Barrachina: "Tenim l'ambició de fer gran la província de Castelló"

La presidenta de la Diputació de Castelló ha fet balanç del seu primer any de gestió durant el Debat de l'Estat de la Província

Guardar

Marta Barrachina, presidenta de la Diputació de Castelló
Marta Barrachina, presidenta de la Diputació de Castelló

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha fet balanç del primer any de gestió en la institució provincial en el Debat de l'Estat de la Província celebrat este divendres.

Barrachina ha afirmat que durant estos mesos ha treballat, al costat del seu equip de diputats i diputades, amb "responsabilitat i altura de mires" per a fer de Castelló una terra "més atractiva, més líder, amb més il·lusió i amb més oportunitats per als nostres pobles".

I és que per a la presidenta, hi ha "135 raons", en referència a les localitats que conformen la província, que "justifiquen l'existència d'esta casa i el nostre compromís de treballar per a tots amb lleialtat, fermesa i passió".

En este sentit, Marta Barrachina ha incidit en el "projecte de província clar i efectiu per a millorar la vida dels nostres veïns i veïnes", un projecte que "no és ni personalista, ni partidista ni ideològic, sinó ampli, obert i lliure, sense tuteles, ni condicionants de ningú".

Durant este període, la institució provincial ha fet front a tres problemes: aigua, desigualtat territorial i un marc normatiu que debilita a les entitats locals.

Política hídrica

Sobre este tema, la presidenta ha detallat, en primer lloc, que Castelló és la quinta província més seca d'Espanya, amb una estimació de pèrdues agrícoles pròximes als 11, 5 milions d'euros. Una situació de sequera que ha obligat molts municipis a fer ús de cisternes des de fa mesos, amb el consegüent cost econòmic.

Pel que fa a les inversions realitzades en matèria hídrica, durant este any s'han augmentat les ajudes per a garantir aigua potable un 66%, arribant 1,3 milions. A més, tal com ha anunciat la presidenta, "abans del 31 desembre de 2025 s'invertiran 11 milions d'euros en actuacions en depuradores, triplicant en any i mig les obres de la passada legislatura".

Així mateix, també s'ha destacat el protocol d'actuació amb la Generalitat Valenciana per a realitzar les obres de proveïment d'aigua i la constitució del nou Consorci Provincial d'Aigües de Castelló.

Desigualtat i burocràcia

D'altra banda, Barrachina també ha denunciat que la ruptura entre espanyols també perjudica els i les castellonenques. "La nostra terra no pot anar a una velocitat inferior. Un castellonenc mereix el mateix que un català i això no és confrontar, sinó legitimar la igualtat entre espanyols", ha denunciat.

En el cas del tercer problema assenyalat, des de la Diputació s'està treballant i implementant mesures per a fer d'administració local "una aliada ràpida, efectiva i segura", ja que no es pot demanar la mateixa burocràcia en un poble xicotet que en una gran ciutat.

Marta Barrachina junto a Mª Ángeles Pallarés, Andrés Martínez y Héctor Folgado
Marta Barrachina junto a Mª Ángeles Pallarés, Andrés Martínez y Héctor Folgado

"Més recursos que mai"

Marta Barrachina ha assegurat que la Diputació està "millor" que fa un any: "els ajuntaments noten el canvi perquè posem al seu abast més recursos que mai". Concretament, ha detallat els plans impulsats estos mesos, com el Pla Impulsa, el pla d'obres i servicis que, amb una inversió de 32 milions d'euros, atorga més recursos, més llibertat i menys burocràcia.

També s'han establit convenis singulars amb 27 localitats "independentment de qui les governa" per a millorar els seus servicis concrets per valor d'1,6 milions. "Els generalismes a vegades no caben en la gestió", ha considetar.

Pel que respecta a l'eficiència energètica, el pla Diputació Resol inclou tres eixos d'actuació amb l'objectiu de reduir el gasto energètic i que els municipis tinguen més diners disponibles per a invertir en servicis i millores per als seus veïns i veïnes. El pla ha permés estalviar 1,7 milions d'euros (el 30%) en la factura de la llum. En esta matèria, també s'ha obert una línia de 200.000 euros destinats a sufragar gastos d'assessorament legal en el procés d'al·legacions a projectes de megaplantes fotovoltaiques.

Barrachina també ha volgut posar l'accent en la seguretat, un pla que aporta una línia d'emergència amb 200.000 euros per a donar una resposta immediata davant incendis o catàstrofes, i que construirà nou helisuperfícies en tot el territori per a millorar l'assistència sanitària i "que viure a l'interior no siga una barrera contra la vida".

Impuls al turisme, a l'esport i a la cultura

Dins de les metes de futur, Barrachina es marca tres aspectes clau: la potenciació de Castelló com a escenari esportiu, com un espai cultural que ha deixat ja arrere el sectarisme, i com un referent turístic, després d'un increment del 32% de la inversió en el sector, amb 10 milions d'euros.

En benestar social i igualtat, s'està donant solució als problemes del dia a dia de la ciutadania, creant nou unitats de respir i el Consell de la Dona, que es constituirà després de l'estiu. També s'està fent costat al sector primari i a les tradicions de la província, com el sector taurí. Barrachina també ha destacat la pròxima arribada del Fons de Cooperació a les localitats, aprovat precisament a l'inici del ple d'este divendres.

La Diputació també ha reforçat el seu paper de lideratge en estos mesos reunint alcaldes costaners, fent un front comú en la defensa de la costa i portant les seues propostes a Madrid. "Som una institució líder i amb ambició per a defendre la nostra terra", ha ressaltat la presidenta.

Des de l'entitat provincial es treballa en grans infraestructures clau com és el cas del port, en el qual es torna a tindre veu en el Consell d'Administració d'Autoritat Portuària, i en l'aeroport, treballant al costat de la Generalitat per a desenvolupar la Zona d'Activitats Complementàries (ZAC).

Marta Barrachina he lamentat la "indiferència absoluta" mostrada pel president Pedro Sánchez amb la província, i la no resposta de diferents ministeris amb els quals havia demanat reunir-se. "He demanat reunions per a parlar de ceràmica, de transport, d'un menor finançament... i no se'ns contesta", ha denunciat. "No soc una presidenta acomodada i no em cansaré de defendre el que és just per a esta casa, independentment de les sigles", ha afirmat, reconeixent que en cas del president Carlos Mazón "sí que mira amb bons ulls" a la província, permetent la major inversió sanitària de la història, les obres de proveïment hídric o inversions per a la ceràmica.

"Queda molta faena per fer"

En el tram final de la seua intervenció, la presidenta de la Diputació de Castelló ha reconegut que queda molta faena per fer en els pròxims tres anys. "No hem fet tot el que volíem fer. Tenim l'ambició de fer gran esta terra. En este any hem despertat esta casa del somni profund en el qual estava i l'hem portada a un ritme de gestió que els nostres ajuntaments ja noten", ha afirmat.

Finalment, Barrachina ha recordat que "queden problemes per afrontar" però ha assegurat que "este govern té els peus en terra, el cap en el futur i el cor en els problemes de 135 motius. Ens deixem la pell per la nostra terra i la nostra gent".

Arxivat a:

Destacats