Coneix la història i cultura d'Onda a través de les seues visites guiades

Onda proposa diferents rutes per a tots els públics per a ensenyar la història, cultura i patrimoni del municipi

Guardar

Castillo de Onda
Castillo de Onda

Onda és un municipi situat a la comarca de la Plana Baixa que va ser fundat en com a assentament definitiu en el segle XI, durant l'època musulmana de la península Ibèrica. Des d'aqueix moment, milers d'habitants de centenars de llocs han viscut a Onda i han deixat el seu dia a dia en la cultura de la localitat.

Sinuosos carrers de recorregut i essència medieval, amb sorprenents places, gran i divers patrimoni cultural i històric plasmat en els seus edificis i monuments que a vegades passen desapercebuts pels milers de visitants que arriben a Onda.

És per això que des d'Onda ofereixen l'oportunitat de conéixer la localitat i la seua història mitjançant rutes guiades pels carrers del centre històric i al reconegut Castillo de les 300 torres que corona a la localitat castellonenca.

Les visites guiades es realitzen tots els diumenges, baix obligatòria reserva prèvia, fins i tot que es poden realitzar altres dies sota petició. El punt d'eixida per a conéixer els secrets d'aquesta meravellosa i encantadora localitat és el centre d'acolliment de visitants del Castell a les 12.00 hores.

El recorregut té una duració de dues hores aproximadament, en les quals es visitarà el Museu Arqueològic, el Castell de les 300 Torres, el Jaciment Arqueològic del Palau i el Centre Històric d'Onda. Les visites tenen un preu de 10 euros per persona, però els xiquets menors de 15 anys és totalment gratuït.

Per a poder aconseguir més informació i dur a terme les reserves, pots contactar a través del correu electrònic info@quierocultura.es o cridant al (+34) 674 809 271.

Història d'Onda

Onda regala al visitant la seua història mil·lenària a través de les nombroses restes que s'han trobat, com les diferents eines de sílex, trobades en la partida de la Murtera, que testifiquen la presència humana en aquestes terres durant el Neolític. Del Bronze valencià són les restes aparegudes en els jaciments del Torrelló i del Castell, i del període iber, les peces de ceràmica descobertes en el Torrelló, el Castell, el Pla dels Olivars i el Sitjar Baix.

Sepelaco la van dir els grecs a la ciutat, i de la romanització es conserven algunes inscripcions llatines gravades sobre uns blocs de pedra que alberga la col·lecció del Museu d'Història Local situat al Castell. També de l'època romana són testimoni les restes d'un pont en el riu Millars i una part de via romana.

De la cultura visigoda es té notícies per l'aparició d'una patena de bronze encara que serà a partir de l'època de domini musulmà quan es puga parlar realment d'un nucli urbà consolidat.

La vila es va emmurallar en el segle XI, després de la finalització de la construcció del seu magnífic castell, que va tindre lloc al llarg del segle X, i en els segles XII i XIII es va convertir en l'enclavament més important al nord de la València islàmica.

Després de la conquesta cristiana, el castell i vila van estar sota els ordes militars del Temple, de l'Hospital i de Montesa successivament. A principis del segle XIV la ciutat-fortalesa encara havia de ser impressionant i la seua visió va donar peu a referir-se al Castell com el "Castell de les 300 torres".

A causa de la seua estratègica ubicació, el castell va ser testimoni i va participar en nombrosos conflictes bèl·lics com: la guerra de Castella, la de les Germanies, la de Successió i fins i tot les tropes napoleòniques ho van ocupar en 1812.

En 1840, després de les guerres carlistes, la fortalesa va ser rehabilitada i finalment, durant la Guerra Civil de 1936, el castell també va prendre part en diversos enfrontaments entre tots dos bàndols.

Arxivat a:

Destacats