El restaurant Atalaya realça el paper de la dona en la jornada 'Dones Cuineres de Castelló'

Guardar

Cuineres, caps de sala i proveïdores locals s'han donat cita en Atalaya
Cuineres, caps de sala i proveïdores locals s'han donat cita en Atalaya

El restaurant Atalaya s'ha convertit, aquest dijous, en l'escenari d'un esdeveniment benèfic, on les dones han sigut les grans protagonistes. Sota el lema 'Dones Cuineres de Castelló', i uns dies després del 8M, la casa d'Alejandra Herrado i Emanuel Carlucci ha volgut retre homenatge a totes eixes cuineres que, des de l'ardu treball en l'ombra, han sostingut el receptari popular sense rebre el reconeixement que mereixen. Són elles els qui, amb el seu esforç incessant, han donat forma a la gastronomia local, preservant plats en restaurants i llars.

En total, deu dones, entre cuineres, caps de sala, proveïdores i alumnes, van assistir a la taula redona prèvia i, posteriorment, van treballar en el servei de menjar amb una minuta col·laborativa, elaborada i servida per dones vinculades a la cuina de Castelló. Una de les frases més rellevants que es van poder escoltar durant la taula redona va ser la pronunciada per Alejandra Herrador, xef de Atalaya, qui va dir que "les dones han d'estar demostrant tota l'estona que són vàlides per a estar en la cuina (professional). A més, moltes vegades no requerim del protagonisme que demanden els homes".

En concret, les convidades a la cita han sigut Silvia Vives, xef de Le Bistrot; Raquel Ferrer, xef de Mesón del Pastor; Ángela Milián, xef de Vinatea; Catalina Chiva, xef de La Carrasca i Carla Moldoveanu, estudiant de Gasma; així com la mateixa Alejandra Herrador, xef de Atalaya. En l'apartat de sala, Beatriz Villalba, cap de sala d'Arre; Amanda Matamoros, cap de sala de Ca nRoig; Sonia Valero, producció i cura dels vins de Barón d'Alba (Clos d'Esgarracordes) i Alma Nebot, de Celler Flors. A més, també han participat algunes alumnes de Gasma, la Universitat de gastronomia i management culinari de Castelló. Un compendi de talent fenmenino, que a més compartix valors entorn de l'impuls del territori i la preservació de l'entorn.

També han estat presents els membres de l'Acadèmia de Gastronomia de València. El seu president, Sergio Terol; la secretària, Lola Guillamon; la comissària de Medi Ambient, Romina Martínez-Colomer, així com la resta de membres de la comissió gastronòmica de Castelló: Maxi Olivas, Inés Casanova, Julia Pérez Broseta, Rafa Alcon i Carmen Salas.

L'esdeveniment ha començat a les 12.00 hores, amb un col·loqui moderat per la periodista Carla Centelles, una altra de les veus femenines més destacades de la gastronomia de Castelló. En ell, les protagonistes han pogut relatar les seues experiències i reflexionar sobre els desafiaments que enfronten les dones en el sector gastronòmic, abordant temes com la invisibilización de la dona, la conciliació familiar o el sostre de cristall que continua imperant en l'alta gastronomia.

Sonia Valero va explicar que en el seu celler (Barón d'Alba) "en moltes ocasions em posen en qüestió homes que ni tan sols treballen en el sector". Sonia també va denunciar que per a ella "tot els referents han sigut homes perquè no havien dones. L'expectativa familiar sempre ha sigut i és que hem de cuidar dels nostres fills, quan jo sempre he volgut ser professional del sector".

Per part seua, Beatriz Villalba, cap de sala d'Arre, ha insistit en la "corresponsabilitat de compartir tasques amb la seua parella. En anar a un esdeveniment com aquest a mi se'm diu que quin bé que el teu marit t'ajuda quedant-se a casa amb els teus fills… Es dona per fet que les dones han de ser les que facen sempre està funció i em creen un sentiment de culpabilitat". També, Ángela Milian, xef de Vinatea, ha explicat que per a ella "la maternitat sempre ha suposat un fre en la seua carrera, però per a ells, no".

Seguidament, els assistents han gaudit d'un menjar en la qual els diners recaptats (110 euros per comensal) per degustar el menú especial amb maridatge, anirà destinat íntegrament a MARI (Dones Admirables Resilients i amb Iniciativa), un projecte d'ATISCE (Associació de tècnics per la integració sociolaboral, cultural i educativa).

ATISCE és una associació de caràcter integrador, cultural i formatiu, creada en 2018 de la mà de professionals procedents de diferents sectors tan diversos com la informàtica, la integració social, el comerç, l'ensenyament i l'administració entre altres, amb la finalitat d'aconseguir unes finalitats socials entre els quals es troben, entre altres: El suport a persones en situació o risc d'exclusió social, la programació i desenvolupament de projectes i activitats d'integració sociolaboral amb diferents col·lectius, la formació per a la inserció laboral de les persones i totes aquelles activitats l'objectiu de les quals siga aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones.

Alguns plats destacats del menú van ser el ceviche d'alvocat, adobats i oli d'habanero; la crema d'ou, cecina, bolets i ametles o la presa ibèrica al romer, salsa de Porto i cebollitas caramel·litzades. Atalaya va viure una jornada sempre necessària de reivindicació del paper de la dona en el món de la gastronomia. Els assistents van gaudir de la taula redona i posterior menjar en un matí estupend en el restaurant estrela Michelin.

Destacats