Paloma Boix: "Treballem per a potenciar i fer créixer les festes de Borriana"

Parlem amb la regidora de Festes i Falles de Borriana, Paloma Boix, sobre la transformació que està duent a terme en el món de la festa

Guardar

Paloma Boix, concejala de Fiestas y Fallas de Burriana
Paloma Boix, concejala de Fiestas y Fallas de Burriana
Molt vinculada al món de la cultura festiva de Borriana, Paloma Boix, regidora de Festes i Falles, té molt clara la importància de potenciar i fer créixer les festes de la ciutat més enllà de l'àmbit local i provincial. Per a això, està duent a terme una transformació de la festa que busca traure-la al carrer, fer partícip a tota la població i, per descomptat, que es convertisquen en un referent.

Quin era l'objectiu principal quan et vas posar al capdavant de la Regidoria de Festes?

L'objectiu principal era que les festes de Borriana, totes elles, foren conegudes, ja no només a nivell local o provincial, sinó créixer també a nivell autonòmic i tant de bo a nivell nacional. En definitiva, potenciar-les i fer-les créixer.

Per a això, quins canvis has introduït en les festes?

Hi ha hagut diversos canvis. El primer és que hem apostat per elles i hem aconseguit que les Creus de Maig, la Font del Vi i les Falles han passat a ser Festes d'Interés Turístic Autonòmic; i la Batalla de Flors hem aconseguit que siga Festa d'Interés Turístic Provincial.Després, tant en les Festes de la Misericòrdia, com en Falles i Sant Antoni, les hem fet créixer. Per exemple, en les festes de la Misericòrdia es feia concerts d'algun grup local, perquè enguany, estos grups han sigut els teloners d'un concert de grups nacionals. Llavors, directament els grups locals ja no sols treballaven amb millors equips, sinó que hi havia molt més públic. A més, vam fer la Carpa de la Festa, als afores de la ciutat, perquè totes aquelles persones que volgueren continuar gaudint de la festa, tingueren un espai per a fer-lo fora del centre urbà per a facilitar el descans veïnal. Finalment, completàrem la programació amb més activitats infantils perquè abastara a tota mena de públics.A Sant Antoni, el que vam fer va ser que les Reines Falleres de Borriana participaren, pujades a un carro de cavalls, que sempre li dona més visibilitat; i acurtàrem la processó de la vesprada perquè hi havia molta gent que no participava perquè el recorregut era tan llarg que acabava molt tard. Va ser un èxit perquè va participar molta més gent que en anys anteriors.Quant a les Festes de Sant Blai, el que vam fer va ser organitzar el Sant Blai Fest, un festival de dos dies de duració amb actuacions de grups locals i nacionals, i incorporàrem també una activitat infantil per a incloure els més menuts. És a dir, estem centrats en el fet que tant la part adulta i juvenil com els xiquets, tinguen el seu espai en cadascuna de les festes de Borriana. Cremà Fallas Burriana 2024Respecte a les Falles, han sigut molts els canvis, però destacaria l'acte de lliurament de premis i homenatge a una persona del món faller que el traírem al carrer, a la plaça Major, sota el tapís, donant-li molta més importància, que es va completar amb una degustació de productes de quilòmetre zero per a totes les persones que van voler acostar-se.Després, hem canviat el format de l'acte de 'la Pleitesía', perquè es feia molt llarg. Llavors, no sols ho hem dividit per sectors, sinó que, en la primera part de l'acte, es realitza un espectacle que fomenta el folklore valencià – en infantils, va ser una obra de teatre en valencià; i per als majors, va consistir en l'espectacle Chroma de Les Folies de Carcaixent –. Així mateix, el lliurament de premis del Ninot Indultat el vam fer coincidir amb la Missa Fallera perquè fora un acte molt més lluït i que poguera veure'l molta més gent.

Hi ha hagut bona acceptació?

La veritat és que sí. De fet, hem fet una avaluació de tots els actes i la valoració ha sigut molt positiva i, en general, el món de la festa està a favor de mantindre estos canvis. Al final, es tracta de traure la festa al carrer, desestacionalitzar, i, en el cas de les Falles, entendre que no sols és una setmana de festa, sinó que és molt més. Per exemple, un dels canvis més grans que hem fet i que ha tingut molt bon acolliment va ser la del passat 5 de maig quan, a nivell de Falles, es va organitzar, per primera vegada, una dansà a la Mare de Déu dels Desemparats.

I del 17 al 19 de maig, Borriana celebra les Creus de Maig, que han sigut declarades, recentment, Festa d'Interés Turístic Autonòmic, què suposa este reconeixement?

És un reconeixement al seu treball, a la seua creativitat i al seu esforç per traure, cada any, un jardí diferent del carrer. És un gust passejar durant eixe cap de setmana pels carrers de Borriana perquè són uns jardins espectaculars que, sens dubte, val la pena visitar. Llavors, al final, és un reconeixement tant als fallers, com a Borriana per continuar apostant per la festa.

Enguany, a més, heu decidit retardar la festa un parell de caps de setmana, per què s'ha pres esta decisió?

Va ser una proposta de les falles que ja es feia des de fa uns anys, i que hem decidit fer el pas, perquè la flor, quan coincidix amb el cap de setmana del Dia de la Mare, s'encarix moltíssim. Per això, volíem provar si ajornant la celebració de les Creus de Maig, el preu de la flor era més assequible, i així ha sigut. De fet, si s'haguera celebrat la festa el cap de setmana del 4 i 5 de maig, la flor ens hauria costat entre 1.000 i 1.500 euros més.

Tenint en compte la important cultura festiva que té Borriana, la coordinació amb les comissions, associacions i altres entitats és fonamental...

Sí, sempre hi ha darrere molta coordinació. Recentment, hem tingut reunions amb part de les penyes i amb la Federació Taurina de Borriana per a veure com realitzem els festejos, com apliquem uns canvis que tenim al cap i, sobretot, planificant ja la programació per a les Festes de la Misericòrdia d'enguany; perquè després de les primeres, ara ja hem pogut analitzar què funciona i què s'ha de canviar al cent per cent. Dansà Mare de Déu Desemparats Borriana

Sempre has estat molt vinculada al món de la festa, què suposa per a tu posar-te al capdavant d'esta àrea?

Un orgull. Jo soc fallera des que vaig nàixer; el meu primer regal de Reis van ser unes pintes de fallera, no fa falta que diga més (riu). És veritat que a mi m'encanta la política, porte molts anys ficada en ella, però mai m'havia imaginat que poguera arribar a ostentar este càrrec. Per a mi és com al màxim que podia aspirar. És cert que suposa molta faena, perquè són pocs els caps de setmana a l'any que tens lliures; són unes regidories – la de Festes i Falles – molt sacrificades, però si t'agrada val la pena, i per Borriana ho val tot.

Com t'agradaria que s'haguera transformat el món de la festa de Borriana al final de la legislatura?

M'agradaria que tots estos canvis que estem duent a terme, i que estan sent positius, que es mantingueren, i que la gent ja ho done per fet. És a dir, que tothom done per fet que el cap de setmana de la Verge hi ha una dansà; o que es mantinga, per exemple, el Sarau Fest. En definitiva, que les activitats es mantinguen pel bé de la festa, i que la gent es quede amb un bon sabor de boca del meu pas per ací.
Destacats