Peníscola presenta en FITUR noves rutes per a visibilitzar l'entorn natural de les construccions de pedra en sec

La proposta es podrà gaudir a partir del pròxim estiu amb un conjunt d'itineraris al parc natural de la Serra d'Irta per a divulgar els elements fets amb aquesta tècnica

Guardar

Andres martínez peñíscola fitur 2024
Andres martínez peñíscola fitur 2024
Conéixer els secrets que amaguen les construccions elaborades amb la tècnica de pedra en sec, declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO en 2018. Eixa ha sigut la nova proposta de turisme actiu que ha presentat Peníscola en la Plaça Central de l'Estand de Comunitat Valenciana en FITUR 2024. Es tracta d'un conjunt de rutes turístiques dissenyades per a gaudir de l'entorn natural del municipi, al Parc Natural de la Serra d'Irta i les seues zones d'influència, i que estarà disponible a partir del pròxim estiu.Així, el binomi que formen el senderisme i el patrimoni cultural en un entorn tan pròxim a la mar s'uneixen per a formar una alternativa turística que es complementa amb l'àmplia oferta de sol i platja del municipi. Els elements constructius que es podran identificar en les diferents rutes van des de les barraques, casetes de "cabirons" "cocons", forns de calç, recers i refugis, "corralisses" o pous. L'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha explicat durant la presentació que "la seua declaració com a patrimoni de la humanitat, no sols ens inspira per a la seua conservació i protecció sinó que ens convida a la seua divulgació, reconeixement i posada en valor".

Rutes de dificultat variable

Després de la catalogació en tot el terme municipal de Peníscola de més de 500 elements elaborats amb la tècnica de pedra en sec, que consisteix a apilar pedres sense utilitzar cap altre material per a la seua unió, l'àrea de Turisme ha treballat en el disseny dels itineraris amb la col·laboració de l'àrea esportiva i la "imprescindible col·laboració" del club excursionista de la ciutat, apunten des del consistori.Per a això, s'han identificat els espais de major valor patrimonial, dissenyant la seua senyalització i interpretació. "La primera fase dels treballs consistia en l'inventariat i catalogació de tota aquesta arquitectura tradicional situada en el nostre terme municipal", ha explicat la responsable de l'àrea turisme, Belén Miguel. A partir de la seua catalogació, s'ha treballat en el disseny dels itineraris de les rutes.En concret, s'han posposat itineraris de diferents nivells de dificultat que uneixen els elements constructius de major singularitat de manera assequible per a tots els públics. Així, en FITUR s'han revelat alguna de les rutes que inclou el Pebret, el Clot de Maig i el Barranc d'Irta; un altre dels itineraris proposa la Pedrera i el Barranc de Moles; una altra proposta ens porta al Corral de Baltasar i la Basseta Groga; el Coll d'en Berri el Pou del Moro i el Coll de Capitana també formen part de la proposta, així com el traçat entre el Corral de Gamba, l'Esclutxa i el Pla de la Basseta.

Arxivat a:

Destacats