Quin impacte està tenint l'augment de rutes de l'aeroport de Castelló? Què ha fet Peníscola per a ser un destí estrela a la província i en la Comunitat Valenciana? Entrevistem Andrés Martínez, alcalde de la ciutat en la mar i diputat provincial de Turisme sobre estes qüestions i sobre els reptes que té al davant la localitat i el Patronat en matèria de turisme.
Peníscola concentra el 40% de l'activitat turística a la província de Castelló. Quina és la base de l'estratègia turística que desenrotlleu per a aconseguir eixa xifra?
Hi ha dos qüestions importants, que a més veig que molts destins intenten seguir. El primer és el turisme familiar, un turisme bla, és molt positiu, porta famílies que van a hotels. I a més, que ho facen no sols en els mesos d'estiu, sinó que gaudisquen de turisme cultural, amb concerts, llums de Nadal, és a dir, desestacionalitzar. Es tracta d'oferir alguna cosa més enllà del sol i platja, buscar aspectes que puguen acostar-nos a la gent pràcticament tot l'any. Des de la creació del producte de l'Escola de Cinema, activitats culturals, turístiques, esportives, fora de temporada… pràcticament tenim l'agenda tot l'any i eixe és l'enfocament. També hi ha hagut hotels que han cregut en això i estan oberts pràcticament 10 mesos, als quals se suma una oferta de xicotets hotels amb encant dins de la Ciutadella, de molta qualitat
Com és d'important la col·laboració públic-privada?
És el més important que pot haver-hi per a prendre decisions. De fet, les campanyes que es realitzen i les decisions que pren l'Ajuntament a nivell turístic passen per un Consell de Turisme on la valoració que fan els empresaris és fonamental per a la promoció turística. De fet, en l'Agenda 2030 o el Pla de Sostenibilitat Turística, van ser cridats per a buscar que la inversió que es faça en el municipi estiga orientada també en benefici del sector. Tot naix en un entorn de decisió conjunta entre les empreses i l'Ajuntament.
Teniu alguna reivindicació conjunta de cara al Govern d'Espanya o a Europa?
Una de les qüestions que entenem que és fonamental són els accessos, amb un projecte que es redactarà per part de la Generalitat Valenciana, però també la construcció de pàrquings, la millora d'infraestructures… són decisions que tractem de consensuar amb el Govern, perquè qualsevol peça que moguem és important. I no sols referent a infraestructures, sinó també quan es fa una campanya publicitària. No té sentit fer una campanya a Toronto si no pot tindre retorn. Ens basem molt en turisme nacional, però anem juntament amb la Diputació a espais o mercats que són interessants.

Esteu presents en moltes fires i esdeveniments turístics més enllà de Fitur. Per què és important ser present en estos espais?
FITUR, per exemple, és un aparador, cal estar perquè estan tots els destins del món, però hi ha altres fires que tenen molt públic o en les quals es poden tancar negocis, que són més segmentades. A més, hi ha fires internacionals on participa el Patronat Provincial de Turisme, com la de Berlín. Ens ajuda per exemple a tindre relació amb una companyia aèria o amb empreses i que els turistes que arriben en ella després puguen vindre als nostres hotels, càmpings, gaudir de les nostres experiències… Continua havent-hi gent més tradicional a l'hora de contractar les seues vacances, però nosaltres intentem ser presents en estes fires i impulsar el turisme amb publicitat i diferents accions de promoció.
Peníscola està notant l'augment d'activitat de l'Aeroport de Castelló?
Sí, es nota en tota la província, hi ha hagut un creixement del turisme alemany i es manté a bon ritme el britànic i el nacional. L'aeroport és un mecanisme d'acostar la província de Castelló i Peníscola al món i cal saber aprofitar-lo. En això estem, des del Patronat mantindrem noves reunions amb el sector, perquè ells estan molt interessats en què es milloren i en el 2026, que es puga créixer en rutes. Nosaltres estem col·laborant principalment perquè estes companyies vegen que la província té molt per a veure i quedar-se. Tenim un catàleg amb tota l'oferta de la província, cal col·laborar també amb la Generalitat en promoció, amb el mateix aeroport, perquè pot treballar unes taxes més econòmiques precisament per vindre a dormir als hotels, per exemple. Perquè una persona pot vindre a Castelló per a anar-se'n a València, i volem que els passatgers vinguen amb la seguretat de quedar-se a dormir.
Com a president del Patronat, quin és el major repte en estos moments?
Un d'ells és l'increment de turisme internacional i eixe augment passa per l'aeroport i per altres canals de comunicació. L'altre és desestacionalitzar, per exemple amb ‘Castelló Ruta de Sabor’, festivals, Castelló Terra de Cinema -perquè també és important que s'identifique a la província de Castelló com un territori amb moltes possibilitats a través del cinema i audiovisual-. Hi ha hagut altres províncies que tenen un aeroport des de fa 35 o 40 anys i nosaltres hui tractem que ens puguen arribar a conéixer. Per posar un exemple, vindran 2.000 ciclistes un cap de setmana per a recórrer 20 municipis de la província de Castelló, com féiem en l'època de Javier Moliner. Quan els ciclistes venen ací s'emporten les mans al capdavant i diuen “com no coneixíem això abans?”.

I és important eixir en televisió, en sèries, i que tu el vulgues veure, per això intentarem captar al sector audiovisual a través d'una oficina provincial de cinema que atraga productores perquè puguen tindre espais on rodar els seus pelis o les seues sèries i la gent puga identificar en un futur que el que veuen és la província de Castelló i que volen vindre a veure-la. Parlem d'escenaris reals, no estem parlant de fer grans platons perquè puga rodar una productora. Volem que la província siga un escenari natural de cinema, que es puga rodar en la costa i a l'interior, en una muntanya i en una platja.
Peníscola s'ha aliat amb la intel·ligència artificial per a millorar l'experiència del visitant. Com es treballa amb ella?
Un dels grans projectes que tenim és el control del Big data. Tracta de saber què és el que vol el turista, quines són les seues preferències, quins són els seus anhels i què és el que falta per millorar-lo. En això volem ser líders, com ho som en consum d'aigua, en el control de l'aigua que hi ha a les platges, en certificats de qualitat… Serem el primer municipi on tots els hotels tinguen els seus contenidors específics per a cada residu i isquen ja amb el test de línia que és obligatori. Tot això va dins d'un cercle on entenem primordial cuidar el medi ambient. Estes ferramentes també ens ajuden amb el control de trànsit o de la mobilitat.
Portem molts anys treballant tot això, però queda molt per fer. I el que volem és ser pioners per a poder garantir que el nostre turisme continue sent blanc. Ací no hi ha massificació, és totalment fals, no hi ha botellons a les platges ni escàndols als carrers. I no hi ha gent que no puga dormir a les nits quan ve a gaudir del seu hotel. Altres destins no són així. No tenim competència, treballem per al destí d'ací. Continuarem treballant en esta línia que fa que la nostra vida siga sostenible, harmònica, desitjable, repetitiva. I dic repetitiva perquè hi ha un grau de fidelitat de la gent extraordinari, perquè estan a gust, còmodes, els atenen hospitalàriament els hotels i els seus apartaments i les seues gents meravellosament bé.