Falomir: “Crec que molts companys socialistes no han sabut comunicar bé les idees”

Entrevista a Samuel Falomir, alcalde de l'Alcora i secretari provincial del PSPV-PSOE, amb motiu de la seua reelecció com a alcalde i l'anàlisi del panorama polític provincial

Guardar

Samuel Falomir Sancho
Samuel Falomir Sancho
Samuel Falomir ha sigut reelegit com a alcalde de l'Alcora en les passades eleccions municipals, aconseguint onze regidors i superant en dos edils la majoria absoluta. En un context on el partit d'esquerres ha perdut força en la Comunitat Valenciana, en el municipi castellonenc s'ha erigit com una força política estable i forta. El màxim representant del PSOE a nivell provincial confia a recuperar l'esperit socialista de la gent de cara al 2027.“És el moment d'obrir un nou temps en el mode de fer política i d'afrontar la funció pública. És el moment d'obrir les portes i les finestres de l'Ajuntament, físiques i virtuals, a tots els ciutadans i ciutadanes. Tenim la voluntat i l'obligació de ser referents d'honradesa, proximitat i transparència”. Així es presenta Falomir als ciutadans i ciutadanes del seu municipi. El primer edil segueix al capdavant de la seua segona legislatura en solitari, ja que el seu primer govern va compartir alcaldia amb Víctor Garcia.Falomir compartirà la seua política a l'Alcora després dels resultats collits amb els següents integrants: Per part del PSPV-PSOE, Ana Huguet. Vanessa Periz, Carlos Esteban, Mariam Segura, Pablo Delgado, Tica Pons, Sara de la Creu, Ricardo Porcar i Antonia Collado. Per part del Partit Popular, José Luis Maeso, Eva Zafra, Vicente Mateo, Javier Peris i Maite Bordonau. I per part del partit Més l'Alcora-Compromís, Agustín Xiva.

Què significa per a tu tornar a ser alcalde a l'Alcora?

És una satisfacció i més tenint en compte els magnífics resultats de l'Alcora en el partit socialista, que és el millor resultat que mai havíem tret. Portàvem 8 anys en el govern i sempre sembla que pugues tindre desgast. Veure com els veïns confien en nosaltres és la millor vitamina en el dia a dia. Estic molt orgullós que la gent confie en nosaltres i fer-ho amb més vots i més regidors és il·lusionant.

Com valores aquest bon resultat tenint en compte que la tendència en la Comunitat Valenciana ha sigut dretana?

El primer és el municipi i, després, les idees polítiques. Malgrat la tendència en molts municipis a distanciar-se de la marca del partit, hem tingut bons resultats. Hem demostrat en fets que hem sigut capaços de dir les coses tal qual són encara que no hagen sigut les millors directrius per al nostre poble. Crec que molts companys ho han fet, però tal vegada no ho han comunicat de la millor manera a la ciutadania.

Per què creus que el PSOE ha perdut tanta força en el territori valencià?

Jo pense que hi havia un clima generalitzat en tota Espanya que no votant al PSOE farien caure a Pedro Sánchez, i s'han adonat que molts municipis han perdut a grans alcaldes i alcaldesses, però Pedro Sánchez continuarà sent president. Molts es van intoxicar per l'atmosfera que llevant força en els governs municipals llevarien força al central. Jo crec que el partit socialista va reaccionar després de les eleccions municipals i crec que això va fer efecte, perquè el PSOE es va recuperar en les eleccions generals i es van millorar resultats. A més, que pacten el PP i Vox en accions polèmiques és un factor fonamental perquè la gent s'adonara.

Com a portaveu del PSPV en la Diputació de Castelló, com enfocareu l'oposició a l'actual govern del PP?

Nosaltres, els que estem de diputats, som alcaldes o alcaldesses i regidors o regidores i volem ser útils en tots els municipis. Volem aportar propostes i idees, però ens hem trobat en una majoria absoluta del Partit Popular. No obstant això, depenen del que diga el representant de Vox, com passa a Benicarló, Almassora, Borriana o Castelló. Vox té segrestat al govern de la senyora Barrachina. Nosaltres veiem que no ens tenen en compte per a res. No sabem res dels pressupostos, tot ho sabem per la premsa. No s'han assegut amb nosaltres per a preguntar quines necessitats tenen els municipis. Això demostra que per més que la nostra voluntat és aportar perquè la Diputació siga més útil per a tots els municipis, el PP no compta amb nosaltres perquè no necessiten el nostre vot.

Creus que canviarà la política d'esquerres a Castelló per a tornar a governar?

Jo pense que nosaltres hem de fer una anàlisi, municipi per municipi, i on no hem sigut capaços de guanyar hem de preparar projectes que il·lusionen a la ciutadania. El PP tampoc estava preparat en molts llocs per a formar govern i va presentar compromisos que no podrà complir i defraudaran a la gent. Si nosaltres aconseguim arbitrar aquestes accions crec que recuperarem eficients de cara al 2027.

Quina és la teua major preocupació a l'Ajuntament de l'Alcora?

La crisi del sector ceràmic. Estem en un moment molt complicat. Moltes empreses es quedaran pel camí i no aguantaran. Que les empreses estiguen passant-ho malament, afecten molts treballadors i treballadores i això ens preocupa molt

Quin és el teu major projecte com a alcalde?

El meu major projecte en aquesta legislatura és fer costat al sector ceràmic i ser capaç d'atraure noves inversions perquè els espais ocupats per les empreses taulelleres les ocupen altres empreses o indústries d'altres sectors econòmics que vulguen generar riquesa al nostre poble i generar llocs de treball.

Com serà la zona verda del carrer Moreral?

Està previst fer la compra de totes les parcel·les des de 1989, però mai s'havia fet cap intent de l'Ajuntament per a adquirir-les. És el centre del poble i volem que siga un espai verd i, tenint en compte que a l'estiu les temperatures són elevades, volem tindre una zona agradable amb molts arbres per a la gent.

A llarg termini, què t'agradaria aconseguir en el municipi?

Sobretot m'agradaria incrementar la població fruit de la construcció d'habitatge VPO per a la gent jove, perquè molts joves les compren fora del poble, ja que ací no hi ha. Si som capaços de construir nous habitatges farem que la gent jove es quede, i de manera moderada, augmentarà la població. I això serà perquè les empreses ceràmiques o altres sectors generen riquesa en el nostre municipi.
Destacats