Cinc espectacles pirotècnics fan vibrar diversos pobles de Castelló

La pirotècnia recorrerà les festes patronals de diversos municipis de la mà de la Diputació amb diverses mascletás i castells

Guardar

Un castell de focs artificials a Castelló
Un castell de focs artificials a Castelló

Si d'alguna cosa és sinònim la Comunitat Valenciana és, entre altres coses, de pólvora. Per això, la Diputació de Castelló ha anunciat un programa d'impuls amb cinc espectacles pirotècnics per a fer vibrar diversos municipis de la província dins de les seues festes patronals a través de mascletaes o castells de focs artificials nocturns.

Esta iniciativa posa en valor la pólvora, però també les empreses pirotècniques situades a Castelló, com Pirotècnia Martí, Tomás, Hermanos Caballer Pirotécnicos o Peñarroja. Alejandro Clausell, diputat provincial de Cultura, ha assenyalat que cal impulsar l'esforç i compromís amb la innovació i l'avantguarda d'aquestes empreses, "que no deixen a ningú indiferent".

"Apostar i donar suport al seu treball, com fem en la Diputació de Castelló amb 5.000 euros destinats a cada espectacle -25.000 en total-, és una inversió directa a l'èxit del conjunt de la província. Perquè aquestes exhibicions no sols formen part de la nostra tradició i festa, són un motor econòmic que empra a centenars de veïns de Castelló. Un element més que dinamitza i genera riquesa a la nostra província", ha afegit Clausell.

Programa d'espectacles

El primer espectacle d'este cicle es va disparar durant les Festes Patronals de la localitat de Santa Magdalena de Polpís. El passat 22 de juliol, la Pirotècnia Tomàs de Benicarló va il·luminar la nit amb un espectacular castell de focs artificials que va sorprendre a tots els veïns, veïnes i visitants.

Després d'aquesta arrancada en el nord de la província, este 18 d'agost a les 14.30 hores és el torn d'una mascletà de Pirotècnia Martí (Borriana) a Catí, que es troba immers en la celebració de les seues festes majors en honor a la Verge de l'Assumpció, Sant Roque i Sant Cristòfor, on posarà el fermall d'or a un programa que inclou orquestres, revetles, bous i actes culturals i folklòrics.

Este 18 d'agost també és el torn de la pirotècnia en un dels municipis que viu hui un any especial per a la seua agenda festiva, Morella. El 55 aniversari del seu Sexenni, declarat d'Interés Turístic Nacional, comptarà amb una mascletà a les 14.30 hores a càrrec d'Hoermanos Caballer Pirotécnicos, en una jornada on milers de persones viuran en primera persona esta festa que tan sols es pot gaudir cada sis anys, en honor a la Verge de Vallivana.

Pirotècnia Peñarroja prendrà el relleu el 8 de setembre a les 13.30 hores en la festa de l'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe, que es remunta al segle XIV i cada segona setmana de setembre atrau milers de persones en estes carreres i mesons, que en el seu conjunt és declarada Festa d'Interés Turístic Internacional.

Finalment, Onda, a la Plana Baixa, serà l'encarregada de tancar el programa pirotècnic d'enguany dins de la seua Fira 2024, que ja ha avançat alguns dels seus concerts i espera comptar amb bous, orquestres, dinars populars i penyistes com cada octubre. En este cas, l'àrea de Cultura de la Diputació Provincial de Castelló no ha confirmat dia ni hora de l'espectacle pirotècnic.

"Estem tancant els últims detalls per a revelar data i hora, però estem convençuts que també serà un èxit al qual convidem a tota la província", ha explicat Alejandro Clausell.

Destacats