El Planetari de Castelló programa projeccions, observacions nocturnes i tallers infantils este estiu

Una de les claus de la programació estival és la nova exposició gratuïta sobre el planeta Mart

Guardar

Entrada al Planetari de Castelló
Entrada al Planetari de Castelló

El Planetari de Castelló inicia la temporada d'estiu amb una àmplia programació dirigida a tots els públics en la qual s'inclouen des de tallers infantils, fins a observacions del cel nocturn i del Sol; a més d'un cicle de pel·lícules de ciència a ficció, jocs de taula científics i fins a un certamen de dibuix infantil. Així, el programa d'esdeveniments es realitzarà durant els mesos de juliol i agost i algunes d'elles tindran entrada gratuïta.

A més, l'arribada de l'estiu en el Planetari també vindrà acompanyada d'un canvi en el seu horari d'obertura que s'ampliarà tant al matí com a la vesprada. En eixe sentit, les instal·lacions romandran obertes de dimarts a diumenge en el següent horari: de 10:30 a 13:45 hores de dimarts a diumenge; i de 17 a 20:45 hores a la vesprada de dimarts a dissabte.

Dins d'eixe horari, les projeccions es realitzaran de dimarts a dissabte amb tres sessions al matí (18, 19 i 20 hores) i altres tres al matí (11, 12 i 13 hores). Hi haurà dues sessions, la de les 12 i les 19 hores, que seran en valencià; mentre que la resta es faran en castellà. La programació completa i detalladament de les activitats del Planetari es pot consultar ací.

II Cicle de cinema de ciència ficció

El II cicle de cinema de ciència ficció tindrà lloc els divendres a partir de les 18 hores els dies 5 i 19 de juliol i 2, 16 i 23 d'agost. Es tracta d'una activitat de públic general i no serà necessari inscriure's prèviament, però els participants hauran de recollir la seua invitació en taquilla abans de la projecció de la pel·lícula i l'aforament està limitat a 100 espectadors.

Després de cada projecció, hi haurà un col·loqui dedicat a ella. Les pel·lícules d'este cicle són: 'El planeta prohibido' (5 de juliol), 'Atmosfera cero' (19 de juliol), 'Odissea Dos' (2 d'agost), 'Gravity' (16 d'agost) y 'Apollo 13' (el 23 d'agost). 

Planetari en directe

Els últims dissabtes de cada mes es realitzarà l'activitat del planetari en viu en la qual el públic general va a poder realitzar una observació en directe de diferents astres i planetes. En concret, esta activitat es desenvoluparà el dissabte 27 de juliol i el 31 d'agost a les 13 hores.

'Planetallers' infantils

La programació també busca fomentar la participació dels xiquets i xiquetes durant el procés d'aprenentatge sobre astronomia, per la qual cosa s'han organitzat tallers dirigits al públic infantil per a xiquets de 4 a 8 anys (els dimarts i dijous) i de 9 a 12 anys (que es realitzaran els dimecres i divendres). Esta activitat requerix d'inscripció prèvia a través d'https://www.castello.es/es/planetalleres-y-mas.

Així mateix, també s'han organitzat "Pequeplanetaris en viu" on els més menuts podran aprendre sobre astronomia, ja que en cada sessió es parlarà d'un planeta diferent. El primer d'ells serà Mercuri el 7 de juliol fins a arribar a l'últim, Neptú, el 25 d'agost. El 15 d'agost hi haurà horari i programació com el diumenge llevat que en comptes de "Pequeplanetari en viu" es projectarà "Viatjant amb la llum" a les 11 hores.

Una proyección en el interior del Planetario de Castelló
Una projecció a l'interior del Planetari de Castelló

Observacions nocturnes del cel

Les observacions del cel a la nit és una de les activitats que torna un any més a la programació estival del Planetari. Estes es desenvoluparan els dimecres a la nit i cada últim dissabte del mes també hi haurà observacions al sol. Abans de cada observació, el personal expert del recinte oferirà al públic una breu introducció multimèdia i, posteriorment, els assistents es distribuiran en diferents telescopis per a observar el cel.

Cada torn compta amb un aforament limitat a 100 persones i no cal inscriure's prèviament en l'activitat, ja que els grups s'organitzaran per ordre d'arribada; encara que sí és necessari apuntar-se a les observacions al Sol que tenen lloc els dissabtes (https://www.castello.es/es/observaciones-del-cielo).

Exposició "Mart. La conquesta d'un somni"

Un dels punts forts de la programació serà la nova exposició sobre el planeta Mart. en "Mart. La conquesta d'un somni", el públic podrà tindre una immersió total per a descobrir els secrets del planeta. De fet, una de les activitats interactives més destacades és que els assistents podran escoltar com sonaria la seua veu si estigueren en el conegut com a planeta roig i també descobrir quant pesarien allí.

A través de cinc grans blocs, l'espectador s'acostarà a l'observació de Mart des del punt de vista científic i també des del prisma de la ciència ficció. Per a això, l'exposició inclou peces de gran valor històric o documental, mai abans exposades en la ciutat de Castelló. Rèpliques de llibres astronòmics de Nicolás Copèrnic o Johannes Kepler; facsímilers de "La Guerra de los Mundos", una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei o un fragment de meteorit d'origen marcià que es va localitzar en 2017 a Mauritània.

L'exposició, que es podrà visitar fins al pròxim mes de setembre, està coproducida per la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) al costat de Fundació Telefònica i en ella han col·laborat diverses institucions com l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Institut Nacional d'Astrofísica d'Itàlia (INAF), tant en l'assessorament com en préstec de peces.

 

Destacats