Un dels millors olis d'oliva del món s'elabora a Castelló

Una xicoteta empresa de Sant Jordi ha rebut un premi d’Evooleum, considerats els Oscar de l’oli a nivell mundial

Un dels millors olis d'oliva del món s'elabora a Castelló

Un oli d’oliva verge extra elaborat a la província de Castelló és un dels deu millors de tot el món. Així ho ha dictaminat Evooleum, un concurs internacional que busca els 100 millors olis de tot el món i que compta amb un jurat de reconegut nivell, que en aquesta campanya ha situat en el rànquing a un producte elaborat per Oli de Sant Jordi, una petita empresa de la localitat de Sant Jordi, al Baix Maestrat.

L’oli ‘Radix Nostra Nana’ s’ha posicionat en el Top 10 de la categoria de producció limitada de menys de 2.500 litres. El producte d’Oli de Sant Jordi ha aconseguit 91 punts sobre 100, la qual cosa li situa en setena posició de la llista internacional.

Es tracta d’un oli d’oliva verge extra (AOVE) prèmium que s’elabora a partir de la varietat Nana, cultivada sobretot al Baix Maestrat. Segons els seus productors, les seues propietats nutricionals ho converteixen en un producte únic i saludable, ja que aporta vitamina E, Omega 3 i antioxidants naturals. És de collita primerenca i extracció en fred.

‘Radix Nostra Nana’ és un oli afruitat (6,5) amb una picor i amargor equilibrada. En el nas recorda a la pell de plàtan, a branca de tomaquera, allosa, fulla i kiwi. Està recomanat especialment per a peixos, verdures crues o a la planxa i amb xocolate negre.

Oli de Sant Jordi és una petita empresa nascuda en 2020. Tres emprenedors enamorats de les seues terres i de la tradició que guarden les oliveres mil·lenàries del Baix Maestrat, van decidir apostar per un producte de qualitat, contemporani i saludable com és l’AOVE, conten. “Volem posar en valor l’agricultura tradicional de la nostra regió, donar visibilitat a la gran labor que dona com a resultat un producte únic”, apunten.

Aquesta xicoteta empresa té un futur prometedor. Des de la seua posada en marxa en 2020 han guanyat el premi al Millor Oli d’Oliva Verge Extra de la Comunitat Valenciana i l’Or al Millor Oli Internacional de Varietat Local amb ‘Radix Nostra 1000’, a més de l’Or en Millor Oli Internacional de Varietat Local amb ‘Radix Nostra Nana’.

L’Oscar de l’oli a nivell mundial

Evooleum és un concurs internacional que premia la qualitat dels 100 millors olis d’oliva verges extra de tot el món. Un grup de tastadors de reconegut prestigi internacional realitza la valoració de la qualitat organolèptica dels olis presentats i en cada campanya elabora el rànquing, tal com explica la mateixa organització.

En concret, per a garantir el màxim rigor de la selecció, tot el procés del concurs i del tast de sucs es fa davant un notari col·legiat i inclou la comprovació en origen d’almenys el 10% de les mostres seleccionades, que són designades pel notari de manera aleatòria. Els premis s’atorguen a Còrdova i són considerats com els Oscar de l’oli mundial, amb l’aval de l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera.

Els tres olis més valorats ha sigut ‘Le tre Colonne Evolution Denocciolato’, ‘Maselli Monovarietale Coratina’ (tots dos italians) i ‘Trilogia Arauco’ (de l’Argentina), amb 94 punts cadascun. En la llista també guanyen altres olis elaborats a Espanya, com el ‘Oleum naturale organic’, en quarta posició; el ‘Safeito Fulla de Salze’, en huitena posició per davall del de Sant Jordi; i ‘Baluard Collita Primerenca Varietat Picual’, en el nové lloc.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari