta provincial del Partit Popular, Marta Barrachina, qui ha manifestat que la seua formació política està "absolutament decebuda amb l'esborrany de les ajudes perquè ja advertim que arribarien tard i malament, però la veritat és que no pensàvem que arribarien tan malament". En la seua opinió, el reglament "té deficiències absolutament imperdonables per a un sector que està treballant des del primer moment de la mà del ministeri, passant-li com haurien de ser les ajudes". Ha afirmat que "el cent per cent de les empreses de Castelló no podran rebre ni un euro".

Samuel Falomir, PSPV-PSOE

En representació dels ajuntaments governats pel Partit Socialista ha intervingut l'alcalde de l'Alcora i secretari general provincial, Samuel Falomir, qui també ha assenyalat que "és evident que tots esperàvem que l'esborrany fora d'una altra manera". No obstant això, ha posat en valor que ja hi haja un esborrany perquè una de les peticions de l'anterior reunió de la taula celebrada el 25 de gener va ser que es redactara amb la màxima celeritat. En aquest sentit, ha assenyalat que "no estem d'acord amb l'esborrany de reglament i presentarem totes les al·legacions necessàries conjuntament amb els agents socials, perquè es modifique". També s'ha referit a la necessitat de salvar les restriccions que imposa la llei de subvencions incidint en el fet que "el sector no necessita subvencions, sinó ajudes directes".

Ignasi Garcia, Compromís

Per part seua, en representació dels edils de Compromís ha pres la paraula el seu portaveu en la Diputació, Ignasi Garcia, qui ha assenyalat que "les ajudes i el seu esborrany són decebedors" però "tenim fins al dia 3 de març per a al·legar" i "jo crec que sí que eixit un consens de la taula, que és que presentarem al·legacions perquè les ajudes vagen al que han d'anar, a salvar el nostre motor econòmic, garantir la viabilitat de les empreses i milers de llocs de treball.

Els assistents

A la reunió de la taula de seguiment de hui han assistit per la part política els diputats provincials Ximo Huguet (Partit Socialista), Salvador Aguilella (PP), Ignasi Garcia (Compromís) i Cristina Fernández (Ciutadans); les alcaldesses d'Almassora (Merche Galí) i la Vall d'Alba (Marta Barrachina); els alcaldes de Vila-real (José Benlloch), l'Alcora (Samuel Falomir) i Betxí (Alfred Remolar), i la tinenta d'alcalde d'Onda, María Baila. En representació de les patronals han sigut presents Manuel Breva per Anffecc, Juan José Martínez per Asebec, Luis Martí per la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) i Alberto Echavarria per Ascer. La representació sindical ha sigut a càrrec de Francisco Sacacia per UGT i Jordi Riera per Comissions Obreres.
Destacats