El toc a foc de les campanes arriba a la commemoració de la crema de Vila-real

Guardar

Acte de commemoració de Vila-real (Associació Cultural Socarrats)
Acte de commemoració de Vila-real (Associació Cultural Socarrats)

Vila-real ja té tot preparat per a celebrar, un any més, la tradicional Marxa Cívica en commemoració de crema de la ciutat durant la Guerra de Successió, quan les tropes borbòniques van assaltar i van incendiar la ciutat com a represàlia pel suport dels vila-realencs a la causa austracista. Això sí, torna amb una novetat. I és que el consistori ha anunciat que enguany més fidel als fets amb la incorporació del toc a foc de les campanes de l'església Arxiprestal al pas de la comitiva per la plaça de la Vila. A proposta de l'associació cultural Socarrats, organitzadora de l'acte juntament amb la Regidoria de Normalització Lingüística, i gràcies a la col·laboració de l'església Arxiprestal, les campanes tocaran a foc com era habitual en aquella època per a alertar en la població del perill.

El regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, ha explicat que esta novetat sorgix a proposta de l'associació Socarrats com “una manera de reproduir de manera més fidel els fets ocorreguts aquell 12 de gener de 1706 i, al mateix temps, per a mostrar a la ciutadania que el campanar de la ciutat ha sigut, històricament, protagonista dels fets destacats de la nostra història”. Cortells ha recordat que “a més dels tocs litúrgics, els campanars de les esglésies s'han utilitzat també per a tocs civils que servien per a informar i alertar a la població”. El regidor ha agraït la col·laboració de mossén Javier Aparici, rector de l'Arxiprestal Sant Jaume, i ha explicat que l'encarregat de realitzar el toc a foc manual serà Carlos Peset, net de campaner, i qui habitualment participa en el toc campanes de l'antevigilia de Sant Jaume.

Cal recordar que els actes de demà per la commemoració de la crema de la ciutat començaran a les 19.00 hores amb l'eixida de la comitiva des de la seu de l'Associació Cultural Socarrats, al carrer Sarthou, 38. El recorregut de la Marxa Cívica inclourà l'avinguda del Cedre, el carrer Pere III, Major Sant Jaume, la plaça de la Vila, Major Santo Domingo i Lluís Vives, fins a arribar a la torre Motxa. Durant el recorregut, la comitiva estarà encapçalada pel portador del peó, Honori Planell Rubio, i l'acte serà presentat per Glòria Castellote Esteve. En arribar a la plaça Major, els grups de recreació històrica AC Miquelets del Regne de València i l'Associació de Recreació Històrica Redcoats d'Alacant dispararan diverses salves i serà en eixe moment quan el campanar de l'església Arxiprestal tocarà a foc.

D'altra banda, el regidor Santi Cortells ha recordat que segons Mossén Benito Traver, en la Guerra de Successió a Vila-real, van morir 253 veïns de la Vila, entre els quals hi havia 6 sacerdots anomenats Mn. Baptista Parra, Mn. Josep Alberola, Dr. Josep Llorenç, Mn. Josep Manero, Mn. Jaume Porta i Mn. Tomàs Jordà, 12 dones, 2 escrivans, 2 farmacèutics, 2 cirurgians, 2 cecs, 1 veterinari, 3 ferrers, 1 sastre, 7 espardenyers, 1 rellotger, 1 estudiant, 3 teixidors, l'alcalde Dr. Vicent Gil i el nunci del Consell de la Vila, Miquel Llanes. Entre oficials i soldats de tots dos bàndols van morir unes 500 persones.

Destacats