Així està combatent Castelló la plaga de mosquits: mesures de lluita contra la sobrepoblació

La solta de mosquits estèrils, la coordinació entre administracions i un augment pressupostari marquen la nova estratègia municipal i provincial

Guardar

Actuacions contra mosquits a Castelló
Actuacions contra mosquits a Castelló

Castelló de la Plana ha reforçat la seua estratègia per a combatre el mosquit tigre. I és que la ciutat està començant a enfrontar les sobre-poblacions d'estos insectes en les zones urbanes. Amb les noves mesures d'erradicació de l'espècie, la Conselleria d'Agricultura busca reduir la presència dels mosquits en un 80%.

La principal tècnica utilitzada és la de l'insecte estèril, que consistix a alliberar mascles de mosquit tigre que prèviament han sigut esterilitzats en laboratori. Estos, que no piquen, s'aparellen amb femelles salvatges, però els ous que resulten no desclouen, la qual cosa reduïx progressivament la població de l'insecte. El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Castelló, Cristian Ramírez ha subratllat que esta metodologia és "eficient i respectuosa amb el medi ambient", al no requerir l'ús de productes químics ni pesticides. “

Les soltes es realitzaran en cinc parcs urbans: Ribalta, Censal, Rafalafena, La Panderola del Grau i Geòleg Royo. Segons Tragsa, a Castelló s'alliberaran setmanalment 40.000 mascles estèrils, la qual cosa suposarà prop d'1,5 milions a l'any. Per a això, la Conselleria ha destinat prop de 900.000 euros anuals.

El secretari autonòmic d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Vicente Tejedo, ha destacat l'eficàcia d'este mètode, que en proves anteriors ha aconseguit erradicar fins al 80% de les poblacions de mosquit tigre. Tejedo ha assenyalat que el mosquit tigre és un insecte “molt urbanita”, per la qual cosa les accions es concentren especialment en zones residencials amb aigua estancada.

Mosquitos esterilizados en Castellón
Mosquits esterilitzats a Castelló

Coordinació provincial

La Diputació de Castelló també ha reforçat el seu paper en la lluita contra els mosquits per mitjà d'un nou contracte de control de plagues. Una de les principals millores d'este és que, per primera vegada, l'organisme provincial tractarà les zones urbanes dels municipis en menys de 1.000 habitants, beneficiant amb això a un total de 87 localitats.

A més, s'han incrementat els mitjans tècnics, personals i materials per a millorar la resposta davant la proliferació de mosquits. Es preveuen set jornades de tractament aeri en el litoral i un temps màxim de tres dies per a aplicar larvicides en fases primerenques.

La Diputació també insistix en la necessitat d'implicar la ciutadania en la lluita contra els mosquits, especialment en el manteniment de parcel·les privades i l'eliminació de focus de cria, com ara recipients amb aigua estancada. Les campanyes de conscienciació ciutadana formen una part essencial de l'estratègia, ja que molts criadors es troben en propietats privades.

Per la seua banda, des de la Regidoria de Salut Pública, dirigida per Luciano Ferrer, també s'han intensificat les accions de control en zones de risc com ara els marjals, el Grau i els embornals urbans. Ferrer ha recordat que el contracte municipal actual suposa un salt qualitatiu respecte a l'anterior. S'ha passat d'un pressupost de 55.200 euros a 80.010 euros, un augment del 26%, que permet millorar la freqüència i cobertura de les actuacions.

Tratamiento contra los mosquitos en la franja costera del Grao de Castellón
Tractament contra els mosquits en la franja costera del Grau de Castelló

Ferrer ha insistit que “la lluita contra els mosquits és un treball constant que requerix planificació, recursos i compromís. Seguim reforçant les mesures per a protegir la salut pública i la qualitat de vida a Castelló”.

Altres plagues que preocupen a Castelló

Més enllà del mosquit tigre, altres plagues estan començant a generar preocupació a Castelló. Una d'elles és l'aparició de arnes gegants, detectades recentment a la ciutat després de la seua proliferació en diversos punts de la Comunitat Valenciana. Les elevades temperatures de les últimes setmanes, pròximes a l'inici de l'estiu, han afavorit l'expansió d'estos insectes nocturns.

D'altra banda, el sector agrícola de la província també s'enfronta a una greu plaga de conills de bosc, especialment en la comarca de la Plana Baixa. Estos animals estan causant importants danys en cultius, afectant tant els planters joves com a arbres fruiters ja establits. Localitats com Nules estan veient minvada la seua producció agrícola, amb pèrdues significatives.

Destacats