Castelló evita els preus disparats de l'habitatge i se situa com la província valenciana “més sana”

El mercat de la compravenda i el lloguer a la ciutat es mantenen «estables» i a un 43% d’aconseguir el màxim registrat en 2007, segons Fotocasa

Guardar

vivienda castellon
vivienda castellon
La pujada del preu de l'habitatge, tant en el sector del lloguer com en l'àmbit de la compravenda, és una conjuntura continuada en el temps i que adquirix quasi un caràcter permanent d'acord amb les dades immobiliàries dels últims mesos. Una situació actual protagonitzada per l'alça de preus en la qual el cost d'una casa ja té variacions interanuals de dos dígits en moltes de les ciutats espanyoles i també en la Comunitat Valenciana, on els mercats del lloguer i la compravenda es troben en una tendència de “calfament”, alerten des del portal immobiliari web Fotocasa.Precisament, a la província de València comprar un habitatge és un 15,6 % més car que a l'abril de 2023; i la variació interanual del preu de compra a Alacant també supera el 15 % respecte al passat any. De fet, la capital valenciana i alacantina són dues de les urbs on més ha crescut el cost de llogar i comprar una residència. No obstant això, a Castelló, la quarta ciutat més gran i habitada la Comunitat Valenciana (el tercer lloc l'ostenta Elx) la variació interanual arriba al 8,8% i a l'abril de 2024 —l'últim mes de què es tenen registres— el preu del metre quadrat se situava en els 1436 euros per metre quadrat, quan a Alacant s'arribava als als 2386 euros i a València es fregaven els 3000 (2818 €, concretament).María Matos, directora d'Estudis de Fotocasa, explica a Castelló Extra que la província castellonenca “és la que està més sana”, ja que en el mercat de la compravenda els preus “es mantenen”. Encara així, Matos apunta al fet que sí que s'observa “un creixement inflat d'un 8%” des de 2007, quan es van registrar els màxims històrics en el marc de la bambolla immobiliària; no obstant això, la ciutat es troba en una situació “estable” i lluny d'aconseguir el màxim preu registrat en el passat. És més, Castelló és l'única de les tres províncies que es manté en nivells de preu “encara saludables”, a una distància d'un 43 % de l'últim preu màxim que es va aconseguir l'any 2007.[caption id="" align="aligncenter" width="2048"] María Matos, directora d'Estudis de Fotocasa[/caption]Respecte al preu del lloguer , la directora d'Estudis del portal immobiliari, detalla que la seua evolució “està tenint una tendència similar a la resta d'Espanya”. “L'acumulatiu des de la bambolla immobiliària és d'un 9 %, no és tant com a València o Alacant on es frega o se supera el 60 %, però sí que veiem pujades unflades”, declara Matos. Unes xifres que, segons explica, indiquen l'existència d'un “calfament en el mercat de Castelló” i, a més, es registra un “desequilibri entre oferta i demanda”, conclou.

El preu de l'habitatge en els districtes castellonencs

D'acord amb les dades que apareixen en l'índex de Fotocasa que cada mes fa un registre dels preus immobiliaris, el districte més car per a comprar un habitatge és Parc Sensal on el preu mitjà per a un immoble de 80 metres quadrats se situa en els 166.800 euros i un lloguer d'eixa mateixa classe costa 720 euros mensuals. En segon lloc, es troba el districte Oest on una casa de 80 metres quadrats val de mitjana 118.640 euros i al lloguer ariba als 640 euros mitjans.El tercer lloc de la classificació és per al districte Est, on el preu mitjà de l'habitatge se situa en els 118.480 euros, lleugerament per davall dels registrats en la zona Oest, però llogar un habitatge suposa 720 euros de mitjana. En el cas del districte Centre, el preu d'un domicili és de 117.520 euros; mentre que llogar suposa uns 640 euros mensuals. Mentre que en el districte Sud, els preus mitjans en el mercat de la compravenda aconseguixen els 114.200 euros i llogar (d'igual forma que en la zona Centre) costa uns 640 euros al mes.Per part seua, en l'àrea Nord de Castelló l'habitatge registra preus de 110.480 euros si es busca comprar un immoble, però el lloguer repunta fins a superar els 720 euros de mitjana. Finalment, el Grau de Castelló se situa com la zona més barata no sols per a adquirir un habitatge (97.920 euros de mitjana), sinó que també ho és per a viure de lloguer, ja que el seu preu baixa fins als 560 euros al mes.
Destacats