Carrasco defensa la transformació de la ciutat com a balanç dels seus dos primers anys com a alcaldessa de Castelló

Begoña Carrasco ha posat en valor l'atracció de grans empreses, la rebaixa d'impostos o el nou Censal Parc com a fites de l'equador de la legislatura

Guardar

Begoña Carrasco fa balanç dels dos primers anys de la legislatura
Begoña Carrasco fa balanç dels dos primers anys de la legislatura

Una ciutat que s'ha transformat i que compta amb grans fites, com l'arribada de noves empreses, una rebaixa d'impostos per als veïns i veïnes o un nou Censal Parc en l'horitzó. Són les principals fites que ha destacat l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, com a balanç dels seus dos primers anys al capdavant del consistori.

Així ho ha assenyalat ella mateixa en el desdejuni informatiu Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, organitzat per Nova Economia Fòrum, que s'ha celebrat a València, en presència de diverses regidores i regidors de l'equip de govern; del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, de l'alcaldessa de València, María José Catalá; de l'alcalde d'Elx, Pablo Ruz; del director general de Nova Economia Fòrum, Diego Rodríguez; i del director d'i-DE LA Regió Este Iberdrola, Guillermo Raga.

“Apostem per un govern de tots i per a tots. El Castelló de tots que vam prometre i que estem construint amb molta faena, però també amb molta il·lusió des de tot el meu equip”, ha valorat la primera edil.

Atracció de grans empreses i creació d'ocupació

L'alcaldessa ha aprofitat la cita per a repassar les grans fites aconseguides en l'equador d'este exercici i ha posat en valor LogistiCS. “Des del govern municipal ja hem adjudicat l'assistència tècnica valorada en 1,5 milions d'euros per a impulsar LogistiCS, el major desenrotllament de sòl industrial en estos moments en tot l'arc mediterrani situat al costat del Polígon del Serrallo i que habilitarà una pastilla de sòl d'1,7 milions de metres quadrats. Tot amb la idea de poder començar les obres d'urbanització a principis de l'any 2027”.

En este sentit, Carrasco ha anunciat que “més de cinc grans empreses, com Ignis, i fins i tot empreses xineses, ja han mostrat la seua intenció de triar Castelló, i més que ho faran a mesura que es vagen cobrint etapes i el que hui és un macroprojecte es convertisca en una realitat”.

Carrasco en la presentación de Logistics
Carrasco en la presentació de Logistics

No ha oblidat Carrasco esmentar un altre gran projecte en la zona del Serrallo com és el conegut com a HyVal “que posarà en marxa la nova planta d'hidrogen verd i suposarà una inversió de 2.000 milions d'euros, 500 llocs de treball en la seua construcció i altres 5.000 entre directes i indirectes quan estiga en funcionament”.

En matèria d'ocupació, per a l'alcaldessa “a Castelló s'ha deixat de demonitzar als inversors, s'ha deixat d'atacar als qui generen riquesa i llocs de treball. Perquè el treball és la millor política social. Els castellonencs no volen subsidis per a viure”.

“La nostra política d'impuls a l'economia ens ha permés elevar el nostre cens fins als quasi 182.000 veïns i hui hi ha quasi 8.000 persones més vivint a Castelló que en 2022, creixent també la població emprada. Segons dades del mes d'abril de 2025, a Castelló hi ha 101.629 persones treballant, un 1,3% més que l'any anterior. Estes dades fan que Castelló haja tornat per primera vegada a situar la seua xifra de desocupació per davall de les 12.000 persones, sent la xifra més baixa des de del 2008, amb una taxa que per fi torna a baixar del 10%. La qual cosa és històrica”, ha apuntat.

Legislatura de la vivenda

Sobre la taula, no ha faltat la política de la vivenda. Així, ha aplaudit la col·laboració amb la Generalitat Valenciana per a la construcció de 121 VPP de la ciutat de Castelló en més de 8 anys. També, la disposició a les empreses de sòl per a construir més de 3.600 vivendes en 5 punts d'expansió de la ciutat, de les quals fins al 40% seran VPP.

Nou acord amb l'aeroport

L'alcaldessa s'ha referit a una infraestructura clau i estratègica per a la ciutat com és l'Aeroport de Castelló. “Gràcies a la visió dels qui sí que creien en esta terra i tant van lluitar i la van defendre per posar-la en el mapa, la província compta amb un aeroport que fins a la data havia viscut d'esquena a la meua ciutat. I això és una cosa que no pot ser i no permetrem”, ha denunciat.

D'esta manera, la primera edil ha anunciat: “Divendres que ve 20 de juny, firmaré un conveni amb el conseller d'Infraestructures, el primer d'estes característiques que ens permetrà acostar l'oferta turística, cultural, gastronòmica i esportiva als més de 300.000 passatgers que arriben a la nostra terra per la gran porta d'entrada que és l'aeroport, coneguen la nostra història, les nostres festes, les nostres platges. Perquè les 500.000 persones que ara ens visiten, dels quals 100.000 són estrangers, puguen ser molts més”.

Aeropuerto de Castellón
Aeropuerto de Castellón

Nou Hospital General

Begoña Carrasco ha subratllat alguns dels projectes que tenen a veure amb la col·laboració amb la Generalitat Valenciana i la recuperació d'alguns edificis emblemàtics “com el de La Pèrgola, l'Edifici de Correus, o el nou edifici de la Plaça Borrull, que està en la seua última fase de permisos i trasllats”, però de manera especial s'ha referit també al projecte del nou Hospital General Universitari “que és la prioritat del govern autonòmic i local, el projecte del qual ja està en redacció i que suposarà la inversió de 530 milions d'euros i més de 700 llits i perquè el centre hospitalari també compte amb una cosa tan elemental a priori com pot ser que els pacients puguen ocupar habitacions individuals”.

Rebaixa d'impostos

Respecte a la baixada d'impostos aplicada als veïns, han sigut quasi 7 milions d'euros de rebaixa en els dos primers anys, reduint la pressió en l'IBI, o l'impost de circulació, les plusvàlues o eliminant la taxa d'ocupació de la via pública per a les terrasses. “Perquè també hem demostrat que es pot fer més amb menys. I la idea és continuar baixant-los en 2026 i 2027”, ha puntualitzat.

Nou Censal Parc

Begoña Carrasco també ha posat el focus en el nou i més gran parc urbà de la capital. “Els castellonencs ens demanaven un parc. I per això desenrotllarem Censal Parc, el major bosc urbà de la ciutat de Castelló. Aconseguirà 122.000 metres quadrats i la primera fase començarà en 2026 en 32.000 metres quadrats. Un bosc urbà en el disseny del qual ja han participat més de 6.000 veïns”.

D'igual manera s'ha referit a un altre dels grans projectes d'este mandat com és la reforma integral del Mercat Central “que començarem a executar després de l'estiu, perquè el mercat siga el millor aparador dels productes de més qualitat i de quilòmetre zero de la nostra ciutat, però també siga un punt de referent gastronòmic i turístic. I que a més servirà com a revulsiu per a atraure usuaris al centre, perquè continue recuperant la vida”.

"Un govern que escolta"

Begoña Carrasco ha insistit finalment que “este és un govern que escolta i creu en la participació ciutadana”: “Castelló té ara un govern al servici de la ciutat, no com abans, que hi havia una ciutat al servici del govern municipal. Hem obert les portes i finestres de l'Ajuntament, que hui torna a ser la casa de tots”, ha assegurat.

Per este motiu, ha valorat: “Hui vam demostrar que és possible governar d'una altra manera. Per a tots, amb tots. Vam demostrar que Castelló ha entrat en una nova fase de progrés, de creixement. Que hi ha projecte, que estem creant oportunitats. Les dades demostren que en tot just dos anys, Castelló és una altra”.

Carlos Mazón, Begoña Carrasco y María José Catalá
Carlos Mazón, Begoña Carrasco y María José Catalá

 

Destacats