Sergio Toledo: "No limitarem l'accés al centre de Castelló perquè no hi ha problemes de contaminació"

Entrevista al regidor d'Acció de Govern, Desenvolupament Urbanístic, Habitatge, Infraestructures i Serveis Urbans de l'Ajuntament de Castelló

Guardar

Sergio Toledo, primer tinent d'alcalde i regidor d'Acció de Govern, Desenvolupament Urbanístic, Habitatge, Infraestructures i Serveis Urbans l'Ajuntament de Castelló
Sergio Toledo, primer tinent d'alcalde i regidor d'Acció de Govern, Desenvolupament Urbanístic, Habitatge, Infraestructures i Serveis Urbans l'Ajuntament de Castelló

Fa poc més d'un any que Sergio Toledo (Castelló, 1990) ocupa els càrrecs de regidor de les àrees d'Acció de Govern, Desenvolupament Urbanístic, Habitatge, Infraestructures i Serveis Urbans de l'Ajuntament de Castelló. A més, també forma part de la corporació provincial com a diputat de l'Hospital Provincial, noves tecnologies, BOP i informàtica.

Conversem amb el també secretari del PP a Castelló sobre els assumptes clau que marcaran esta legislatura que, segons confessa, definiran els passos a seguir per a continuar el desenvolupament durant la pròxima dècada d'una ciutat que ara "pensa en gran".

Com valora estos primers mesos de legislatura?

Estem molt contents. Ha sigut un any de grans reptes, canvis i nous equips i crec que comencem tots amb moltíssima i·lusió i que hem pogut en tan sols un any transformar en realitats eixes promeses que vam fer en campanya electoral. Enguany hem pogut reorientar algunes decisions i projectes que havia de l'anterior legislatura i llançar nous que ja s'estan executant.

S'està treballant en la reconversió de carrers per a implantar la Zona de Baixes Emissions. S'imposaran sancions i restriccions als vehicles com en altres ciutats?

A Castelló el que hem fet és redefinir la Zona de Baixes Emissions des que arribarem per a incorporar més zones verdes de les quals hi havia perquè ens trobareem que el que havia dissenyat el projecte de l'anterior govern era tot ciment. També impulsareem la recuperació de places d'aparcament perquè s'eliminaven fins a 364 places d'estacionamient i d'eixes hem aconseguit recuperar 219 places.

I la decisió més important i transcendent ha sigut la de no limitar l'accés de vehicles al centre de la ciutat. Esta va ser una decisió consensuada que prenguerem mirant bé la normativa europea que deia que calia tindre definida la zona, però també calia complir uns paràmetres de contaminació acústica i mediambiental.

En el cas de Castelló, segons els propis estudis que havia fet l'Ajuntament per a crear la zona de baixes emissions, no hi havia cap carrer que superara els paràmetres mínims de contaminació que establia Europa, amb la qual cosa sí que hem d'instal·lar per normativa les càmeres i els panells informatius per si arribara un moment que calguera reduir el trànsit, però no ho restringirem en cap carrer. Solament en casos puntuals en els quals se superaren eixos nivells es podria arribar a restringir a vehicles anteriors al 2000.

Solament en casos puntuals en els quals se superaren eixos nivells es podria arribar a restringir a vehicles anteriors al 2000

Van a poder entrar tots els vehicles que era una cosa fonamental sobretot per al comerç de la ciutat perquè s'estava ofegant a poc a poc i l'anterior govern no els donava cap solució ni alternativa i tancar el trànsit del centre haguera sigut perjudicial per a ells.

Sergio Toledo visita un carrer en obres per la zona de baixes emissions
Sergio Toledo visita un carrer en obres per la zona de baixes emissions

A més, gràcies a este nou projecte es va a poder fer una ciutat més verda que és una de les qüestions que prioritza Europa. Amb el nou projecte, s'incorporen un 12 % més de zones verdes i també hem instal·lat asfalt fonoabsorbent i material fotocatalític que el que fa és reduir, d'una banda, el soroll; i, d'altra banda, la contaminació. I això al costat de les zones verdes va a ajudar a reduir encara més la contaminació que pot haver en el centre de Castelló.

Es reduirà el trànsit de vehicles en el centre llavors?

És cert que quan fas obres i reduïxes per exemple algun caril en algun carrer —encara que en la majoria en la qual es reduïen hem canviat el projecte i es va a quedar igual— és normal que entren menys vehicles cada vegada al centre.

El que estem intentant fer és crear una xarxa d'aparcaments, tant dissuasoris als afores de la ciutat, com a subterranis que ja s'han creat, per a afavorir que l'arribada al centre siga més fluida i més ràpida del que és hui. No volem que es veja com una odissea poder arribar al centre.

Quin percentatge d'execució de les obres s'ha completat ja?

No s'estan fent els 30 carrers alhora i en les obres estem anant de la mà dels veïns, els comerços i ho estem fent reunint-nos amb ells des del primer moment i amb molta escolta ciutadana per a corregir les possibles molèsties que els puguen ocasionar.

Ara mateix ja hem acabat tota la zona del Raval de Sant Fèlix, el mes d'agost acabaran les obres dels carrers Sant Fèlix, que és unadels grans carrers on es feia l'obra, i també hem acabat les obres en el carrer Conde Pestagua. En principi, abans d'acabar l'any tindrem ja la zona nord de la Zona de Baixes Emissions; i alhora estem actuant també en la zona sud, acabem de començar en el carrer Navarra i el carrer Trinitat.

El més important és que anem avançant segons els terminis establits i hem de tindre acabada la zona de baixes emissions el 31 de desembre de 2025 perquè l'1 de gener de 2026 ja estiga activa. Va tot bé, amb molta escolta ciutadana i seguirem fent-ho així carrer a carrer.

Estos canvis no van en la línia del que el Ministeri de Transició Ecològica i la Unió Europea han dissenyat sobre com deu ser una ZBE. Creu que perillen els fons europeus?

No, d'això estic absolutament segur. Tenim un equip tècnic en l'Ajuntament que ha aconseguit fons europeus molt importants i que té molt bona comunicació amb Europa i que qualsevol decisió que hem pres a l'hora de reorientar la ZBE ha sigut amb l'aval d'Europa. Per exemple, demanarem una pròrroga de sis mesos perquè havíem de fer obres en 30 carrers en amb prou faenes 20 mesos i Europa ens la va concedir.

Qualsevol decisió que hem pres a l'hora de reorientar la ZBE ha sigut amb l'aval d'Europa

Sí que hem posat tot el que ens demana Europa per a limitar l'accés de vehicles en cas que sobrepassem els nivells de contaminació ambiental i acústica. Però, la realitat és que Castelló no és una ciutat que supere eixos nivells en cap dels seus carrers, per la qual cosa no necessita preventivament restringir l'accés de vehicles al centre. Encara que sí que estem preparats en el cas que es donen diferents escenaris, però per descomptat, en el dia a dia no ho anem a limitar perquè a dia de hui no hi ha cap problema amb la contaminació.

Un carrer del centre de Castelló desprès de les obres d'adequació a la Zona de Baixes Emissions
Un carrer del centre de Castelló desprès de les obres d'adequació a la Zona de Baixes Emissions

Quant a habitatge, creu que Castelló té un dèficit d'habitatge i el mercat, tant del lloguer com de la compra, està tensionat?

Segons el propi estudi que va fer l'Ajuntament fa dos anys, a dia de hui hi ha prop de 5000 habitatges buits en la ciutat. Oferta sí que hi ha en el mercat, però sí que és cert que els lloguers han pujat molt en els últims anys i amb governs del Partit Socialista els lloguers van pujar un 14 % i això afecta principalment a les persones joves.

Per això ens adherirem quan vam poder al Pla Viu de la Generalitat per a construir 120 de protecció pública dirigides per a joves. A més, també estem intentant posar ordre en els pisos socials que té l'Ajuntament perquè ací hi havia fins a un 30 % de pisos okupats i estos no tenien cap control. Tampoc s'havia comprat gens d'habitatge social en els anys del tripartit d'esquerres i ara ja hem comprat 11 habitatges.

Quan estaran construïts i disponibles els dos nous edificis que es van a construir dins del Pla Viu?

Estos són terminis de la Generalitat, però sí que van lligats a fons europeus i crec que l'horitzó és principis de 2026 quan ja siguen una realitat aquests edificis. Ara es licitarà l'obra perquè les empreses adjudicatàries puguen construir i després eixes empreses seran les que gestionen els lloguers per a joves.

Quant al creixement de Castelló, és el barri de Sensal un dels punts on la ciutat podria expandir-se?

Jo crec que el creixement de Castelló és necessari perquè a dia de hui tenim 176.000 habitants i hem crescut en l'últim any, però el creixement urbanístic deu ser sostenible. La zona de Sensal per exemple està en desenvolupament i és molt atractiva per a persones joves i ací hem començat a desenvolupar una gran pastilla urbanística de més de 120.000 metres quadrats perquè es puga construir habitatge residencial.

I també ho farem en altres sectors de la ciutat. Hem començat a desenvolupar en un any el 80 % dels sectors que definia el pla general que va aprovar l'any anterior el govern del tripartit, la qual cosa demostra que eixe pla naixia amb poca ambició.

Creiem que Castelló ha de recuperar l'ambició. L'alcaldessa sempre diu que Castelló ha de pensar en gran i no fer-ho ha sigut un error durant els últims anys. S'ha pensat a Castelló com una ciutat menuda i moltes vegades les infraestructures se'ns queden curtes per al que necessita la ciutat. Ara estem en un moment expansiu i que també comptem amb la col·laboració públic privada per a fer créixer la ciutat.

Un augment de població implica un augment de les infraestructures Hi ha previsió de fer-ho?

Ens trobem que en els últims anys no s'havia desenvolupat cap infraestructura esportiva ni assistencial de cap tipus i és alguna cosa que volem desenvolupar, encara que això estarà supeditat al desenvolupament residencial i en funció del creixement de la població, ja que hem d'abordar determinades infraestructures que són necessàries.

Parlem de pavellons esportius; de consultoris, que encara que és decisió de la Conselleria de Sanitat reclamarem des del consistori; de contenidors culturals que tampoc hi havia molts i són propostes que anem a intentar desenvolupar en els pròxims anys de la mà dels veïns de Castelló per a complir les seues necessitats.

L'alcaldessa va comentar al maig quan va fer balanç del primer any de legislatura que s'estava treballant en la creació del parc més gran de la ciutat en Sensal. En quin punt es troba este projecte?

Nosaltres tenim una aposta clara per renaturalizar la ciutat i per crear zones verdes que no existixen ara mateix i és per això que estem dissenyant un nou parc, que serà el més gran de la ciutat perquè tindrà uns 120.000 metres quadrats, i estarà en la zona de Sensal.

Ara estem amb el disseny de l'avantprojecte i també estem parlant amb els propietaris de parcel·les on se situarà el parc i la zona residencial. Quan fem esta transició o expropiacions si no arribem a un acord amb els propietaris, podríem començar a construir el parc. La idea és en esta legislatura poder començar amb la construcció i acabar-ho en la següent legislatura, però que en esta ja es puga transitar d'una banda del parc.

Estem dissenyant un nou parc, que serà el més gran de la ciutat perquè tindrà uns 120.000 metres quadrats

Forma part d'un govern en coalició Vox, un partit que ja ha eixit del govern autonòmic. Com valora aquesta decisió?

És una decisió unilateral de Vox i crec que està molt equivocada. Precisament, el president Mazón ja ho va dir i crec que els ha donat igual la Comunitat Valenciana i que per una qüestió de política d'àmbit nacional estan supeditant la prosperitat dels valencians i això per descomptat no ho recolzem des del Partit Popular.

Membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de Castelló
Membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de Castelló

Ara estem molt il·lusionats amb la nova confecció del Govern perquè crec que Castelló guanya pes i estic segur que el conseller Vicente Martínez Mus amb Miguel Barrachina i Salomé Pradas i Ruth Merino, que ja estaven, van a prioritzar les mesures per a Castelló després de molts anys d'abandó del govern de la Generalitat.

Creu que perilla el pacte de govern a Castelló?

A nivell municipal no hi ha cap problema. De fet, esta setmana vam fer un balanç de l'acord de govern, de les diferents mesures que hem impulsat i quin percentatge d'avanç tenen i és molt bé el balanç. La relació és bona i han dit ells mateixos que a nivell municipal, en principi, no va a afectar esta decisió. Jo no entendria que afectara.

També és diputat de l'Hospital Provincial, noves tecnologies, BOP i Informàtica. Quins són les principals mesures que vol impulsar des de la Diputació de Castelló?


La Diputació el primer que necessitava era un govern que creguera en ella i l'últim govern que va tindre no creia en la institucion provincial. Creia que era una sucursal del govern valencià i això no pot ser. Ha de ser l'ajuntament dels ajuntaments de la província i ajudar, precisament, a eixos municipis més xicotets que no tenien els mitjans per a poder liderar projectes que serien bons per a la localitat.

Dins de les meues competències, en la part d'Informàtica, estem intentant col·laborar per a millorar la connectivitat dels muinicipos. I m'agradaria destacar el treball que s'està fent des dels últims mesos en l'Hospital Provincial perquè ha sigut l'hospital de tota la Comunitat Valenciana que més ha reduït la llista d'espera.

Hi havia molt a fer perquè s'havia abandonat una joia de la sanitat valenciana com és l'Hospital Provincial, que era referent en oncologia, oftalmologia i també salut mental, i ara s'ha d'anar posant en valor. S'estan donant avanços, encara que a voltes més lents del que ens agradaria, per a millorar el funcionament de l'hospital i que torne a ser referència i que solucione els problemes de molts castellonencs.

Les seues regidories són unes de les més importants dins d'un govern municipal. Quins van a ser els projectes més destacats de la seua àrea en aquesta legislatura?

Jo crec que estem en una legislatura fonamental per al desenvolupament de la pròxima dècada de Castelló i ací nosaltres tenim projectes ambiciosos com el parc en la zona de Sensal o construir més habitatge públic per a reduir la llista d'espera i també volem millorar els serveis públics com la neteja o la jardineria.

També l'ampliació de sòl industrial amb la modificació del pla general i la consecució de Logistics que hem iniciat i que en quatre o cinc anys serà una realitat absoluta i va a haver moltes empreses que s'instal·len alló i que generen ocupació, una cosa fonamental per a diversificar l'economia de Castelló.

Destacats