Desarticulen una banda especialitzada en les estafes mitjançant Rip Deal i els robatoris en habitatges

Portaven diversos anys operant i cap dels seus integrants comptava amb activitat laboral coneguda, si bé el seu poder adquisitiu i nivell de vida era molt elevat

Desarticulen una banda especialitzada en les estafes mitjançant Rip Deal i els robatoris en habitatges
31/07/2021 -

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un entramat itinerant especialitzat en les estafes mitjançant Rip Deal i els robatoris en habitatges. L’organització estava assentada en la localitat d’Orpesa (Castelló), però actuava en diferents punts d’Espanya i en altres països de la Unió Europea, com França, Alemanya, Itàlia i Croàcia.

Durant el transcurs d’aquesta investigació, s’ha aconseguit la identificació dels principals membres d’aquesta organització, existint en ella una clara organització i jerarquia basada en la relació familiar entre els seus integrants.

Portaven diversos anys operant i cap dels seus integrants comptava amb activitat laboral coneguda, si bé el seu poder adquisitiu i nivell de vida era molt elevat fruit, presumptament, de les seues activitats delictives.

Han sigut detingudes 15 persones i s’han intervingut més d’1.600.000 euros en bitllets falsos, plàstics i utensilis per a obrir portes mitjançant la tècnica de la relliscada, joies i efectes procedents dels seus robatoris i més de 40.000 euros en efectiu.

Les dones del grup expertes en la tècnica de la relliscada

Una de les especialitats delictives dels ara detinguts eren les estafes pel procediment del Rip Deal, una estafa on els autors, principalment homes, es fan passar per empresaris d’alt nivell en algun país estranger. D’aquesta manera aconsegueixen enganyar les seues víctimes per a fer una transacció econòmica. S’interessen en la compra d’un immoble de luxe, or o joies en grans quantitats, i pacten elevar el preu de mercat a canvi que el venedor accedisca a canviar-los bitllets d’elevat valor -dòlars, lliures esterlines, francs suïssos o bitllets de 500 o 200 euros- per euros de menor valor facial, al·legant que al seu país és difícil canviar-los.

Els bitllets que donen a les víctimes són imitacions, o simplement els donen retallades de paper, a excepció d’una xicoteta quantitat que utilitzen per a enganyar durant la transacció. Per a dotar de més versemblança a l’engany, acudeixen a les seues cites amb una cuidada estètica, tractant aparentar que són empresaris solvents i utilitzant centres de negocis o sales de reunió d’hotels que aporten aparença de solvència econòmica.

En el cas dels robatoris en domicili, eren comesos majoritàriament per dones joves que, en parelles o trios, eren secundades per algun home de la banda que les traslladava fins al lloc triat per a actuar a bord d’algun vehicle.

Aquestes dones eren unes autèntiques expertes en la tècnica de la “relliscada”, que consisteix a lliscar una làmina de plàstic entre el marc de la porta i el pestell o relliscada. Així aconseguien obrir les portes en qüestió de segons, emprant a vegades un tornavís per a crear una folgança en el marc de la porta i facilitar l’entrada del plàstic, que amagaven entre la seua roba interior o en les seues sabates.

Parar passar desapercebudes i no alçar sospites entre els veïns dels immobles, anaven vestides amb peces que aparentaven un elevat poder adquisitiu i ocultaven el seu rostre amb grans ulleres de sol, mocadors, o el propi cabell.

L’organització disposava de “pisos francs”, habitatges en règim de lloguer perquè els seus membres s’allotjaren quan viatjaven per diferents punts del territori nacional. Igualment, comptaven amb una estructura de “rent a car” de confiança, utilitzant els seus cotxes per a viatjar als llocs on desenvolupaven les seues activitats il·lícites

Primers arrestos a la fi del passat any

Els primers arrestos es van produir a Madrid a la fi de 2020 quan dos dels seus membres van ser detinguts en el moment en el qual es disposaven a cometre un delicte d’estafa pel mètode del Rip Deal. Entre les seues pertinences portaven 25 tacs de bitllets d’imitació de 200 euros, empaquetats tots ells amb paper film transparent. Dos mesos més tard es va detenir a altres dos homes, en aquesta ocasió a València, pel mateix motiu. A més d’11.720 euros en bitllets de 200 de curs legal, portaven uns altres prop de 40.000 euros en moneda falsa.

Les investigacions realitzades van conduir als agents fins al qual realitzava les funcions de cap operatiu del grup. A la fi de maig va caure al costat de la seua dona, la seua persona de confiança i altres dos membres de la banda a Barcelona. A més, les quatre dones més actives en la comissió de robatoris en habitatges van ser interceptades i detingudes a Huelva quan es disposaven a abandonar en vehicle el territori nacional. Es van realitzar diversos registres en trasters de Madrid i València on amagaven els efectes emprats per a la comissió de les estafes.

Detencions a Alemanya gràcies a la cooperació policial internacional

Gràcies als mecanismes de cooperació policial internacional, el mes de juny passat va ser detingut a Alemanya el presumpte responsable del grup desarticulat, en virtut d’una Ordre Europea de Detenció i Lliurament dictat per les autoritats judicials espanyoles. A més, es van realitzar dos registres en territori germànic en els quals es va intervenir prop de 8.000 euros i altres efectes d’interés. En el marc de la investigació realitzada per la Policia de Recklinghausen (Alemanya) van ser detingudes altres cinc persones acusades de 22 robatoris amb força comesos al seu país, entre elles una dona buscada per les autoritats italianes per delictes contra el patrimoni.

Les dues últimes detencions realitzades en els últims dies a Madrid no han posat fi a la investigació, que continua oberta fins a aconseguir la detenció de resta de membres de l’organització que es troba en parador ignorat. En el marc d’aquesta investigació s’han intervingut màquines de comptar diners, un detector de bitllets falsos, bosses de plàstic, gomes i plàstic transparent per a embolicar els bitllets facsímil, diferents plàstics utilitzats per a obrir portes, telèfons mòbils i 1.660.250 euros en bitllets falsos. Així mateix s’han recuperat joies i altres efectes provinents de les seues activitats il·lícites.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari