Benlloc, entre els municipis que rebran ajudes de la Generalitat per a regeneració urbana

Gandia, Mislata, Sagunt i Benlloc són els quatre municipis les propostes dels quals han sigut seleccionades

Benlloc, entre els municipis que rebran ajudes de la Generalitat per a regeneració urbana
03/08/2021 -

La localitat de Benlloc serà un dels municipis de la Comunitat Valenciana que rebran ajudes de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, després de la resolució coneguda per Ruben Martínez Dalmau de la concessió de prop de 7 milions d’euros per a ajudes del Programa de Foment de la Regeneració i Renovació Urbana i Rural (ARRUR).

Aquestes ajudes estan en el marc del Pla estatal d’habitatge 2018-2021, i es tracta d’unes ajudes convocades mitjançant pública concurrència i que en aquesta edició han sigut seleccionades les intervencions proposades pels municipis de Gandia, Mislata, Sagunt i Benlloc.

Les ajudes concedides, de caràcter pluriennal, ascendeixen a un total de 6.845.935,30 euros, dels quals 5 milions corresponen a l’aportació del Ministeri de Foment i 1.845.935,30 euros a l’aportació de la Generalitat.

En concret, per a Benlloc s’han concedit 480.000 euros per a actuar sobre el seu nucli urbà, dels quals, 327.000 són del Ministeri i 153.000 de la Generalitat.

L’alcalde de la localitat, Ángel Ribes, ha expressat estar “super agraït” a la Conselleria per tindre “la sensibilitat a ajudar als municipis xicotets”.

“Aquestes ajudes faran que Benlloc siga un lloc més bonic, i intentarem que vinga la gent jove a viure en el centre històric, amb un barri antic agradable“, ha continuat.

A més, ha explicat que aquestes subvencions estan molt relacionades amb la lluita contra la despoblació, ja que es necessitaven ingressos per a poder millorar l’entorn i fer un espai més atractiu perquè vinga a viure gent als pobles xicotets de l’interior de Castelló.

No obstant això, m’agradaria ressaltar que com a poble xicotet de la província estem immensament agraïts”, ha conclòs Ribes.

Per part seua, Sagunt rebrà 1.769.824,76 euros per a iniciar la regeneració urbana del barri de Baladre, dels quals 1.256.582,31 euros són del Ministeri i els 513.424,45 euros restants de la Generalitat Valenciana.

A Mislata, 2.000.000 euros per a millorar els barris del Quint i Nou, dels quals 1.582.807,15 euros són del Ministeri i 417.192,85 euros de la Generalitat. Finalment, a Gandia seran 2.596.110,54 euros per a regenerar el barri de Corea, dels quals 1.833.610,54 euros són del Ministeri i 762.500 euros de la Generalitat.

Martínez Dalmau ha destacat que la rehabilitació i la regeneració urbana “seran sens dubte el motor de la reconstrucció“. En aquest sentit, ha assenyalat que el programa ARRUR es troba alineat amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, la fi de la qual és impulsar la recuperació econòmica i social per a superar les conseqüències provocades per la pandèmia.

Així mateix, ha assegurat que l’experiència de la Generalitat en la gestió de programes de regeneració urbana en el marc dels successius Plans Estatals d’Habitatge, “és una oportunitat per al desenvolupament eficient, en col·laboració amb les entitats locals, per a dur a terme programes d’actuacions de rehabilitació a nivell de barri, un programa que precisament està dotat amb fons europeus”.

El principal objectiu de ARRUR, tal com ha assenyalat la directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, és “millorar entorns residencials, dignificant barris vulnerables o revitalitzant centres històrics, amb una perspectiva integral, actuant tant en la rehabilitació de les edificacions com en la millora de l’espai públic inclòs en els àmbits delimitats pels municipis”.

Azcárraga també ha indicat que, en el seu conjunt, les ajudes a la regeneració i renovació urbana fomenten la conservació, la millora de l’eficiència energètica i la implantació de l’accessibilitat universal en l’espai urbà. Se subvenciona tant la rehabilitació edificatòria com la demolició i posterior reconstrucció, i els costos per al reallotjament temporal.

Vulnerabilitat de la zona

Per a la concessió d’aquestes ajudes del programa ARRUR, les sol·licituds s’han valorat d’acord amb criteris tècnics. El procediment obert en règim de concurrència competitiva va donar com a resultat la presentació de 15 propostes municipals.

Respecte de la necessitat d’intervenció en l’àmbit, el factor amb més pes ha sigut el nivell de vulnerabilitat de la zona, conforme al Visor d’Espais Urbans Sensibles de la Comunitat Valenciana (VEUS). També s’ha valorat la protecció del patrimoni cultural i l’existència de deficiències en l’entorn urbà i en els edificis, com a problemes d’accessibilitat, així com la seua detecció mitjançant processos de participació ciutadana.

En relació amb la idoneïtat de les intervencions proposades, s’ha valorat l’aplicació de la perspectiva de gènere i la proposta de mesures complementàries de caràcter social, ambiental i paisatgístic. Així mateix, s’ha valorat positivament una major aportació econòmica per part dels ajuntaments per damunt del mínim establit per a afavorir a les unitats de convivència amb menys recursos i en situació de major vulnerabilitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari