El nou hub d'indústria eòlica marina posicionarà a PortCastelló com a referent internacional del sector

Esta instal·lació estarà en la dàrsena sud del port i es preveu crear un espai de 420.000 metres quadrats per a allotjar a empreses del negoci eòlic

Guardar

Fotografia aèria del port de Castelló. Imatge: PortCastelló
Fotografia aèria del port de Castelló. Imatge: PortCastelló

El port de Castelló es prepara per a obrir una nova etapa que situe a esta infraestructura portuària al capdavant de la producció d'energia eòlica marina en l'arc Mediterrani. Un títol que vol obtindre gràcies a la construcció d'un nou hub per a la indústria eòlica marina 'offshore' en la dàrsena sud. Així, este nou entorn albergarà la seu de diferents empreses dedicades a este àmbit productiu en expansió, ja que permet aconseguir de manera assequible energia neta.

Es tracta d'un projecte que ja ha sigut aprovat pel Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de Castelló i que, a més, va ser publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) divendres passat 5 de juliol. Amb això, el projecte d'ordenació per al desenvolupament d'una nova zona epicentre de corporacions productores d'energia eòlica comença a caminar i inicia la cerca d'empreses interessades a aconseguir una concessió de domini públic portuari. Estes concessions estaran vinculades a la construcció i explotació d'instal·lacions destinades a l'energia eòlica marina, prioritàriament flotants. Posteriorment l'Autoritat Portuària realitzarà una anàlisi de viabilitat de cada sol·licitud.

Sobre este tema, el president de PortCastelló, Rubén Ibáñez, va explicar que "el port de Castelló en el més idoni de tot l'arc mediterrani per al desenvolupament d'este tipus d'indústria per raó de la seua ubicació, calat, disponibilitat d'espais i de terminis de posada a la disposició de futurs concessionaris sobre la base de la planificació de les obres en execució i projectades".

En eixa línia, Ibáñez va recalcar el caràcter estratègic del sector industrial de l'energia eòlica marina a Espanya i Europa pel seu paper essencial per a aconseguir l'objectiu de disposar d'energia descarbonitzada assequible. Així mateix, cal destacar que l'Autoritat Portuària ha rebut sis cartes de suport per al desenvolupament d'este projecte per part de grups empresarials de primer nivell en la indústria de l'energia eòlica, com són l'Associació Eòlica Espanyola (AEE), Ferrovial, Acciona, Nervion Naval Offshore (Grup Amper), Bluefloat Energy i Saitec.

De fet, el foment de la introducció de nous mètodes que permeten aconseguir l'objectiu de generar energia neta i emplearla en els recintes portuaris compleix amb una de les metes fixades per la Unió Europea que estipula que l'any 2030, almenys el 45 % de l'energia consumida en estos punts haurà de provindre de fonts renovables.

Inici de les obres

En eixe sentit, este futur projecte compta amb una inversió inicial de més de 6 milions d'euros entre diferents actuacions que serviran per a crear la infraestructura on s'assentaran les empreses d'energia eòlica: un espai de més de 420.000 metres quadrats que es destinaran al negoci eòlic.

Distribución del nuevo hub en la dársena sur del puerto de Castellón
Distribució del nou hub en la dàrsena sud del port de Castelló

A més, i tal com va assegurar el president de l'entitat portuària, esta iniciativa aspira a aconseguir el finançament dels Fons IDEA-MRR, uns fons públics per a incentivar el desenvolupament d'infraestructura portuària destinada a l'energia eòlica marina que PortCastelló va incloure en el seu Pla d'empresa 2024-2025.

Així, les obres per a la seua creació ja han començat amb la construcció de la mota de tancament de 850 metres: uns treballs que van ser adjudicats per 5,3 milions d'euros i que permitiran aflorar una esplanada terrestre de 385.000 metres quadrats de superfície. Així mateix, també han començat les actuacions (que compten amb un pressupost d'1 milió d'euros) i que permetran ampliar en 865 metres lineals el moll de Costa de la dàrsena sud del port.

Destacats