Ibáñez anuncia inversions de 50 milions per a 2024 en el Port de Castelló

El president de l'Autoritat Portuària de Castelló destaca l'augment el tràfic marítim i el disseny del nou port del futur com a balanç del seu primer any de gestió

Guardar

Presa de possessió Rubén Ibáñez com a president de l'Autoritat Portuària de Castelló
Presa de possessió Rubén Ibáñez com a president de l'Autoritat Portuària de Castelló

Rubén Ibáñez, president de l'Autoritat Portuària de Castelló, ha destacat l'augment del trànsit de mercaderies, l'impuls definitiu a infraestructures productives, els ingressos per taxes, aliances estratègiques i desenvolupament de noves iniciatives per a la integració del port amb la ciutat. Estos són les principals fites que destaca en el balanç que ha realitzat pel seu primer any de gestió.

El màxim responsable de PortCastelló es va comprometre en la seua presa de possessió a aportar capacitat de treball, lideratge en la gestió i sentit de pertinença per a créixer en trànsit marítim i enfortir la zona de concessions. Uns objectius que s'han vist complits: PortCastelló creix un 60,9% en trànsit de mercaderies des de principi d'any, i juliol és a més el millor mes dels últims 14 mesos.

Este increment de trànsits té el seu reflex en l'activitat econòmica de l'Autoritat Portuària, que tanca també el mes de juliol com el millor juliol en ingressos per taxes portuàries.

Estes dades són fruit del treball i constància durant l'últim any. "Recuperar línies navilieres que se'n van anar del port de Castelló -com MSC-, afermar navilieres actuals i projectar espais per a noves empreses són els elements que han produït el gir en la dinàmica del port de Castelló", ha indicat.

Respecte a l'enfortiment de la zona de concessions, Rubén Ibáñez s'ha referit al procés d'expansió de la dàrsena sud per a guanyar 420.000 metres quadrats de superfície operativa i que ha despertat l'interés de nombroses empreses, algunes de les quals ja han compromés la seua instal·lació en PortCastelló. Entre elles, Sevitrade, destacat operador logístic sevillà, i Alcohespa, empresa especialitzada en l'emmagatzematge i distribució d'alcohols etílics.

No seran les úniques gràcies a l'estratègia impulsada per l'equip de Rubén Ibáñez per a convertir a PortCastelló en el hub eòlic marí del Mediterrani. Un projecte que serà possible gràcies a l'impuls d'infraestructures productives, com són el bri de tancament que avança a bon ritme i estarà culminada a la fi d'any: "Serem el port del Mediterrani amb major superfície disponible i ens col·loca en una situació de lideratge espectacular".

"Continuem fent passos de gegant i amb el peu posat en l'accelerador", ha explicat Rubén Ibáñez en referència al desenvolupament d'obres ambicioses. Entre elles, els accessos ferroviaris al port "que són un plus de competitivitat de PortCastelló cap al lideratge logístic atés que ens connecta amb el corredor mediterrani".

També l'inici de les obres de l'estació intermodal amb un pressupost de 36,5 milions d'euros; o la conclusió de l'estació d'intermodal interna en la dàrsena sud per 5,6 milions d'euros. "Són infraestructures que ens faran estar millor connectats, ser més competitius per als nostres actuals clients i per als futurs, perquè tan important és obrir els braços a noves inversions com abraçar als qui han apostat per nosaltres". Rubén Ibáñez ha recordat que "són infraestructures de caràcter estratègic que possibilitaran l'increment de mercaderia, potenciar el nostre hinterland i convertir-nos en aliats de ports secs com els d'Aragó".

Una altra obra destacable és el condicionament del moll transversal exterior, amb una inversió de 7,3 milions d'euros, per a retornar-li el cent per cent de la seua funcionalitat i atendre la demanda d'increments de trànsit en PortCastelló.

Rubén Ibáñez ha posat en valor les dues grans fites econòmics en 2023: "Tanquem amb la xifra d'inversions executada més alta de l'última dècada i hem sigut capaces de fer-ho amb la xifra d'endeutament més baix de l'última dècada".

I ha avançat les inversions previstes en els pròxims anys per al desenvolupament definitiu del port. En concret, el pla d'inversions de l'Autoritat Portuària de Castelló per a 2024 contempla 50 milions d'euros, la qual cosa suposa multiplicar per quatre la de 2023, que va ser de 12,8 milions d'euros. A les inversions pròpies cal sumar les privades, que en l'horitzó 2024-2028 superaran els 500 milions d'euros.

Ibáñez ha destacat les aliances estratègiques que faran del port de Castelló "un enclavament més potent i atractiu", en referència al futur desenvolupament de LogistiCS al costat de l'Ajuntament de Castelló. "És una excel·lent carta de presentació per a vendre les enormes possibilitats del port i el seu entorn".

També ha esmentat el projecte que permetrà posar al port de Castelló en el focus de la formació, el coneixement i la innovació gràcies a l'acord aconseguit amb la Generalitat Valenciana per a la creació d'un hub tecnològic en els antics cinemes del Moll de Costa. "Per a ser més competitius hem d'apostar per generar entre tots un ecosistema que ens ajude a retindre i atraure talent i que pose a Castelló i el seu port en el mapa de la tecnologia".

D'altra banda, ha parlat del seu compromís amb els sectors productius i tradicionals de la província. En primer lloc, amb el citrícola, amb el quan "em vaig comprometre a eliminar les bonificacions a les importacions i ho hem fet, perquè el port de Castelló es deu a les nostres organitzacions agràries".

Amb el sector ceràmic, "perquè hem portat a casa a la naviliera més gran del món -MSC- per a evitar sobrecostos al nostre sector ceràmic en haver d'exportar pel port de València".
I amb el sector pesquer, en confeccionar el projecte bàsic del qual serà la nova llotja i la nova fàbrica de gel, que tindrà un import íntegrament pròxim als 2 milions d'euros.

En matèria de protecció mediambiental, el president de l'Autoritat Portuària ha enumerat les inversions en renta rodes i pantalles atrapa pols per a evitar la dispersió de partícules, campanyes de neteja del fons marí, reforç de la normativa en les operatives de granel sòlid, conveni de tractament de residus, pla de seguiment per a la protecció i conservació d'aus marines nidificants en el port, el va imposar a un projecte pioner en regeneració marina i la col·laboració en un projecte per al control de soroll i contaminació atmosfèrica. A més, l'Autoritat Portuària ha reduït un 12% la seua petjada de carboni en el seu esforç en la lluita contra el canvi climàtic.

El president de l'Autoritat Portuària ha afirmat que "fer créixer el port és fer créixer la ciutat" i ha ressenyat el seu objectiu de "fer de la zona portuària una zona de convivència familiar, d'espais acollidors, perquè el port dona vida a la ciutat".

En este sentit, ha enumerat les iniciatives llançades durant l'últim any per a "reconvertir la nostra façana marítima el lloc de trobada de la ciutadania". Entre elles la pròxima remodelació de l'antiga Comandància de Marina i el seu entorn, amb zones verdes i d'oci; la renovació de la font del Centenari; inversions en matèria d'accessibilitat; exposicions en l'emblemàtic edifique Moruno, programació nadalenca per a totes les edats, o col·laboració amb iniciatives singulars com són Grau de Circ o el concurs infantil Mini Xef.

Rubén Ibáñez ha posat sobre la taula les gestions que s'estan realitzant juntament amb la Fundació PortCastelló per a situar a la província com a destí preferent del turisme de creuers de luxe i "del turista que busca l'autòcton, l'autèntic i el tradicional". Fruit d'eixes gestions és l'increment gradual en el nombre d'escales en el port de Castelló i es preveu que en els dos pròxims anys 7.000 creueristes visiten la província.

Finalment, Rubén Ibáñez s'ha referit al treball que duu a terme el capital humà que conforma l'Autoritat Portuària de Castelló, així com al seu director Manuel García "que va voler incorporar-se a l'il·lusionant projecte de fer del port de Castelló un port de primera, un port d'oportunitats i continuar liderant el futur".

Destacats