Arantxa Miralles: "Volem desestacionalitzar el turisme amb tots els recursos que tenim perquè no es limite a l'estiu"

Entrevista a Arantxa Miralles, regidora de Turisme en l’Ajuntament de Castelló

Arantxa Miralles: "Volem desestacionalitzar el turisme amb tots els recursos que tenim perquè no es limite a l'estiu"

Quan Arantxa Miralles (Vox) va assumir la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Castelló, sabia que tenia un repte important per davant per a aprofitar al màxim els recursos d’una ciutat el potencial turístic de la qual no ha sigut massa explotat.

Per eixe motiu, Miralles va voler posar a la disposició del consistori tots els seus coneixements com a graduada en Turisme i treballadora del Patronat per a enfortir el sector turístic local i situar a Castelló com un pol atractor de visitants.

Conversem amb l’edil per a conéixer el full de ruta que guiarà l’estratègia turística de la ciutat els pròxims quatre anys i les principals accions que preveu posar en marxa des del seu departament.

Com han sigut estos primers mesos com a regidora de Turisme?

Ha sigut un poc complicat, perquè encara que jo soc graduada en Turisme i he treballat en les oficines del Patronat com a informadora, des de dins es veu tot diferent. En entrar en la regidoria, vaig veure que no s’havia treballat molt des del turisme, sinó que s’havia treballat més aspectes culturals. Llavors, estos mesos hem intentat fer un canvi a tot per a poder promocionar la ciutat, que és el que volem i el que ha de fer turisme.

Per això, estem treballant a crear nous esdeveniments, crear coses diferents perquè la gent vinga a la ciutat. Castelló és una ciutat amb un potencial turístic fluix, per dir-ho d’alguna forma, però ja estem treballant en això per a crear esdeveniments que criden l’atenció i puguen mostrar com és la ciutat.

Has comentat que Castelló no té molt potencial turístic de moment. Creus que és un repte esta regidoria? Què vas pensar quan et van proposar portar-la?

Esta era la regidoria que jo més volia i la que preferia tindre. El repte el vaig assumir amb ganes i amb força per a poder intentar canviar Castelló i potenciar eixos recursos que tenim. Tenim unes platges magnífiques que la gent no coneix i que són les millors platges de la província amb diferència, i això és el que volem explotar. Ja hem començat en eixe aspecte obrint les platges durant la Setmana Santa i volem centrar-nos a desestacionalitzar el turisme amb tots els recursos que tenim perquè no es limite només a l’estiu.

Heu introduït novetats en l’última edició d”Escala a Castelló’. Eixes novetats venen per a quedar-se? Quin balanç fas del festival d’enguany?

‘Escala a Castelló’ ha funcionat molt bé enguany. La gent el que ens ha dit és que ho ha vist més organitzat, les coses més en el seu lloc, que abans potser estava un poc més mesclat. Amb el teatre de pescadores, la subhasta de la Confraria, el mercat mariner o de productes nosaltres el que hem volgut fer és involucrar també al Grau i a tota la ciutat i que no fora un esdeveniment únicament del port.

Nosaltres el que volem és anar a més en la següent edició, involucrar molt més a la ciutat; i fins i tot fer, per exemple, un poble al carrer en el qual tots eixos oficis mariners que teníem abans, traure’ls al carrer i que s’involucre tota la ciutat de Castelló i el Grau, especialment.

Quins són els objectius que t’agradaria treballar i haver completat quan acabe la legislatura?

Estem treballant ara amb la universitat en un pla estratègic de turisme, que serà la base per a poder anar treballant. Ens volem centrar molt en la gastronomia, perquè pensem que tenim una potència molt forta de productes i una gastronomia local excel·lent. Ja ens presentem a ser capital gastronòmica l’any passat i continuarem apostant per això hem creat molts esdeveniments gastronòmics.

També volem apostar per eixos festivals en gran com ha sigut ‘Escala a Castelló’ i ara també introduirem el Festival del Vent, que serà el primer any que se celebre i volem que cada vegada siga més gran com ha passat amb ‘Escala’ que va començar amb tres o quatre vaixells.

Igualment, volem treballar molt els recursos que tenim com les visites guiades a edificis històrics de Castelló que són espectaculars i que molta gent no coneix. Treballarem acompanyats del Patronat d’Esports per a explotar eixe turisme esportiu i aprofitar les infraestructures tan bones que tenim a Castelló per a organitzar esdeveniments esportius.

Com serà el Festival del Vent que esteu organitzant?

Serà un festival de cometes que es farà el cap de setmana de l’1 i 2 de juny quan la platja s’òmpliga completament de cometes. Hi haurà tallers per a xiquets d’iniciació al vol de cometes i no sols veurem cometes típiques xicotetes, sinó cometes enormes. També participaran des de l’Aero Club amb vols d’avions, i hi haurà concerts i activitats per a la família perquè tothom que vinga tinga activitats per a totes les edats.

En quin tipus de turisme t’agradaria que s’especialitzés Castelló? Hi ha algun que es vulga explotar principalment?

Volem centrar-nos i posar especial força en el turisme esportiu i el gastronòmic, perquè pensem que és una cosa diferent que podem aportar i que podem treballar. Per això crearem iniciatives com a concursos d’arrossos, volem potenciar els productes típics del Gremi de Forners com el Ximo, la flor de Lledó o el Fadrinet.

També hem impulsat la Ruta del Carajillo per a potenciar este producte estrela de la ciutat i seguirem impulsant la Ruta de la Tapa perquè una tapa elaborada amb productes de la ciutat també ens ajuda a promocionar la gastronomia com volem.

Es comptarà amb influencers per a promocionar Castelló en xarxes socials?

Ens reunirem amb diversos influencers en Fitur i estem intentant treballar amb ells, si bé encara no hem fet cap aportació amb influencers, però sí que volem introduir-los. Al final, tothom està en xarxes socials, llavors la promoció de Castelló en elles és molt important i si és amb influencers molt més. Encara no hem tancat cap campanya, però parlem amb influencers especialitzades en viatges.

La idea és fer campanyes no solament amb influencers, sinó també amb revistes de viatges importants que tanquem en Fitur, com per exemple ¡HOLA! Viajes, que publicarà un especial del Festival del Vent en la seua revista i també un reportatge submarí de les Columbrets, un espai que tenim oblidat, però que també hem de potenciar les illes formen part de la nostra ciutat.

Falten espais a Castelló per a poder celebrar grans esdeveniments?

És complicat crear nous espais perquè hi ha altres prioritats abans que un nou espai per a esdeveniments. Primer, cal solucionar per tot el problema urbanístic que tenim en Marjalería i en l’ametla central; el mercat central que cal arreglar-lo amb urgència perquè hi ha molt de dèficit, llavors, clar, eixos espais per a esdeveniments sabem que són importants, però creiem que hi ha altres prioritats abans que arribar a això.

En quin punt es troba canal de venda anunciat per a vendre paquets turístics de Castelló?

Estem ja molt avançats i ja estem tancant la setmana que ve reunions amb hostaleria, amb hotels i també una altra reunió amb activitats. Després de tindre estes reunions on hem d’explicar al sector comercial i turístic com funcionarà ens proposaran quins serveis poden oferir i amb eixa informació crearem els paquets a través de l’agència Mediterrani S.L., que seran els encarregats de fer la venda d’eixos paquets a tota mena de públics.

Crec que era important tindre això en el patronat perquè al final tenim una web d’informació, però no podem vendre com a ajuntament un paquet, per això vam tindre l’oportunitat de conéixer a esta empresa en FITUR i ens va agradar moltíssim la idea.

I quins avantatges tindrà el consumidor comprant estos paquets? Tindran preus amb descompte?

Encara està pendent fer reunions amb l’empresa adjudicatària per a veure com paquetitzem els serveis que oferirem i quines ofertes farem. Però amb este canal de venda facilitem que els visitants vinguen ja amb tot inclòs i amb un paquet tancat d’excursions, hotel, visites guiades o entrades a museus.

“Amb este canal de venda facilitem que els visitants vinguen ja amb tot inclòs i amb un paquet tancat d’excursions, hotel, visites guiades o entrades a museus”

Creus que l’aeroport de Castelló es troba poc explotat i s’hauria d’impulsar més la seua activitat?

Jo crec que s’està treballant molt bé des de l’aeroport perquè cada vegada tenim més línies i en això s’ha avançat moltíssim. En el que crec que cal treballar —la Diputació de Castelló i la Generalita en este cas—, és en la infraestructura de transport. La queixa constant és que arriba un avió, però després no hi ha transport per a poder arribar a Castelló o a altres municipis, llavors el que falta jo crec és una línia regular d’autobusos. Hi ha un específic, però té horaris molt puntuals i no cobrix tota la demanda i si comencen a arribar més avions a moltes hores diferents hem de tindre una línia molt millor.

Què va passar amb el creuer que no pogué arribar a Castelló per la falta de guies en alemany?

Era un creuer alemany, llavors cal proporcionar un nombre de guies, si en el creuer venen 700 persones, cal tindre un guia en alemany per cada 50 persones perquè és el que et demana el creuer. El creuer vol vindre a la ciutat, però si això no es complix no es pot. En este cas, intentarem portar guies de València perquè ens donaren suport ací amb el creuer, però no vam poder perquè estaven tots a València i vam haver de posposar l’arribada d’eixe creuer.

Es preveu col·laborar amb l’UJI per a potenciar la formació de nous professionals turístics ací a Castelló?

En això estem amb el pla de turisme. També estem treballant amb l’escola d’hostaleria i turisme per a millorar l’experiència dels creueristes que arriben i hem organitzat uns autobusos llançadora perquè la gent que no tinga excursions contractades dins del creuer puguen anar a la ciutat sense problema sense necessitat d’agafar el transport públic que pot ser més complicat per l’idioma.

Dins d’eixos autobusos, van alumnes de l’Escola d’Hostaleria i Turisme informant-los en anglés i seran els encarregats de guiar-los, de portar-los cap a la ciutat i en cada punt explicar-los el que poden veure.

Quant a l’estiu, quines previsions d’ocupació turística teniu entre juny i setembre?

Esperem que l’ocupació siga més alta que altres anys, per tot el que estem fent a les platges, l’adequació des de principis d’any o els grans festivals que farem allí. Llavors, esperem poder tindre molta més ocupació hotelera que altres anys. Ho veurem a final d’estiu si ho hem aconseguit i si hem fet un bon treball.

Forma part com a regidora d’un govern en coalició de PP i Vox. Com han sigut estos primers mesos de govern conjunt?

La veritat és que estem treballant molt bé. Al principi, em feia por perquè al final som dos partits diferents, encara que moltes parts de la programació que nosaltres portàvem són molt semblants a les del Partit Popular. Així i tot, hi ha punts en els quals sí que hi ha discrepàncies, com per exemple els temes de gènere que és on es diferencien més PP i Vox.

Però, en general, estem treballant molt bé perquè tractem municipals i no tan nacionals. El govern està treballant per a traure la ciutat endavant i treballem per la ciutat no per un partit, i estem molt units en tots els aspectes. Hi ha molta coordinació entre totes les regidories, que és el que volíem, tirar avant tot el que puguem i ajudar-nos els uns als altres, i això està succeint i jo crec que estem funcionant molt bé en eixe aspecte.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari