Dos nous radars en funcionament a Castelló: on multen?

La Direcció General de Trànsit ha instal·lat nous radars a la província de Castelló

Guardar

Señal informativa radar castello
Señal informativa radar castello

Els conductors i conductores de Castelló hauran d'anar amb compte en dos punts concrets de les carreteres de Castelló. I és que hi ha dos nous radars instal·lats per la Direcció General de Trànsit (DGT) que multaran als qui es passen de la velocitat màxima establida. On es troben?

Tal com ha informat la DGT, en 2025 està previst instal·lar 122 nous punts de control de velocitat, i este 24 de març han començat a funcionar 17 d'ells, entre els quals es troben els de la província de Castelló.

Respecte a la seua ubicació, són dos radars de tram en l'N-340. Els dos es troben entre el quilòmetre 960 i 961, afectant els dos sentits de la circulació, per la qual cosa tant els qui pugen com els qui baixen han de limitar la seua velocitat.

Durant el primer mes els nous radars avisaran als conductors de la infracció comesa amb l'enviament d'una carta i passat este temps començaran a denunciar, per a informar primerament de quins són els límits i sancions a les quals s'exposen. En este sentit, la DGT ha recordat que un augment de velocitat de 10 km/h repercutix en un increment del risc de sinistre mortal del 220% respecte del risc original, segons l'Observatori Europeu de Seguretat Viària.

17 nous radars

Segons ha informat la Direcció General de Trànsit, en total s'han instal·lat 17 nous radars, que formen part del Pla d'instal·lació de 122 nous punts de control de velocitat al llarg de 2025 i estan situats en vies de les comunitats de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Andalusia, Canàries i la Comunitat de Madrid. Més concretament, 9 dels nous punts de control de velocitat són fixos i 8 de tram.

Respecte a la Comunitat Valenciana, a més dels dos de Castelló, hi ha nous radars a la província de València, de tram entre la V-31 (concretament des del punt quilomètric 2+460 C al 6+350); mentres que a Alacant de moment no s'han instal·lat nous.

L'objectiu: evitar accidents

La DGT ha recordat que el repte és evitar accidents. Així, ha subratllat que en 2004 Nilsson i en 2009 Elvik van fixar les bases empíriques demostratives de la relació “a més velocitat major risc d'accident”. El model potencial identificava que un augment de velocitat de 1Km/h repercutia en un augment del nombre d'accidents de trànsit amb lesions greus entre un 2 i 3% depenent del tipus de via. I com més gran siga l'augment de la velocitat, major serà l'augment del risc d'accident d'acord amb els principis de l'energia cinètica i validats en proves empíriques.

Actualment, la relació entre el canvi de velocitat i el canvi en el risc de sinistre amb lesions greus i lesions mortals és molt més pronunciada. Van den Berghe & Pelssers (2020), autor de l'Informe per a l'Observatori Europeu de Seguretat Viària sobre velocitat i basat en coeficients del model exponencial d'Elvik et al. (2019) va estimar que un augment de velocitat de 10 km/h repercutix en un increment del reg de sinistre mortal del 220% respecte del risc original, cosa que significa que el risc s'ha més que duplicat.

Destacats