Durant nou dies de març, cada any, Castelló recorda els seus orígens amb la celebració de les Festes de la Magdalena, que porten a la capital de la Plana pirotècnia, tradició, música, indumentària… i gaiates. Són un dels elements més simbòlics i singulars d'estes festes, però moltes i molts desconeixen què representen.
Què són les gaiates? La gaiata és el símbol més representatiu de les festes de la Magdalena, declarades d'Interés Turístic Internacional. Recorden als gaiatos amb llum que van utilitzar els fundadors de la ciutat quan van descendir des del turó de l'ermita de la Magdalena -d'ací el nom de les festes- fins a la Plana, on van constituir la ciutat.
Antigament, este record als orígens es feia amb una desfilada de xicotets gaiatos il·luminats casolans, simulant eixe descens, i va anar en el segle XIV quan es va construir una gaiata més gran i artística en la qual es basen les actuals. A poc a poc es van anar afegint detalls perquè anaren més belles, com vidres de colors, fins que en 1934 artistes locals van començar a crear gaiates que van fer un pas en ferm fins al que hui veiem en cada edició de la fira i festes.
Va ser després de la Guerra Civil quan es va reprendre la celebració de les festes i, amb diversos punts de vista sobre com reprendre-les i sobre com representar a una gaiata, finalment, es va acordar per unanimitat la proposta d'Antonio Pascual Felip, vocal de la Junta Central de Festejos: “La gaiata és un esclat de llum sense foc ni fum”.
En 1947 va ser l'any en què van començar a construir-se estos elements com es fan hui: sobre un carro per a poder desfilar, amb tota mena de colors, de gran grandària i escenes pintades. Els artistes són lliures a l'hora de crear-les, però sempre han de contindre: un gaiato, l'escut de la ciutat i la llum. Són els seus elements fonamentals que recorden la seua raó de ser.
De la desfilada a la seua visita en la comissió

Les gaiates no són només un element material. Dins de les entitats festives que fan possible la Magdalena es troben les gaiates, cada un dels 19 sectors en els quals es dividix la ciutat i les seues respectives comissions. Les persones que conformen estes comissions mantenen visca la tradició any rere any, concursant per a superar-se quant a creativitat, bellesa i simbolisme.
Així, el primer diumenge de Magdalena és una jornada clau no sols per la Romeria de les canyes, que recorda el trasllat des del turó fins a la ciutat, sinó perquè se celebra la Desfilada de Gaiates i gaiates de mà, on estos monuments es presenten davant el públic en una espectacular desfilada al qual no li falten detalls. Este 2025 ha sigut el primer any de l'acte amb la seua declaració com a Bé d'Interés Cultural (BIC) per la seua importància i, com és tradició, culmina amb la instal·lació d'estes gaiates en l'avinguda Rei En Jaume.
El dilluns de Magdalena és el moment de veure-les en tota la seua esplendor amb l'Encesa de les gaiates, un acte que va començar a celebrar-se en 1991 per a retre homenatge popular a este element per a exaltar-lo. Les gaiates es van encenent per orde, creant un camí de llum com van fer els gaiatos amb fanals en el descens del turó. L'Encesa de les gaiates és precisament l'única oportunitat que la ciutadania i els visitants puguen veure tots els monuments magdaleners junts, i a més il·luminats, amb un espectacle pirotècnic que el fa més espectacular.
Després d'este acte, cada monument és traslladat al seu corresponent sector, on romanen fins al final de les festes, enguany fins al diumenge 30 de març. El dimecres de Magdalena és quan s'anuncien les millors del concurs i, una vegada finalitzades les festes, es desmunten i part dels elements s'aprofiten per a anys posteriors.
Les gaiates de la ciutat són: sector 1, Brancal de la ciutat; sector 2: Fadrell; sector 3, Porta del Sol; Sector 4: l’Armelar; sector 5: Hort dels Corders; sector 6: Fanal Ravalet; sector 7: Cor de la Ciutat; sector 8: Portal de l’Om; sector 9: l’Espartera; sector 10: El Toll; sector 11; Forn del Pla; Sector 12: El Grau; sector 13: Sensal; Sector 14: Castalia; Sector 15: Sequiol; Sector 16: Rafalafena; Sector 17: Tir de Colom; Sector 18: Cremor; Sector 19: La Cultural.
Com veure-les ràpidament
Les Gaiates mereixen una bona visita per a descobrir tots els seus detalls, però si no és possible, enguany s'ha posat en marxa un tren gratuït que realitza una ruta per a conéixer les 19 que conformen la ciutat. Pots conéixer tots els detalls d'esta iniciativa i de la resta de les festes a Castelló Extra, el teu diari de proximitat.