Carrasco: "Castelló aposta per la sostenibilitat garantint el benestar i la qualitat de vida que volen els nostres ciutadans"

La primer edil assisteix a les activitats que s’han organitzat en la plaça d’Hort dels Corders amb motiu de la celebració del ‘Dia de la Terra’

Carrasco: "Castelló aposta per la sostenibilitat garantint el benestar i la qualitat de vida que volen els nostres ciutadans"
22/04/2024 -

L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha participat en la inauguració de la conferència “Com no abandonar la Terra”, que ha tingut lloc hui en l’Edifici Menador, organitzada per la Fundació Premis Rei Jaume I i que ha reunit fins a experts guardonats amb aquest prestigiós guardó.

L’alcaldessa de Castelló ha sigut l’encarregada de la inauguració de la jornada acompanyada en la taula presidencial per la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; el secretari de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, Javier Quesada; el Premi Rei Jaume I i director científic del curs, José Luis Rubio i el doctor i enginyer agrònom, José Vicente Guillem.

Carrasco ha explicat que “estem vivint l’època de major progrés en la història de la Humanitat. Els avanços tecnològics de les últimes dècades han permés millorar en benestar, en salut, en seguretat dins de la nostra societat. No obstant això, aquesta situació té una altra cara de la moneda, una creu, que evitem moltes vegades tindre en compte. I és que només tenim un planeta i per això hem de cuidar-lo”.

En aquest sentit, la primera edila ha comentat que “la ciutat de Castelló actua i no es queda de braços plegats davant aquesta situació i davant els evidents signes d’alarma que la terra ens està llançant en els últims anys, i per aquest motiu que des de diferents àrees estem posant en marxa, des de fa temps, anys en alguns casos, mesures que ens porten al mínim impacte possible al nostre entorn, però sense posar tampoc en risc l’aposta pel benestar i la qualitat de vida dels nostres ciutadans”.

També ha volgut ressaltar “el compliment d’un dels compromisos electorals amb ciutadania, com és la posada en marxa del nou Pla de renaturalització. Un projecte que aposta per una ciutat més verda, amb més arbres, més sostenible, accessible i que es puga passetjar millor, que és el que volen els nostres ciutadans, i que ja està sent una realitat”.

“Un model que, igual que en altres desafiaments als quals ens enfrontem, ha de ser transversal i arribar de manera visible al major nombre possible d’àrees de gestió municipal”, ha insistit.

La primera edil també ha apuntat “no sols es tracta de grans canvis els que hem d’afrontar, sinó també uns altres d’índole més modesta o domèstica que són igual d’importants o més”.

En la jornada han participat fins a quatre experts guardonats amb Premis Rei Jaume I a la categoria de Protecció del Medi ambient en diferents edicions com són: José Luis Rubio, Xavier Querol, José Antonio Sobrino i Damià Barceló.

D’altra banda, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha destacat en la seua intervenció que “la jornada sobre el Dia de la Terra posa en valor el paper central que té la ciència per a respondre a un repte complex i global com és el canvi climàtic, garantir un ús responsable dels recursos naturals i protegir la nostra salut». A més, ha afegit que “aquesta iniciativa contribueix a la divulgació científica, que és essencial perquè la ciutadania comprenga que la investigació contribueix de manera decisiva a millorar el nostre dia a dia, que la ciència és sinònim de benestar”, ha afirmat en la seua intervenció.

Una tasca de tots

Begoña Carrasco també ha explicat que “el desafiament climàtic i la sostenibilitat és una cosa que concerneix a tots els que poblem el planeta. Ja siguen empreses, institucions com els governs nacionals o els propis ajuntaments, però també al dia a dia els nostres veïns. I potser amb especial incidència en els nostres xiquets i xiquetes. Perquè ells són el futur i perquè l’Educació en valors mediambientals servirà per a fer créixer ciutadans sensibles a les necessitats del planeta”

L’alcaldessa de la capital ha recordat algunes de les iniciatives que permeten apostar per la sostenibilitat en la capital de la Plana, com per exemple el sistema de préstecs de bicicletes BICICAS, que compta ja amb més de 16 anys i amb més de 85 quilòmetres de carril bici a la nostra ciutat. O el TRAM, al qual cada vegada es pugen més usuaris, sobrepassant ja la xifra de 3,1 milions d’usuaris a l’any, durant el 2023. I també estem treballant en un nova licitació per al nostre transport públic que ens porte cap a una renovació de la flota amb vehicles elèctrics”.

Gestió de l’Aigua i Pla Anti Sequera

Begoña Carrasco també s’ha referit en la seua intervenció a l’escassetat hídrica per la falta de pluja “que està sent especialment preocupant, la nostra terra veu com, mentre hi ha conques que tenen les seues reserves per damunt del 80 o 90%, ací ja fa temps que s’ha declarat la situació d’emergència per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer”.

L’alcaldessa recordat que “que el pantà de María Cristina, ha marcat aquesta passada setmana una nova baixada del seu nivell que ara està en un més que preocupant el 5,5% del total de la seua capacitat. Encara així, la primera edil ha recordat que “la ciutat de Castelló té la sort, de moment, que el subministrament de les seues aigües depenen quasi en exclusiva d’aigües subterrànies, per la qual cosa el consum urbà està, de moment, garantit”.

Sobre aquest tema també ha avançat que “la ciutat opta també a la línies PERTE de l’aigua. Som optimistes i esperem obtindre 7 milions d’euros de finançament europeu per a la digitalització del Cicle Integral de l’Aigua. Això ens permetrà saber exactament on tenim una fuites dins de la xarxa de proveïment i per tant serem molt més eficients”.

Carrasco no ha volgut oblidar en el seu discurs que “Castelló ha sigut pioner a Espanya en l’aprovació del pla anti sequera, la qual cosa millorarà la gestió del proveïment urbà en situacions puntuals de sequera, com les que poden vindre en un futur pròxim i que puguen afectar el consum. Un Pla que ens permetrà estalvia més aigua però també, i més important encara, dur a terme campanyes de sensibilització per a la ciutadania”.

Activitats infantils de conscienciació

També amb motiu del “Dia de la Terra”, aquest matí s’ha organitzat per part de l’Ajuntament de Castelló una “gymkhana” amb diferents activitats per a escolars de tercer cicle d’educació Primària en la plaça Hort dels Corders.

Així, els escolars han pogut participar en jocs i tallers sobre recollida de residus i reciclatge o identificació de flora i fauna, amb l’objectiu de fer reflexionar als més xicotets sobre l’impacte de les activitats humanes en el medi ambient i les mesures que es poden prendre per a mitigar-les.

Carrasco ha ressaltat la necessitat de “involucrar als més xicotets, en una educació en valors mediambientals per a mostrar-los com han de cuidar ‘la seua casa’ i el valuós per a tots és preservar les nostres platges o els nostres boscos”.

L’alcaldessa ha posat l’exemple de la celebració d’aquest Dia de la Terra, “però també d’uns altres que formaran part de la campanya municipal ‘Celebrem amb la Natura’, que comptarà amb fins a 15 jornades diferents dedicades a altres dies com el Dia dels Parcs Naturals, de la Biodiversitat o el Dia de la conscienciació sobre el Soroll’, per posar només alguns exemples. Ells són i seran la clau per a un futur millor, no l’oblidem. Ajudem-los a créixer amb les eines necessàries per a construir-ho. I ja sabem que no hi ha eina més poderosa que l’educació per a canviar el món”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari