Rovira: "El curs 24/25 serà el del canvi educatiu, la llibertat de les famílies, l'impuls social i la consolidació definitiva de la FP"

El conseller presenta les dades del curs escolar que començarà el 9 de setembre en Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional

Guardar

Roda de premsa de presentació del nou curs en la Conselleria d'Educació
Roda de premsa de presentació del nou curs en la Conselleria d'Educació

El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha assenyalat que el curs 2024-2025 "serà el del canvi educatiu, la llibertat de les famílies, l'impuls social i inclusiu i la consolidació definitiva de la Formació Professional".

Entre les novetats d'este curs, Rovira ha destacat "l'inici de l'aplicació de la Llei de Llibertat Educativa, la gratuïtat de 0-3 anys i l'increment més gran de la història en aules específiques per a atenció a alumnat amb necessitats especials en centres ordinaris (aules UECO)".

El conseller d'Educació ha presentat este dijous en roda de premsa, al costat del secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, les dades d'este curs escolar que comença el pròxim 9 de setembre a la Comunitat Valenciana en les etapes d'Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional amb un augment d'alumnat i professorat.

En concret, el nou curs comptarà amb un total de 807.570 alumnes, 2.564 estudiants més respecte al curs 2023-2024, i 82.180 docents, la qual cosa suposa un increment de 533 docents en l'educació pública respecte al curs passat. La previsió d'Educació és que el curs finalitze amb 1.000 docents més que el 23/24.

El conseller ha matisat que, respecte al nombre d'alumnes, la xifra encara pot variar durant les pròximes setmanes. "Les dades són lleugerament inferiors en segon cicle d'Infantil i en Primària, a conseqüència de la baixada de la natalitat, similars en ESO i Batxillerat i creixen en Educació Especial en prop de 400 alumnes. La pujada més gran d'estudiants la trobem en FP que creix en més de 8.200 estudiants".

Quant a les ràtios, este curs es manté en iguals termes que el passat, sent la mitjana de 21 alumnes en Infantil de segon cicle i Primària, de 24 en Secundària i de 29 en Batxillerat. Totes les etapes estan per sota de la ràtio màxima establida.

L'FP, trampolí per a l'ocupació

Rovira ha destacat l'aposta del Govern valencià per l'FP. "Es comptarà amb 241 grups nous per a donar formació als alumnes d'esta etapa. La Formació Professional es consolida com un trampolí per a aconseguir ocupació a la Comunitat Valenciana a través de la formació en empreses des de primer curs i amb autònoms per primera vegada", ha assenyalat. En estos moments, amb la matrícula oberta, hi ha prop de 120.000 alumnes matriculats i es preveu aconseguir fins als 136.000. L'oferta de places és de 159.101.

El curs escolar comença amb cinc nous centres escolars a la Comunitat: CEIP Cervantes d'Albatera, IES Canet d'en Berenguer, CEIP la Pau Torrellano, IES Cabañal València i l'IES Camp de Túria de Llíria. I al llarg del curs es finalitzaran altres set centres educatius: CEIP Nostra Senyora de les Neus d'Hondón de la Neus, CEIP María Moliner dePilar de la Horadada, IES 12 d'octubre dePilar de la Horadada, CEIP les Foies de Gandia, CEIP Maestro Serrano de Mislata, CEIP Inmaculada Concepción de Torrevieja i IES Azorín de Petrer.

El conseller d'Educació ha destacat, així mateix, la inversió de 31 milions d'euros per a finalitzar la construcció de quatre centres d'Educació Especial en el CEE Gargasindi de Calp, el CEE Comarcal Raquel Payà de Dénia, el CEE Alberto Tortajada d'Algemesí i el CEE El Somni d'Alacant.

Per la seua banda, en les EOI de la Comunitat s'oferixen 79.475 places. En estos moments hi ha 31.457 alumnes matriculats, als quals caldrà sumar la matrícula del procés extraordinari que està obert del 13 al 17 de setembre. "És un bon ritme de matriculació, però es constata que l'oferta necessitava un ajust, ja que el curs passat prop d'un 33 % de l'oferta formal va quedar sense cobrir i a més va haver-hi una alta taxa d'abandó", ha assenyalat.

Compromís social

Rovira ha subratllat també l'esforç a reforçar el vessant més social de l'educació. Així, ha destacat l'augment de prop d'un milió d'euros en el pressupost per a menjador escolar fins a arribar als 76,3 milions d'euros. Els beneficiaris superaran els 152.000 i d'ells més de la meitat, el 54,44 %, tindran cobert el menjador escolar al 100 %.

Així mateix, es destinen 70,8 milions d'euros per a transport escolar i hi haurà 44.800 alumnes transportats. Quant al banc de llibres es destinaran 45,93 milions d'euros. El conseller ha recordat que aquest curs hi haurà únicament reposició de llibres de text i material curricular, ja que la renovació total s'ha produït en els dos cursos anteriors i ja està completa.

D'altra banda, Rovira ha subratllat l'increment més gran de les anomenades aules UECO, aquelles aules específiques per a atenció d'alumnat amb necessitats especials situades en centres ordinari, des que es va engegar el decret d'inclusió de 2018. En concret, este curs s'engegaran 41 aules UECO més fins a aconseguir les 296 en total en tota la Comunitat.

D'altra banda, Rovira ha destacat l'engegada del Pla de Salut Mental en els centres per a avançar en la detecció i prevenció de malalties mentals en edats primerenques: "Des de maig hem regulat l'ús de mòbils en les aules i durant este primer trimestre del curs es crearan 22 unitats de detecció precoç per a intervindre en edats primerenques".

Fi a la "imposició" i introducció de la gratuïtat de 0 a 3 anys

José Antonio Rovira ha subratllat que el curs que comença "ha dit adeu a un sistema d'imposició del valencià per una política de promoció i difusió, amb reconeixement a l'esforç per aprendre a través de la certificació automàtica de títols".

En aquest sentit, el conseller ha incidit que este curs "les famílies han pogut triar lliurement el centre educatiu per als seus fills gràcies al districte únic, i podran participar en la consulta per a triar la llengua en la qual volen que estudien els seus fills el pròxim curs".

A més, el conseller ha destacat que s'ha complit el compromís del president de la Generalitat, Carlos Mazón, "i este curs hem fet un gran esforç pressupostari amb una inversió de prop de 163 milions d'euros per a l'educació infantil de 0 a 3 anys siga gratuïta pota tots els xiquets de la Comunitat".

Així mateix, el conseller ha destacat que "per a reforçar la qualitat i l'excel·lència educativa s'ha modificat del currículum d'ESO, incrementant les hores setmanals de Matemàtiques, i s'ha reforçat la lectura i l'anglés. A més, s'introduïx una nova matèria optativa sobre Educació Financera en 1r d'ESO".

Un altre gran canvi per a este curs és la recuperació de l'assignatura de Música en 3r d'ESO, "un senyal d'identitat pròpia de tots els valencians. Reintroduïm esta assignatura, que mai havia d'haver-se eliminat, i menys en una Comunitat com la valenciana".

Finalment, el conseller ha anunciat que este diumenge, 8 de setembre, es celebrarà la recuperació d'esta assignatura amb una concentració de bandes de música juvenils que se celebraran de forma simultània en les ciutats de València, Castelló de la Plana, Alacant i Elx.

Destacats